NYHETER 2022-06-03 KL. 14:00

VRkligheten premiärvisades på Hedeskolan

Av Anton Lorentzson

Klass 9C var de första som fick se föreställningen VRkligheten. De gjorde det i ett klassrum på Hedeskolan med hjälp av VR-glasögon. Som åskådare stod man i händelsernas centrum när föreställningen spelades i 360 grader runtomkring.

VRkligheten premiärvisades på Hedeskolan
Eleverna i klass 9C på Hedeskolan fick se premiärvisningen av VR-filmen VRkligheten. Foto: Anton Lorentzson

När pandemin lamslog kulturbranschen ville Kultur- och Fritidsförvaltningen och förvaltningen för Förskola- och Grundskola genomföra ett projekt där man kunde uppleva kulturen utan att behöva besöka den fysiska scenen. Svaret blev en kulturupplevelse i 360 grader i VR, virtual reality, och projektet VRkligheten som är ett pilotprojekt.

– Vi började med VR i skolan för att undersöka hur man kan bruka ny teknik för ett mer lustfyllt lärande. I det så har vi sett att film i 360 har potential att kunna förmedla innehåll på ett bra sätt, säger Lèv Grünberg, utvecklare på Förskola- och Grundskoleförvaltningen.

Tillsammans med Kultur- och Fritidsförvaltningen hittade man ett koncept och senare en teatergrupp från Göteborg, som har skrivit och spelat in den 15 minuter långa 360-filmen. Gruppen heter Bataljonen.

– Bataljonen hade skapat ett verk under pandemin som handlar om influensers och deras påverkan på följare. Det var förlagan till det som nu blivit VRkligheten, säger Victoria Forsberg som är kommunikatör på Kultur- och Fritidsförvaltningen.

Målgruppen för VRkligheten är ungdomar i högstadiet och gymnasiet och innehållet i filmen är anpassat till dem. Filmen behandlar ämnen som influensers, psykisk ohälsa och konsumtion. Premiärvisningen skedde på Hedeskolan och klass 9C fick ta på sig VR-glasögonen och uppleva filmen först av alla. Eleverna jobbade i par och fick varsitt häfte med frågor att reflektera över efter filmen.

Innan eleverna gick in i den virtuella världen visade läraren, Niclas Jernberg, ett klipp från den animerade serien South Park. Klippet handlade om hur tragisk man var om man hade noll vänner på Facebook, medan den som hade flest vänner hade "lyckats". Facebook är inte störst idag, men principen på klippet kunde överföras och vara relevant på dagens stora sociala medie-appar som Snapchat och Instagram. Filmen VRkligheten utspelar sig i tre rum och man själv är i centrum.

– Det börjar i badrummet där det är väldigt trångt. Badrummet är signifikant framförallt för det här med identitet och utseende. De sex karaktärerna har alla slagkraftiga repliker som i princip är tagna ur ett flöde. Sedan förflyttas man till ett trapphus där det utspelas en scen om konsumtion. Karaktärerna köper dyra saker, fast att de inte har råd, eftersom de känner sig pressade till det. Sedan avslutas det i en källare där stressen av sociala medier är temat. Det är ganska tunga grejer att ta in. Lite "den som har flest följare när den dör vinner", säger Victoria Forsberg.

Två elever som såg filmen var Martin Magnusson och Max Hedlund. Efter filmen reflekterar de över frågorna i häftet.

– Det var intressant. Man fick tänka till lite på vad de sa om influensers och sociala medier. Som typ "varför är det här viktigt" och "varför måste vi göra det här". Det är frågor jag ställer mig hela tiden. Man blir mer och mer beroende av att vara online för att vara relevant, säger Max Hedlund.

Martin Magnusson fyller i:

– Det var en helt okej film. Det var mest en påminnelse om hur man kan tänka och vilka saker som påverkar en, säger han.

En av frågorna var, "Kan du känna stress av sociala medier".

– Det är nästan det enda sättet att hålla en bra kontakt med folk nu för tiden. Det är inte alla som går mellan hus eller ger ut nummer, när man kan vara vänner och ha kontakt via sociala medier. Då känner man nästan en press att man måste vara inne på de olika apparna för att vara en i gänget, om man säger så, säger Max Hedlund.

Tanken från början var att filmen skulle turnera på Kungsbackas skolor. Istället bjuder man in skolorna till Fyren.

– Det är det mest logistiskt hållbara. Vi kommer avsätta torsdagar under hösten för visningar för skolor som bokar, säger Victoria Forsberg.

Filmen kommer också visas på Kulturfestivalen, 18-19 juni. Då kan allmänheten se den på Alléteatern.SENASTE TV-NYHETERNA

Fullt ös i Onsala Pirates
SPORT 2022-07-05 KL. 09:29

Fullt ös i Onsala Pirates

Villor kan få ersätta förfallna stugor
NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

Villor kan få ersätta förfallna stugor

Camparna som inte vill flytta på sig
FAMILJ 2022-07-04 KL. 19:45

Camparna som inte vill flytta på sig

Döms för rattfylla trots plats i baksätet
NYHETER 2022-07-04 KL. 16:00

Döms för rattfylla trots plats i baksätet

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:45

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.