NYHETER 2022-01-08 KL. 14:00

Teaterintresset växer på lovet

Av Christina Wagner

Sedan höstlovet har en grupp unga i Frillesås hittat ett gemensamt intresse i teater. Nu på jullovet var det dags för läger nummer två.

Teaterintresset växer på lovet
Isa Wagner gör en av övningarna på teaterlägret i Frillesås. Foto: Christina Wagner

Kungsbacka kommuns ungdomskonsulenter uppmärksammade 13-åriga Isa Wagners teaterintresse genom att boka ett teaterläger på läslovet. Fler teatersugna elever dök upp och fortsatte träffas efteråt.
– De som är här nu är samma grupp. Nu har vi hyrt in en pedagog också, säger ungdomskonsulent Eva Hallberg, som är på plats i scoutstugan intill Bostället för att kolla hur det går.
Från början var de fem elever från Frillesåsskolan, sedan dess har två nya kompisar hakat på. Teatergruppen i Frillesås träffas på Bostället varje fredag efter skolan.
– På fredagar är vi själva, då gör vi bara saker vi gjort innan. Det är kul med nya lärare, säger Isa Wagner om lägret som pågått tisdag och onsdag.
Improvisationsövningar är roligt, liksom att ha hittat vänner som gillar teater. De flesta hade inte provat på innan, förutom Vidar Robertsson och Cornelia Hällås. Gruppen efterlyser fler som vill vara med, det är bara att kontakta kommunens ungdomskonsulenter.Mordgåta ska lösas
Under det här lägret ska teatergruppen lösa en mordgåta, teaterlärare Martin Gustafsson arbetar utifrån ett manus av Jenny Wistbacka. Kanske blir det en uppvisning framöver, kanske inte. De flesta i gruppen tycker det är roligast att prova andra karaktärer, men inte nödvändigtvis inför publik.
– Det är kul att kunna vara någon annan. Man kan vara med i den här gruppen om man har scenskräck, man behöver inte stå på scen, säger Isa.
Martin Gustafsson låter gruppen göra olika övningar innan de går på manuset med mordgåtan. En uppgift blir att tänka på scenografin.
– Ni får både läsa igenom och tänka runtomkring med kostym och scenografi, så ni är medvetna om det när ni arbetar vidare själva sen, förklarar han.

Hakar på varandra
I en övning får en person låtsas göra något, sedan får nästa haka på från samma pose. Gustav Ahlmén ser ut att hänga tvätt.
– Tänk på avståndet eller om kläderna är tunga eller lätta, instruerar Martin Gustafsson.
En annan övning är när alla fick låtsas vara i en hotellobby.
– Vi gick in genom "dörren", en satte sig på en stol som kassör och så fyllde alla på med personer som kan göra saker i en hotellobby. Det var jättekul, säger Isa.Vidar Robertsson gör en övning under överseende av teaterlärare Martin Gustafsson. Foto: Christina WagnerSENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-