NYHETER 2022-08-25 KL. 11:45

Urtidsfisken hotad - åtgärder krävs

Av Ronny Karlsson

Den har funnits i över 400 miljoner år, långt före dinousarierna. Men nu finns en risk att urtidsarten havsnejonöga försvinner helt. Vid den senaste inventeringen fanns bara drygt 60 exemplar av fisken i Halland.

Urtidsfisken hotad - åtgärder krävs
Elisabeth Thysell är oroad för havsnejonögats framtid i halländska vatten. Foto: Montage.

Under sommaren har det gjorts en inventering av den annorlunda fisken, och resultatet är oroande. Totalt hittade man cirka 100 exemplar i landet, och cirka 60 av dessa finns i Halland. Arten leker endast i vattendragen i Halland, Västra Götaland och Skåne.

– Vi måste göra något om vi vill ha arten kvar, säger Elisabeth Thysell som är fiskekonsulent på Länsstyrelsen Halland.

Hon berättar att det för 60-70 år sedan fanns tusentals exemplar av havsnejonöga i halländska vattendrag. Nu ser det alltså väldigt annorlunda ut.
Av de cirka 60 exemplar som hittats i Halland fanns ca 35 i Ätran. Övriga exemplar hittades bland annat i Kungsbackaån och Rolfsån, men även i Viskan och Nissan.
Det innebär att det finns väldigt få exemplar kvar i varje vattendrag, vilket också är ett problem.

– Vi vet ju inte om det är hanar eller honor, det kan vara fem hanar i ett vattendrag och då blir det ingen reproduktion, säger Thysell.

Havsnejonöga är en art som leker i vattendrag, dit de simmar från havet. Men nu är frågan hur det blir med den leken framöver. I flera halländska vattendrag finns inga lekande havsnejonögon kvar.

– Det här är allvarligt och det krävs åtgärder på många plan. Bland annat är de beroende av större fiskar i havet som de kan livnära sig på och vi vet ju att det inte finns mycket torsk i havet längre, säger Thysell.

Hon ser med stor oro på utvecklingen och hoppas förstås att havsnejonöga ska vara ett inslag i våra vatten även i framtiden.

– De måste också kunna nå sina lekplatser och de klarar inte av de trappor som är byggda för lax eftersom de inte kan hoppa.SENASTE TV-NYHETERNA

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock
KULTUR & NÖJE 2022-09-25 KL. 15:30

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Restauranger inställda på tuffare tider
NYHETER 2022-09-25 KL. 10:30

Restauranger inställda på tuffare tider

Chockstarten avgjorde derbyt
FOTBOLL 2022-09-24 KL. 18:40

Chockstarten avgjorde derbyt

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare
NYHETER 2022-09-24 KL. 17:00

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare

Fler nyheter