Vädret idag
Molnigt
4°C
Prognos februari 23, 2019
dag
Moln ibland
9°C
 

Nyttiga skolcaféer

I våras lämnade (S) in en motion som syftade till att rektorer på kommunens grundskolor och gymnasieskolor skulle få stöd att skapa skolcaféer med ett sunt utbud. I dag får vi vittnesmål från såväl elever som tjänstemän att det bl a tillhandahålls godis och energidrycker. I Kungsbacka ligger ansvaret för caféernas utbud på respektive rektor.

 

Det ställs alltså höga krav på att rektorer ska vara kunniga inom kost och nutrition.

 

För att skapa goda förutsättningar för skolornas caféer behövs professionell hjälp och avlastning för rektorerna. Ett projekt som pågår i Kungsbacka, Hälsosam skola, innebär bl a att det ska erbjudas hälsosam mat i caféerna, t ex i form av nyttiga smoothies och frukt. Liknande bör införas på samtliga skolor. Tjänstemän som i Kungsbacka jobbar med mycket överviktiga barn ser också att förutsättningarna för dessa mest utsatta elever är förödande med detta ohälsosamma utbud.

 

Vi som kommun har ett ansvar att visa omsorg om alla elever i allmänhet och de mest utsatta i synnerhet. Vår motion syftar till att ta fram en handlingsplan som stödjer skolledningarna i Kungsbackas grund- och gymnasieskolor för att skapa goda förutsättningar för alla skolcaféer. Vår motion togs upp i de båda skolnämnderna. Glädjande nog fick vi medhåll från övriga politiker som arbetar med gymnasiefrågor. Däremot ställer vi oss frågande till varför politiker som ska värna om grundskoleelever röstade ner denna motion. Varför vill inte ni vara med och värna elevernas hälsa och god kost?

 

Magdalena Sundqvist (S), Nämnden för Fritid och Folkhälsa, Susann Petrusson (S), Nämnden för Gymnasium och Arbetsmarknad, Maj-Britt Rane Andersson (S) Nämnden för Förskola och Grundskola

 

Publicerad i tidningen den 2018-08-24

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 22 februari

kl 9–13 Småbarnsrytmik i Klockfoten på Fyren för de allra minsta (0–4 år).

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

kl 10–12 Ann-Sofie Sporrsäter Begren, Gillis Edman begravningsbyrå, medverkar på Anhörigcenter, Västergatan 23. Samtal kring varför man bör skriva livsarkivet och möjligheter kring begravning. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i...

Läs Mer

Så här funkar eNH!