Annons

Nytt larm om stress i hemtjänsten

Nu slår skyddsombuden i hemtjänsten larm om arbetsmiljöproblemen. I ett brev till samtliga ledande politiker i kommunen hävdar de att undermålig planering skapar stress och kortare hjälp till de gamla.
Nyheter | 12 April 2019 13:51

"Vi jobbar med de mest utsatta" menar personal från hemtjänsten.

FOTO: Arkivbild Norra Halland

Nu slår skyddsombuden i hemtjänsten larm om arbetsmiljöproblemen. I ett brev till samtliga ledande politiker i kommunen hävdar de att undermålig planering skapar stress och kortare hjälp till de gamla.

 

Brevet kommer efter ett möte i slutet på mars där arbetsplatsombud och skyddsombud enades om att skriva till kommunfullmäktige för att påvisa problemen.

I brevet står bland annat:

”Personal skriver tillbud och avvikelser på brister i arbetsmiljön och organisationen, men många hinner inte, orkar inte skriva då man sliter med att göra det bästa för våra kunder. De skall få den hjälp de behöver och har rätt till enligt bistånd. Man upplever heller inte att tillbudsrapporteringen leder till någon märkbar förbättring och att tillbuden nonchaleras av arbetsgivaren”.

Man tar även upp problemet med de i hemlighet kortade insatstiderna med 20 procent, som Norra Halland i en serie artiklar belyst. Skyddsombuden konstaterar att kringtiden är alldeles för kort, även om det nu hävdas att schemat är återställt.

Det innebär svårigheter att hinna med själva vården:

”Insatserna är nedkortade, ex lättstäd 10 min. Man hoppas ofta inför ett arbetspass att någon kund avböjer besök, någon är inlagd eller att någon insats går fortare än beräknat så man får ihop dagens uppgifter.”

Skyddsombuden är också kritiska till att ledningen inte verkar ta uppgifterna i Norra Halland på allvar:

”Detta slår förvaltningen och ledningen ifrån sig och hävdar att allt i tidningen är osanningar och att personalen har vid ett flertal gånger i samverkan fått höra att ”om man inte klarar förändringar är man inte rätt för arbetet” vilket känns tråkigt att höra när vi sliter dag ut och dag in för våra kunders bästa!”

IVO har redan tidigare beslutat att granska hemtjänsten i Kungsbacka.

Läs mer i tisdagens Norra Halland!

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fler protester inom hemtjänsten

Vård Stress på grund av planeringssystemet, ohållbara körtider och bristande kontinuitet. Nu har det fackliga ombudet för ytterligare ...

Kräver krafttag mot äldres bobrist

Vård Bristen på äldreboenden är skriande. Allt fler sjuka gamla tvingas bo kvar hemma – utan den vård och omsorg de ...

Hemtjänst erbjuds sommargäster efter provtagning

Vård Kungsbacka kommun backar och tillåter hemtjänst till sommargäster. Det efter att regeringen sagt nej till en tillfä...
Annons