Vilt uppskattat på skolmenyn
Av Christina Nordwall
Klimatsmart och gott! Eleverna på Aranäsgymnasiet var positiva när vildsvinsfärslimpa stod på menyn under Måltidens dag.
– Det är en del i vårt hållbarhetsarbete och ett sätt att servera något nytt. Förhoppningen är att ha fler dagar med vilttema, säger Susanne Söderman, utvecklare Måltider i Kungsbacka kommun.
Nöjda. Moa Jakoby valde den vegetariska limpan och Louise Andersson vildsvinsfärslimpan. De gillade maten. Foto: Christina Nordwall
Två ton vildsvinsfärs hade köpts in för att kunna servera totalt 18 000 portioner till kommunala förskolor, skolor, vård- och omsorgsboenden och hemtjänsttagare med matdistribution under dagen.
– Det är spännande att jobba med andra produkter och vi försöker tänka nytt, säger Christian Lindbäck, utvecklare Måltider.
Varje portion kostade 12,69 kronor räknat i råvarukostnader vilket blev dyrare än om blandfärs använts. Men å andra sidan höll kommunen nere måltidens klimatpåverkan.
– 0,15 kg CO2 per portion idag vilket är bra. Det får inte överstiga 2 kg CO2, säger Susanne Söderman.
Vildsvinen kom från norra Skåne inköpta via kommunens matgrossist vilket var så närproducerat det gick att komma den här gången. Tillgången på vildsvinskött är just nu större där än i Halland.
– Ett vildsvin väger mellan 60 och 150 kilo så det blir en del grisar. För mig som jägare ligger närproducerat nära hjärtat. Dagens vildsvinstema är så klimatsmart och naturligt det kan bli, säger kommunalrådet Fredrik Hansson, C, som lät sig väl smaka.
Vilda smakerTill vildsvinsfärslimpan serverades kokt potatis och lingongräddsås och till efterrätt blev det morotsmums till elevernas förtjusning. Vegetarianerna fick också smaka på vilt, kryddblandningen var densamma även om färsen var utan kött.
– Det var jättegott, säger Moa Jakoby som valt den vegetariska limpan och fick medhåll av Louise Andersson som tagit vildsvinsfärslimpa.
Både kunde tänka sig att ha detta återkommande på menyn vilket många av de andra eleverna höll med om.
– Här på Aranäsgymnasiet serverar vi 1 600 portioner idag. Vi är också varmkök för ett 20-tal förskolor och tre skolor. Vildsvinsfärslimpan är gjord på plats, personalen har slitit hårt i tre dagar för detta, säger Aranäsgymnasiets restaurangchef Lisa Widung.