NYHETER 2021-10-22 KL. 11:03

Vilt uppskattat på skolmenyn

Av Christina Nordwall

Klimatsmart och gott! Eleverna på Aranäsgymnasiet var positiva när vildsvinsfärslimpa stod på menyn under Måltidens dag.
– Det är en del i vårt hållbarhetsarbete och ett sätt att servera något nytt. Förhoppningen är att ha fler dagar med vilttema, säger Susanne Söderman, utvecklare Måltider i Kungsbacka kommun.

Vilt uppskattat på skolmenyn
Nöjda. Moa Jakoby valde den vegetariska limpan och Louise Andersson vildsvinsfärslimpan. De gillade maten. Foto: Christina Nordwall

Två ton vildsvinsfärs hade köpts in för att kunna servera totalt 18 000 portioner till kommunala förskolor, skolor, vård- och omsorgsboenden och hemtjänsttagare med matdistribution under dagen.
– Det är spännande att jobba med andra produkter och vi försöker tänka nytt, säger Christian Lindbäck, utvecklare Måltider.
Varje portion kostade 12,69 kronor räknat i råvarukostnader vilket blev dyrare än om blandfärs använts. Men å andra sidan höll kommunen nere måltidens klimatpåverkan.
– 0,15 kg CO2 per portion idag vilket är bra. Det får inte överstiga 2 kg CO2, säger Susanne Söderman.
Vildsvinen kom från norra Skåne inköpta via kommunens matgrossist vilket var så närproducerat det gick att komma den här gången. Tillgången på vildsvinskött är just nu större där än i Halland.
– Ett vildsvin väger mellan 60 och 150 kilo så det blir en del grisar. För mig som jägare ligger närproducerat nära hjärtat. Dagens vildsvinstema är så klimatsmart och naturligt det kan bli, säger kommunalrådet Fredrik Hansson, C, som lät sig väl smaka.

Vilda smaker

Till vildsvinsfärslimpan serverades kokt potatis och lingongräddsås och till efterrätt blev det morotsmums till elevernas förtjusning. Vegetarianerna fick också smaka på vilt, kryddblandningen var densamma även om färsen var utan kött.
– Det var jättegott, säger Moa Jakoby som valt den vegetariska limpan och fick medhåll av Louise Andersson som tagit vildsvinsfärslimpa.
Både kunde tänka sig att ha detta återkommande på menyn vilket många av de andra eleverna höll med om.
– Här på Aranäsgymnasiet serverar vi 1 600 portioner idag. Vi är också varmkök för ett 20-tal förskolor och tre skolor. Vildsvinsfärslimpan är gjord på plats, personalen har slitit hårt i tre dagar för detta, säger Aranäsgymnasiets restaurangchef Lisa Widung.





Olycka på E6
NYHETER 2021-12-04 KL. 09:14

Olycka på E6

SENASTE TV-NYHETERNA

Drömvändningen var nära
BANDY 2021-12-03 KL. 21:52

Drömvändningen var nära

FBK föll i Uppsala

Julkrubba i snöstorm
NYHETER 2021-12-03 KL. 20:00

Julkrubba i snöstorm

Herdar, vise män, djur och besökare trotsade ovädret

Publikvänlig regatta till Lerkil
SPORT 2021-12-03 KL. 18:00

Publikvänlig regatta till Lerkil

Ridhustaket hotar rasa
NYHETER 2021-12-03 KL. 16:10

Ridhustaket hotar rasa

NYHETER 2021-12-03 KL. 11:45

"Alarmerande att det inte planeras fler investeringar på Västkustbanan"

Besviken över utebliven järnvägssatsning

Årlig juluppvisning står för dörren
SPORT 2021-12-03 KL. 10:00

Årlig juluppvisning står för dörren

Vaccinbuss dröjer i Kungsbacka
NYHETER 2021-12-03 KL. 06:40

Vaccinbuss dröjer i Kungsbacka

– Men gott om lediga vaccinationstider

Inbillningsfrisk genom långsamma reflektioner
FAMILJ 2021-12-02 KL. 20:00

Inbillningsfrisk genom långsamma reflektioner

Kungsbackapoeten släpper sin tredje bok

Så ska kommunen agera vid livsmedelsutbrott
NYHETER 2021-12-02 KL. 18:00

Så ska kommunen agera vid livsmedelsutbrott

Ny sjukdomsplan klubbad

Värsta trafikkaoset på E6 över
NYHETER 2021-12-02 KL. 11:50

Värsta trafikkaoset på E6 över

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2021-12-04 KL. 09:14
Olycka på E6
NYHETER 2021-12-03 KL. 20:00
Julkrubba i snöstorm
SPORT 2021-12-03 KL. 16:39
Svag tredje blev kostsam
NYHETER 2021-12-03 KL. 16:10
Ridhustaket hotar rasa

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Har du den bästa Lussekatten?

Har du den bästa Lussekatten?

Kattbilderna strömmar in till redaktionen. Men även du har fortfarande möjlighet att vara med och tävla i Lussekatten.