NYHETER 2022-07-29 KL. 17:00

Vandrande föreningar skapar lugna kvällar

Av John Skoglund

Trots en lugn fredagskväll på stadens gator gör de vuxnas trygghetsvandringar en skillnad. Ungdomar och barn känner igen reflexvästarna och känner sig trygga och kommer fram och pratar. Polisen tycker att det är jättebra att de finns för polisen kan inte vara överallt.

Vandrande föreningar skapar lugna kvällar
Trygghetsvandrarna från Varla IBK. Magnus Idehn, Fredrik Palbrant, Maria Hagman, Eva Sjöberg och Marie Martinsson. Foro: John Skoglund

Något gruppen med trygghetsvärdarna lärde sig på direkten när de kommer ner till stan är bristen på klubbor.
– Först trodde vi att de menade innebandyklubbor men det gick snabbt upp för oss att tidigare grupper har haft med sig godisklubbor ut, berättar Maria Hagman. Till och med barn runt 10 år gamla cyklade ner i tron att de fanns klubbor att hämta.

Bilburen ungdom
Polisen som har tittat till den bilburna ungdomen vid McDonalds vid Kungsmässan kommer fram och med stora leenden och hälsar på trygghetsvärdarna och hör efter hur det går.
– De är jätteviktiga att de finns, och vi poliser kan inte finnas överallt, säger polisen Axel, innan kontrollen av ett gäng äldre Gothia Cup spelare från ett sydeuropeiskt som har stökat lite inne på McDonalds.
– Vi var där inne när de började veva och skulle slåss, säger Magnus Idehn och berättar att efter han hade ställt sig upp och visat att de fanns vuxna i lokalen gick ungdomarna iväg.
– Där var vi på rätt plats i rätt tid, sa Marie Martinsson

Det var kompisar som hetsade varandra och lite senare på kvällen fick polisen tända sina blåljus och visa sig för gruppen, innan de lommade iväg och gav sig hem för att sova på gymnasieskolan.
Varla IBK är en av föreningarna som samarbetar med kommunen med trygghetsvandring. Istället för att delegera ut arbetet har styrelsen själva valt att genomföra det under fredagskvällen.
– Vi har pratat om att inte bara sitta i styrelserummet, utan vara ute på golvet. Träffa våra ungdomar när de busar, säger Eva Sjöberg med ett litet skratt och fortsätter berätta av att många i styrelsen har varit tränare och känner ungdomarna.

Kommunen betalar en ersättning till klubben.
– Absolut, det är en bonus men vi hade nog gjort det ändå. Vi har hållit utkik efter något sådant här, vi tycker det är viktigt och passar in i vårt tänk med att certifiera klubben med frågor som rör alkohol, droger och mobbning, säger Eva Sjöberg styrelsemedlem i Varla innebandyklubb.

Förutom att vara vuxna på stan fysiskt, vilken nytta kan ni göra?
– Nästan alla har en mamma och pappa, men vi är en stor del av deras fritid med idrotten. Ibland kan det vara lättare att prata med någon annan än sin mamma och pappa. Vi kanske bemöter ungdomarna på ett annat sätt och har inte samma pekpinnar som en förälder har och måste ha ibland, säger Eva Sjögren.
Att som förening trygghetsvandra innebär att ha koll på de instruktioner de har fått av kommunen.
– Vi ska vara fem personer som är 22 år eller äldre, och vara ute på staden mellan 20 och 01. Vi figurerar som privatpersoner och får då exempelvis inte beslagta alkohol.

Nattvandra eller trygghetsvandra är vanligt förekommande sedan 70-talet och ett viktigt inslag i många orter. Det ska vara ett stöd för ungdomarna och samhället.


Vid McDonalds intill Kungsmässan är en en vanlig samlingsplats för ungdomar.Foto: John Skoglund


Varla IBK
Bildad 1995
Hallands största innebandyförening
31 lag
720 medlemar


SENASTE TV-NYHETERNA

Krönika: Att få läsa utan prestationskrav
ÅSIKTER 2022-08-14 KL. 15:00

Krönika: Att få läsa utan prestationskrav

Svalkande dopp i värmeböljan
NYHETER 2022-08-14 KL. 12:00

Svalkande dopp i värmeböljan

Ofredade tjejer på Storgatan
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 09:23

Ofredade tjejer på Storgatan

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Retrocamping med vänner och musik
FAMILJ 2022-08-13 KL. 15:00

Retrocamping med vänner och musik

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.