NYHETER 2021-10-22 KL. 11:03

Vilt uppskattat på skolmenyn

Av Christina Nordwall

Klimatsmart och gott! Eleverna på Aranäsgymnasiet var positiva när vildsvinsfärslimpa stod på menyn under Måltidens dag.
– Det är en del i vårt hållbarhetsarbete och ett sätt att servera något nytt. Förhoppningen är att ha fler dagar med vilttema, säger Susanne Söderman, utvecklare Måltider i Kungsbacka kommun.

Vilt uppskattat på skolmenyn
Nöjda. Moa Jakoby valde den vegetariska limpan och Louise Andersson vildsvinsfärslimpan. De gillade maten. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

Två ton vildsvinsfärs hade köpts in för att kunna servera totalt 18 000 portioner till kommunala förskolor, skolor, vård- och omsorgsboenden och hemtjänsttagare med matdistribution under dagen.
– Det är spännande att jobba med andra produkter och vi försöker tänka nytt, säger Christian Lindbäck, utvecklare Måltider.
Varje portion kostade 12,69 kronor räknat i råvarukostnader vilket blev dyrare än om blandfärs använts. Men å andra sidan höll kommunen nere måltidens klimatpåverkan.
– 0,15 kg CO2 per portion idag vilket är bra. Det får inte överstiga 2 kg CO2, säger Susanne Söderman.
Vildsvinen kom från norra Skåne inköpta via kommunens matgrossist vilket var så närproducerat det gick att komma den här gången. Tillgången på vildsvinskött är just nu större där än i Halland.
– Ett vildsvin väger mellan 60 och 150 kilo så det blir en del grisar. För mig som jägare ligger närproducerat nära hjärtat. Dagens vildsvinstema är så klimatsmart och naturligt det kan bli, säger kommunalrådet Fredrik Hansson, C, som lät sig väl smaka.

Vilda smaker

Till vildsvinsfärslimpan serverades kokt potatis och lingongräddsås och till efterrätt blev det morotsmums till elevernas förtjusning. Vegetarianerna fick också smaka på vilt, kryddblandningen var densamma även om färsen var utan kött.
– Det var jättegott, säger Moa Jakoby som valt den vegetariska limpan och fick medhåll av Louise Andersson som tagit vildsvinsfärslimpa.
Både kunde tänka sig att ha detta återkommande på menyn vilket många av de andra eleverna höll med om.
– Här på Aranäsgymnasiet serverar vi 1 600 portioner idag. Vi är också varmkök för ett 20-tal förskolor och tre skolor. Vildsvinsfärslimpan är gjord på plats, personalen har slitit hårt i tre dagar för detta, säger Aranäsgymnasiets restaurangchef Lisa Widung.




TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.