NYHETER 2021-10-04 KL. 18:00

Unikt och jazzigt avslut på Konstens vecka

Han är en av samtidens främsta inom jazzen. Som forskare i elektroakustisk musik har han utvecklat en mjukvara som skapar improvisationer med hjälp av AI. När Steve Colman avslutar Konstens vecka på Kungsbacka teater gör han en konst- och poesihappening av sin konsert.

Unikt och jazzigt avslut på Konstens vecka

Att säga att Steve Coleman har musiken i blodet är ingen överdrift. Som jazzmusiker har han inte bara placerat sig bland samtidens främsta. Han har även rest världen runt, för att lära sig mer om musikens roll i mänsklighetens allra äldsta kulturer.

Ursprungligt afrikanskt


Under sina resor har Steve Coleman bland annat kommit att intressera sig särskilt för trumtraditionens roll som informationsbärare. Det har gett honom inblick i flera av de mest ursprungliga afrikanska traditionerna.

Coleman, som själv är afroamerikan, har följt musiktraditionernas väg och utveckling, från södra Afrika till resten av världen dit de till stora delar spreds av kolonialmakternas afrikanska slavar.

Tog hjälp av AI


Parallellt med studierna av det ursprungliga har Steve Coleman skapat egen musik, bland annat med bandet Five Elements.

Han har även forskat i elektroakustisk musik och tagit fram en mjukvara – The Improviser – som skapar improvisationer, harmonier och trumrytmer med hjälp av artificiell intelligens och Colemans egna musikaliska teorier.

Unik konsertupplevelse


The improviser har varit med på flera av Colemans spelningar. Men när han den 10 oktober kommer till Kungsbacka gör han det som jazz-saxofonist. Och han har bestämt sig för att avsluta Konstens vecka med en konsert som är något alldeles extra.

Redan i foajén ska konsertpubliken kunna knyta sin första kontakt med jazzen, genom konstnären Dan Evmarks jazzmålningar som visas i en utställning. Och med sig upp på scen i Kungsbacka Teater tar Coleman ordkonstnären, poeten och Grammy-nominerade musikern Kokayi.

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.