NYHETER 2021-10-12 KL. 07:10

Tuff vardag för synskadade i Kungsbacka

Av Eric Andersson

Livet som synskadad i Kungsbacka är inte lätt, tycker Christer Hultman, ordförande i SRF Kungsbacka. Uteserveringar, gatupratare och stenbänkar är farliga hinder.
– Det blir sämre och sämre för varje år.

Tuff vardag för synskadade i Kungsbacka

TV-klipp och nyheter

15 oktober är det Vita käppens dag. En dag då synskadade i hela världen uppmärksammar betydelsen av en välfungerande stads- och trafikplanering ur synskadades synvinkel.
Mellan onsdag och söndag hålls informationsdagar på Fyren där SRF Kungsbacka redogör för livet som synskadad. De kommer även visa upp diverse hjälpmedel som finns för att klara av vardagen.
– Vi ska visa att vi finns och på så vis försöka locka ut fler synskadade ur stugorna. Det finns många hjälpmedel vi kommer visa upp som underlättar vår vardag, säger Christer Hultman.
Enligt Christer Hultman och Christina Widén, sekreterare i SRF Kungsbacka, blir Sverige i allmänhet och Kungsbacka i synnerhet allt sämre för funktionsnedsatta.
– Till Vita käppens dag har vi bjudit in hela kommunstyrelsen för att ställa dem mot väggen. Det finns flera problem som behöver tas itu med.

Svårt med färdtjänst

Ett problem är att det är svårt att få beviljad färdtjänst i Kungsbacka vilket gör att synskadade blir begränsade.
– Vid nekad färdtjänst blir man lätt isolerad. Många klarar inte av att åka kollektivt och då blir man beroende av att släktingar kan skjutsa, säger Christer Hultman.
En demonstration kommer hållas utanför riksdagshuset i februari med anledning av att regeringen låter kommunerna göra som de själva vill gällande färdtjänst. Det leder till orättvisor i länet. Om man bor i Laholm kan man åka hela vägen upp till Kungsbacka med färdtjänst. Bor man däremot i Kungsbacka är det bara tillåtet att åka till Varberg.
– Motargumenten till att vi inte får åka i hela Halland är att vi har möjlighet att åka till Göteborg.
I Kungsbacka finns ett tillgänglighetsråd med uppgift att ge åsikter om platser som är mer eller mindre anpassade för personer med funktionsnedsättningar.
– Vid nybyggen och andra större förändringar frågar de i regel inte oss förrän efter de har byggt och då är det ofta för sent. Vi känner oss ständigt motarbetade vilket är väldigt tråkigt.

Utan lokal

Sedan en tid tillbaka står SRF Kungsbacka utan lokal. Tidigare satt de i Elektronen som nu ska rivas. Förslaget från kommunen är en lokal på Verkstadsgatan, som enligt Christina Widén inte är bra.
– Det finns ingen trottoar på vägen dit och det är allmänt svårt att ta sig dit. Belysningen är dessutom bedrövlig, jag var uppe i rabatterna och vände när jag gick dit. Vi behöver en lokal som ligger centralt och är enkel att ta sig till.
Christina Widén berättar att hon inte vågar gå i Kungsbacka innerstad ensam. Gatu- och trottoarpratare, omärkta uteserveringar samt stenbänkar är farliga hinder för en synskadad.
– Eftersom varken skyltar eller bänkar i regel går hela vägen ner i marken känner man de inte med käppen. Då är det lätt hänt att man står på näsan.
Widén fortsätter:
– Och alla dessa gångpassager som inte är markerade för synskadade. Det är livsfarligt, rätt vad det är så går man rakt ut i gatan. Känslan är att kommunen tycker att vi borde hålla oss hemma.

Så svarar kommunen på kritiken


Hon vann Kungsbackaloppet för tredje gången
SPORT 2024-04-20 KL. 15:37
Premium

Hon vann Kungsbackaloppet för tredje gången

Debutant tog hem herrklassen

TV-klipp och nyheter

Kungsbackaloppet i bilder
NYHETER 2024-04-20 KL. 14:40
Premium

Kungsbackaloppet i bilder

USB-lampor – lysnande ny trend
BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
Premium

USB-lampor – lysnande ny trend

Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 14:40
Kungsbackaloppet i bilder
Premium | BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
USB-lampor – lysnande ny trend
Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Fyr får klartecken i Åsa
Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.