NYHETER 2021-10-12 KL. 07:10

Tuff vardag för synskadade i Kungsbacka

Av Eric Andersson

Livet som synskadad i Kungsbacka är inte lätt, tycker Christer Hultman, ordförande i SRF Kungsbacka. Uteserveringar, gatupratare och stenbänkar är farliga hinder.
– Det blir sämre och sämre för varje år.

Tuff vardag för synskadade i Kungsbacka

15 oktober är det Vita käppens dag. En dag då synskadade i hela världen uppmärksammar betydelsen av en välfungerande stads- och trafikplanering ur synskadades synvinkel.
Mellan onsdag och söndag hålls informationsdagar på Fyren där SRF Kungsbacka redogör för livet som synskadad. De kommer även visa upp diverse hjälpmedel som finns för att klara av vardagen.
– Vi ska visa att vi finns och på så vis försöka locka ut fler synskadade ur stugorna. Det finns många hjälpmedel vi kommer visa upp som underlättar vår vardag, säger Christer Hultman.
Enligt Christer Hultman och Christina Widén, sekreterare i SRF Kungsbacka, blir Sverige i allmänhet och Kungsbacka i synnerhet allt sämre för funktionsnedsatta.
– Till Vita käppens dag har vi bjudit in hela kommunstyrelsen för att ställa dem mot väggen. Det finns flera problem som behöver tas itu med.

Svårt med färdtjänst

Ett problem är att det är svårt att få beviljad färdtjänst i Kungsbacka vilket gör att synskadade blir begränsade.
– Vid nekad färdtjänst blir man lätt isolerad. Många klarar inte av att åka kollektivt och då blir man beroende av att släktingar kan skjutsa, säger Christer Hultman.
En demonstration kommer hållas utanför riksdagshuset i februari med anledning av att regeringen låter kommunerna göra som de själva vill gällande färdtjänst. Det leder till orättvisor i länet. Om man bor i Laholm kan man åka hela vägen upp till Kungsbacka med färdtjänst. Bor man däremot i Kungsbacka är det bara tillåtet att åka till Varberg.
– Motargumenten till att vi inte får åka i hela Halland är att vi har möjlighet att åka till Göteborg.
I Kungsbacka finns ett tillgänglighetsråd med uppgift att ge åsikter om platser som är mer eller mindre anpassade för personer med funktionsnedsättningar.
– Vid nybyggen och andra större förändringar frågar de i regel inte oss förrän efter de har byggt och då är det ofta för sent. Vi känner oss ständigt motarbetade vilket är väldigt tråkigt.

Utan lokal

Sedan en tid tillbaka står SRF Kungsbacka utan lokal. Tidigare satt de i Elektronen som nu ska rivas. Förslaget från kommunen är en lokal på Verkstadsgatan, som enligt Christina Widén inte är bra.
– Det finns ingen trottoar på vägen dit och det är allmänt svårt att ta sig dit. Belysningen är dessutom bedrövlig, jag var uppe i rabatterna och vände när jag gick dit. Vi behöver en lokal som ligger centralt och är enkel att ta sig till.
Christina Widén berättar att hon inte vågar gå i Kungsbacka innerstad ensam. Gatu- och trottoarpratare, omärkta uteserveringar samt stenbänkar är farliga hinder för en synskadad.
– Eftersom varken skyltar eller bänkar i regel går hela vägen ner i marken känner man de inte med käppen. Då är det lätt hänt att man står på näsan.
Widén fortsätter:
– Och alla dessa gångpassager som inte är markerade för synskadade. Det är livsfarligt, rätt vad det är så går man rakt ut i gatan. Känslan är att kommunen tycker att vi borde hålla oss hemma.

Så svarar kommunen på kritikenMagplask för Aranäs
HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30

Magplask för Aranäs

Mittbackens förlösande mål
FOTBOLL 2021-10-23 KL. 16:55

Mittbackens förlösande mål

Åsa stormar mot seriesegern

Nya chefer till Kulturskolan
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 20:00

Nya chefer till Kulturskolan

Temadag med digitala möjligheter
NYHETER 2021-10-22 KL. 18:00

Temadag med digitala möjligheter

Berättarfestival på Fyren
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 14:30

Berättarfestival på Fyren

Elektronen flyttar till Fyren
NYHETER 2021-10-22 KL. 09:00

Elektronen flyttar till Fyren

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka
NYHETER 2021-10-22 KL. 07:00

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30
Magplask för Aranäs

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.