NYHETER 2022-11-09 KL. 07:00

Unik elbilsstation till Varbergsvägen

Av Christina Wagner

Circle K och Balder tar ett steg närmare en renodlad laddningsstation för elbilar i nya bostadsområdet.

Unik elbilsstation till Varbergsvägen
FRAMTIDSMACK. Så här kan den första rena elladdstationen i Circle K:s regi komma att se ut, i Balders tillltänkta fastighetsområde vid sydöstra cenrtum . Illustration: Balder

TV-klipp och nyheter

Balder vill bygga bostäder i sydöstra centrum tillsammans med en laddningstation för elbilar, något som kommunens planarkitekt berättade om i Norra Halland i september. Nybyggnationen i området ska ske i etapper, hörnet med nuvarande bensinstation kommer byggas sista etappen.
Balder och Circle K samarbetar för att få till drivmedelbolagets renodlade elladdningstation på Varbergsvägen.
– Balder äger hela fastigheten och kommer uppföra den. Sen kommer vi i samråd med CircleK utforma hur stationen ska se ut. Vi har nästan daglig kontakt, säger Magnus Aspenrot, projektledare på Balder.
–Vi har under ett par år tid arbetat med laddstationer och har i dag kanske ett 50, 60-tal stationer med elladdning i kombination med fossila bränslen. Det som blir unikt här är att det är helt fossilfritt och endast elladdning, säger Dan Petersson, som har hand om fastighetsutveckling på CircleK.
I nuläget hoppas de på en större station med 15 till 20 laddstationer, bemannad som i dag. Men det beror på hur stor plats de får tillgång till.

Idéskiss på stationen
Magnus Aspenrot och Dan Petersson kom på idén med elladdningsstationen tillsammans, de båda fann varandra som hängivna öisare på en workshop för detaljplanen.
– Det är en rolig historia. När vi startade hela arbetet hade vi ett flertal workshops där vi var kanske 25, 30 personer från kommunens olika nämnder, berörda fastighetsägare med flera. Vi hamnade bredvid varandra och har i god anda slagit våra kloka huvuden ihop, lyft blicken och tänkt vad kan vi göra här framöver, berättar Magnus Aspenrot.
En illustration på hur elladdstationen skulle kunna se ut har tagits fram, men det är inte fastslaget att det är så den ska se ut.
– Det här är bara en idéskiss, sen hur det blir eller hur den kommer se ut får vi återkomma till. Vi pratar ju några år bort i tiden, säger Dan Petersson.
Balder har genomfört vissa undersökningar som behövs för detaljplanen för sydöstra centrum, andra är på gång under hösten. Berörda parter hoppas på att den kan bli klar 2023.

Kan bli av 2026
I början på december ska Balder och Circle K träffa politiker från Kungsbacka för att prata om sin vision. Går allt i lås gällande fastighetsområdet skulle de första kunna flytta in på området i slutet av 2025 eller början av 2026. Det osäkra kostnadsläget som präglar byggbranschen för närvarande kan komma att påverka, men Magnus Aspenrot tror på nybyggnationen i området. Balder vill också bygga i Klovsten, Tölö och Forsbergen.
– Läget är självklart något vi alltid diskuterar, även i goda tider, därför är det så fantastiskt att jobba i det här projektet som har så starka finansiella muskler. Sen får vi för allas vår skull hoppas att vi har en annan marknad om ett och ett halvt till två år när det är dags för byggstart.




Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.