NYHETER 2022-06-29 KL. 18:00

Ungdomar sommarjobbar vid bygdens torplämningar

Av Embla Starke Sundén

I sommar har Hallands bildningsförbund tagit in feriearbetande ungdomar som under fem veckor åker runt i Frillesås och Landa för att ta fram koordinater för torplämningar i bygden.
– Det är kul att få jobba med något som man vanligtvis inte gör, säger Melker Myrendal, en av feriearbetarna.

Ungdomar sommarjobbar vid bygdens torplämningar
Melker Myrendal tar fram koordinater för en torplämning. Bild: Embla Starke Sundén

TV-klipp och nyheter

Det pågår ett projekt inom den Halländska hembygdsrörelsen som går ut på att gamla torp-lämningar i bygden ska läges- och tidsbestämmas. Som en del av det har Hallands bildningsförbund anställt feriearbetare som ska bistå med koordinater som sedan läggs in på Google Maps, tillsammans med den information som finns om det specifika stället. Datan ska sedan skickas in till både Läns- och Skogsstyrelsen och användas för att ta reda på mer om bygdens historia.
Engagerade ungdomar
Gunilla Axelsson är aktiv i Frillesås-Landa hembygdsgille och är en av de som handleder ungdomarna i arbetet. Hon åker ut till torplämningarna och pratar med de boende i området och visar ungdomarna till området där de ska ta fram koordinater.
Ofta ligger torplämningarna kring buskage, då krävs det att man går in i buskaget för att koordinaterna ska bli korrekta. Gunilla Axelsson tycker det är positivt att uppdraget erbjuds som feriearbete till ungdomar.
– Dels vill hembygdsföreningarna gärna nå ut till en yngre målgrupp, då de flesta som är engagerade är äldre. Just på grund av det så är det inte så lätt för oss att ta oss över vissa terränger och klättra över stammar och sådant som man stöter på runt torplämningarna, förklarar hon.
Melker Myrendal och Ida Sandbom gick precis ut nionde klass och är nu inne på sin första arbetsvecka i Frillesås och Landa.
Hur har jobbet gått hittills?
– Det har gått bra. Det är ett väldigt annorlunda jobb som man inte tänkte att man skulle göra. Det är skönt att få vara utomhus. Ett minus är att det är en del fästingar, igår hittade jag fem stycken på mig, säger Ida Sandbom.
Melker fyller i:
– Jag tycker inte om insekter, så det är lite utmanande. Men annars trivs jag också bra. Det är positivt att få med sig den här erfarenheten när man söker jobb i framtiden också.



Ida Sandbom fotar torplämningen. Bild: Embla Starke Sundén


TV-klipp och nyheter

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.