NYHETER 2021-10-10 KL. 16:48

Trygga vuxna nattvandrar i Särö: ”Man får inte vara naiv”

I Särö och Kullavik är det fler ungdomar som dricker alkohol än någon annanstans i landet. Det är statistik som förstås oroar många föräldrar, som vill göra sitt för att motverka tonårsdrickandet. Norra Halland följde med två engagerade tonårsföräldrar på nattvandring i Särö.

Trygga vuxna nattvandrar i Särö: ”Man får inte vara naiv”
Johan Stråkander och Mia Asklund nattvandrar gärna. Det är både en trygghet för de unga på helgkvällarna och ett sätt att få kontakt med andra föräldrar.Vi möts vid Shellmacken intill Särö centrum vid niotiden på fredagskvällen. Ikväll är det Mia Asklund och Johan Stråkander som representerar föräldrarna på gatorna. En varm kopp kaffe för att hålla sig på alerten, ombyte till gula nattvandrarjackor och sedan är de redo att ge sig ut.

De första vi träffar på är faktiskt Mias son Rasmus och Johans son Arvid som är ute och cyklar omkring. De går i samma klass, åttan på Särö skola, och är goda vänner.

Upplever ni att det är mycket festande bland era jämnåriga?

– Ja, det är klart. Det är fester hemma hos folk, säger Rasmus Asklund.

– Vad jag vet är det mest i Hovås, tillägger Arvid Stråkander.


Arvid Stråkander och Rasmus Asklund är 14 år. De vet att vissa i deras ålder har provat alkohol, men själva håller de sig ifrån det.


Mellan macken och skolan stöter vi på ett annat gäng på cyklar. Det är tjejer och killar som går i sjunde klass. De får varsin godisklubba och stannar och pratar en stund med Mia och Johan.

– Vi är lite för unga för att dricka alkohol, säger en av tjejerna.

Hela gänget är överens om att nattvandrarna är ett välkommet inslag när de hänger utomhus på kvällarna. De tror att de skulle ta hjälp av nattvandrarna om de hamnade i en situation där någon kompis hade druckit och behövde hjälp.


Ett gäng 13-åringar som själva tycker att de är för unga för att dricka och festa. De stannar och pratar en stund med Mia och Johan.

Vaksamma föräldrar


Varken Mia eller Johan tror att alkohol och fest har gjort entré i deras barns liv ännu, men de är ändå vaksamma på alla tecken. Mia berättar hur hon sniffar på sonen när han kommer hem för att upptäcka röklukt, och via funktionen Hitta min Iphone kan hon ha koll på var han befinner sig om kvällarna.

Utöver det tror de att förtroende och kommunikation är det allra viktigaste.

– Vi pratar mycket om att det är bättre att säga till om det är något. Barnen tror kanske att föräldrarna blir arga, men det är ju om de inte säger något som vi kan bli arga, säger Mia Asklund.

– Kan man komma till en punkt där de känner att de kan prata med oss utan att vi blir arga är det ju jättebra, säger Johan Stråkander.


Föräldrarnas oro kretsar kring alkohol, men också kring droger.

– Man blir livrädd när man hör hur mycket droger det är. Man får inte vara naiv, de får tag på allt på bara ett telefonsamtal, säger Mia Asklund.

Sociala mediers centrala roll i många tonåringars liv är en risk, tror Mia och Johan. De utgör plattformar där ordet om var festen finns kan spridas, och en kommunikationskanal för att få tag på alkohol.

– Och så tror jag att många vill bli vuxna snabbare på grund av allt de ser på sociala medier, säger Mia.

"Konstigt att inte fler vill"


Nattvandringen sker genom Särö föräldraförening, som är bryggan mellan skolan och föräldrarna. Föräldrar till elever mellan sjätte och nionde klass får frågan om att nattvandra en kväll eller helg var, på våren och hösten.

– Potentiellt sett skulle det kunna vara hundratals nattvandrare, men det är tyvärr inte så många, säger Johan Stråkander.

– Jag tycker att det är konstigt att inte fler vill. Jag hade velat att det alltid fanns någon ute, ifall det händer något med mitt barn, säger Mia Asklund.

Nattvandringen är också ett utmärkt tillfälle att lära känna andra föräldrar, utbyta erfarenheter och pejla av läget, säger de. För detta ändamål har Johan Stråkander också nyligen skapat Facebookgruppen Föräldrar till barn födda 07 i Särö skola.

– Jag hoppas att vi kan ha lite samverkan där framöver, säger han.

FOTBOLL 2021-10-20 KL. 10:30

När lilla Onsala intog den största scenen

NH följde OBK inifrån

När lilla Onsala intog den största scenen
Ingen hävning av Kolla-avtalet
NYHETER 2021-10-20 KL. 19:24

Ingen hävning av Kolla-avtalet

Men avtalet med Vardaga ska inte förlängas

Undersköterska – ett  yrke med många möjligheter
VÅRD 2021-10-20 KL. 10:32

Undersköterska – ett yrke med många möjligheter

Kaparen tillbaka i finrummet
SPORT 2021-10-19 KL. 22:00

Kaparen tillbaka i finrummet

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil
NYHETER 2021-10-19 KL. 20:00

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil

Mercedes-Benz satsar på miljö och körglädje med EQC 400

Rolfö om OS-mardrömmen:
FOTBOLL 2021-10-19 KL. 19:00

Rolfö om OS-mardrömmen: "Sista matchen jag skulle titta på"

Stjärnan om första tiden i sin nya klubb och besvikelsen efter OS

Gata i Kullavik på topplistan
NYHETER 2021-10-19 KL. 17:00

Gata i Kullavik på topplistan

Tennishall fick bygglov - trots protester
NYHETER 2021-10-19 KL. 15:11

Tennishall fick bygglov - trots protester

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.