NYHETER 2023-01-20 KL. 15:00

Turné ska hjälpa äldre att bli säkra digitalt

Av Julia Sandstén Vikberg

För att nå ut till fler invånare som behöver digital hjälp, med allt från att komma igång med tekniken till hur man skyddar sig mot bedragare, åker Mera digital mobil ut till olika platser runt om i kommunen under våren.

Turné ska hjälpa äldre att bli säkra digitalt
Marie Hemberg, på Senior i Kungsbacka, Isabelle Kristensen, projektledare för Mera digital, och Lina Thorlid, på Senior i Kungsbacka, var på plats i Kolla för att ge digital hjälp. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Invånare har redan kunnat få digital hjälp och handledning på Kulturhuset Fyren, där biblioteken i Kungsbacka och Senior i Kungsbacka samverkar genom Mera digital. Men för att vara tillgängliga för fler personer kommer Mera digital mobil stå på platser i de olika orterna i kommunen under våren.
– Vi vill erbjuda digital hjälp på plats, alla personer har inte möjlighet att ta sig till lärcentret. Syftet är att förbättra den digitala kompetensen. Alla har rätt till digital kompetens och digital delaktighet, säger Isabelle Kristensen, projektledare för Mera digital.

De som vänder sig till dem kan behöva hjälp om allt möjligt inom den digitala sfären. Vissa behöver stöd med att komma igång från start, andra är redan igång men har frågor eller behöver hjälp med specifika saker.
– Det är helt och hållet utifrån invånarnas behov och frågor. Är man nyfiken på att ta kontakt med nära och kära digitalt, vill publicera eget innehåll i sociala medier eller få stöd i andra digitala frågor så hjälper vi dem att komma igång med det. Vissa har frågor om IT-säkerhet och då pratar vi om det. Vi kan även prata om källkritik, att det är viktigt med kritiskt tänkande, säger Isabelle Kristensen.

Den som vill kan få låna hem en surfplatta med sim-kort, vilket fungerar precis som när man lånar en bok på biblioteket men mellan varje utlåning rensas surfplattan från känsliga uppgifter. Mera digital har även flera föreläsningar om IT-säkerhet på biblioteken i Kungsbacka för den som vill lära sig mer om det.SENASTE TV-NYHETERNA

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”
NYHETER 2023-02-05 KL. 11:55

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”

Hanhalshjärtat:
ISHOCKEY 2023-02-04 KL. 20:00
Premium

Hanhalshjärtat: "Jag har saknat hockeyn när jag var borta"

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 18:47
Premium

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 16:12
Premium

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna
NYHETER 2023-02-04 KL. 10:00

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-02-05 KL. 12:30
Margreth förlorade kamp om specialvård

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.