NYHETER 2022-09-10 KL. 09:00

Turbulenta år för politikerna i riksdagen

Av Christina Wagner

Mandatperioden är snart till ända och kungbackapolitikerna summerar sin tid i riksdagen. Norra Halland har träffat Helena Storckenfeldt och Ulrika Jörgensen från Moderaterna, Ola Johansson från Centerpartiet, Larry Söder från Kristdemokraterna och Jon Thorbjörnsson från Vänsterpartiet.

Turbulenta år för politikerna i riksdagen
GOTT GÄNG. Trots meningskiljaktigheter är samarbetet gott bland politikerna från Kungsbacka och i Hallands valkrets. Från vänster Helena Storckenfeldt, Ola Johansson, Ulrika Jörgensen, Larry Söder och Jon Thorbjörnsson. Foto: Christina Wagner

Det är ett glatt gäng som ses på Norra Hallands redaktion över kaffe, te, rejäla vattenglas och Jon Thorbjörnssons hembakade bullar. De fem politikerna enas om att det varit en konstig mandatperiod.
– Det har varit tre helt olika politiska situationer egentligen, var och en av de tre mandatperioderna jag suttit har haft sitt eget politiska scenario. Den senaste har ensam haft tre, minst. Det har varit väldigt speciellt, summerar Ola Johansson (C).
– Det är unikt att det är den mandatperiod som röstat om statsminister flest gånger. Fem gånger totalt, och varje gång har det blivit fel, säger Larry Söder och de andra skrattar.
Senaste gången, när Magdalena Andersson blev vald, väntade en resa till Kirgizistan för Ola Johansson som valövervakare på presidentvalet. Medan processen pågick i riksdagen visste han ännu inte om han skulle kunna åka.
– Magdalena blev vald, bra tänkte jag, jag kan åka. Så höll MP presskonferens och hoppade av igen, så jag kom inte iväg. Så har det varit, konstaterar han.
Larry Söder (KD) menar att MP:s gir var det mest oväntade under valperioden.
– Att det sker bara några timmar efter. Det har ju aldrig hänt i Sveriges historia.
– Det var väl därför vi blev så chockade, konstaterar Ulrika Jörgensen (M).
Förutsättningarna inför riksdagsarbetet har sett olika ut för dem alla. Ola Johansson och Larry Söder har varit i riksdagen längst, sedan 2014, de andra valdes in 2018 respektive 2019.
Helena Storckenfeldt (M) började 2019, efter en period med längre regeringsbildning än vanligt.
– Då sa alla kollegor att jag inte missat något. Sen kom resten av mandatperioden igång, jag fick väl ett halvår, nio månader normalt riksdagsår och sedan var det hemarbete i pandemin, konstaterar hon.

Skillnad med stort parti
Att arbeta i regering kontra opposition är två skilda saker. Och att vara riksdagspolitiker är inte detsamma som att jobba lokalpolitiskt, speciellt inte för representanterna från mindre partier.
– Jag hade inte förväntat mig att vara riktig så ensam i det politiska arbetet. Förväntningen var att mer jobba i grupp, jag gör inte allt själv men det är mer av ensamarbete än jag trodde, säger Jon Thorbjörnsson (V).
Ulrika Jörgensen och Helena Storckenfeldt liknar det vid egenföretagande.
– Man har vissa satta tider i riksdagsarbetet, därutöver får man fylla på med frågor som är viktiga för ens valkrets, väljare och hjärtefrågor man själv driver. Sen får man skicka in frågor, motioner, artiklar och boka in besök och möten. Det är flexibelt på det sättet, tycker Helena Storckenfeldt.
Larry Söder håller både med och inte.
– Fast det där är en drömtillvaro som ni större partier har. Vi dränks av arbete, så enkelt är det, säger han.

Mycket jobb och stort ansvar
Olika utskott täcker olika områden. Några av dem ses i civilutskottet, som har hand om konsumentpolitik, samhällsplanering och civilrätt.
– Det är många bollar att springa på, och man har inte så mycket stöd från kollegorna heller egentligen. Det är många beslut vi tvingas fatta själva, du har väldigt stort ansvar att får ta ansvar för de ställningstagande du gör, säger Ola Johansson.
Ulrika Jörgensen sitter i socialutskottet och har bland annat fått hantera pandemin.
– Vi hade ordentligt mycket att göra under hela pandemin, det har varit spännande. Man har lärt sig att samarbeta väldigt mycket på olika nivåer. I sakfrågorna har vi kommit överens, det tycker jag är en styrka.

Nya angreppssätt
Flera misstroendeförklaringar har använts i riksdagen under perioden, senast om justitieminister Morgan Johansson.
– Vi. valde att inte fälla. Jag står verkligen inte bakom honom, men nu räcker det, säger Ola Johansson.
– Vi kände oss gisslantagna i den situationen. Genom att inte rösta för misstroendeförklaring innebär det att säga till svenska folket att vi har förtroende för Morgan Johansson, men vi hade själv inte väckt misstroendeförklaringen utan det var SD. Den var tuff, och tuff att förklara också, säger Helena Storckenfeldt.
Men det går att avstå från att rösta i de fallen, Larry Söder har till exempel ofta använt "den gula knappen". Röstupplägget i riksdagen är annars något som Jon Thorbjörnsson tycker varit svårt att förklara för väljare.
– Som när vi röstar om statsminister till exempel, så säger de att det är en sorts negativ parlamentarism när du inte måste ha majoriteten med dig men du får inte ha majoriteten emot dig. Att förklara det på ett bra sätt, säger han.
– När jag kom in sa man alltid att riksdagen är riggad för att man ska kunna ha en minoritetsregering, men jag hävdar att den inte är det, säger Larry Söder.
Partierna måste samarbeta för att få igenom frågor, när inget av dem är stort nog att driva en fråga självt. Arenan har förändrats, menar Jon Thorbjörnsson.

Spricka i demokratin
Att göra initiativ från ett utskott till riksdagen, på ett område som rör utskottets ansvarsområde, är till exempel något som blivit vanligt i dag för att få igenom beslut.
– Utskottsinitiativ har ju blivit vardagsmat, det fanns inte förut överhuvudtaget. Har man en majoritet emot sig, ja då är det ju klart att de går igenom. Och det är likadant med statsministerröstningar eller misstroendeförklaringar, så jag hävdar nog att det här är en spricka i demokratin på något sätt, säger Larry Söder.

SENASTE TV-NYHETERNA

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock
KULTUR & NÖJE 2022-09-25 KL. 15:30

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Restauranger inställda på tuffare tider
NYHETER 2022-09-25 KL. 10:30

Restauranger inställda på tuffare tider

Chockstarten avgjorde derbyt
FOTBOLL 2022-09-24 KL. 18:40

Chockstarten avgjorde derbyt

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare
NYHETER 2022-09-24 KL. 17:00

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare

Fler nyheter