NYHETER 2022-01-17 KL. 18:00

Tång och vattendjur på skolmenyn

Av Elisabeth Däljemar

Tång, ryggradslösa vattendjur och borrar. Kan det vara något för eleverna i Kungsbackas skolmatsalar? Miljöpartiet vill göra de annorlunda lunchingredienserna till vardagsmat – inte bara för skolbarnen, utan också för de lokala företagare som vill utveckla vår lokala havsmeny.

Tång och vattendjur på skolmenyn
Det ser kanske inte så aptitligt ut från första början. Men torkad och finfördelad blir tången en näringsrik smaksättare och konsistensgivare i havsmaten. Foto: Maria Losman

TV-klipp och nyheter

I en motion till kommunfullmäktige begär MP att Kungsbacka kommun ska främja uppbyggnad av en långsiktig och ekosystemanpassad vattenbruksnäring i vår kommun.
Bland annat genom att aktivt söka företag som vill utveckla lokal mat från havet, agera test-kund för närproducerad ny havsmat i den kommunala måltidsverksamheten och uppmuntra anbudsgivare att erbjuda kommunen att köpa in sådan mat när den blir kommersiellt tillgänglig och man kan se att den uppskattas av matgäster.
Konkret innebär detta att Kungsbackas miljöpartister vill se mer havsmat på skolornas lunchmeny. Men inte den havsmat vi redan är vana vid, utan lunchrätter gjorda av sådant som tång, ryggradslösa vattendjur och borrar.

Med satsningen vill MP göra vår lokala mathållning mer hållbar och näringsriktig. Genom att förorda lokal produktion vill partiet även skapa nya lokala arbetstillfällen. Något som i förlängningen inte bara stärker Kungsbackas näringsliv och arbetsmarknad, utan även blir gynnsamt för miljön genom att behovet av pendlingsresor minskar.
För att motverka att de nya havsskördarna blir för stora, så att våra nya havsråvaror drabbas av samma problem med utfiskning som våra fiskbestånd, vill MP att utvecklingen av den nya matproduktionen ska ske i samverkan med havsforskningen.


Maria Losman och hennes partikollegor i MP vill införa tång och borrar på skolmatsedeln. Foto: Miljöpartiet Kungsbacka


Först ut att testa den nya havsmathållningen föreslås skolköken vara. Om satsningen faller väl ut kan även kommunens övriga storkök börja servera de nya rätterna.
En av dem som står bakom motionen är miljöpartisten Maria Losman. Hon tror det kan ta några år innan den nya havsmaten ligger klar på skolornas lunchtallrikar, efter det att kommunfullmäktige sagt ja till den föreslagna satsningen.
– I Kungsbacka pratar vi mycket om innovation och att man ska tänka nytt i kommunen. Samtidigt finns det ett starkt intresse för mat hos framförallt unga. Varför inte prova äta havsmat på ett annat sätt? Närmast till hands ligger alger, som tång, som man torkar och finfördelar – för att ha som smaksättare och konsistensgivare i olika maträtter. Tång har ett högt näringsvärde och ger maten en smak av hav, säger Maria Losman.
Men kommer det verkligen att gå hem i skolorna?
– Vi får se. Tång och andra alger ingår redan i många länders kök. Många av oss äter det redan, i sushi till exempel. Så jag tror inte det ligger så långt bort att testa. Jag tror man kan prova på sig själv. En del kan bli gott, medan annat kanske inte blir lika gott. Sådant som inte smakar bra behöver man ju inte gå vidare med.
I exempelvis Bohuslän arbetar man redan med liknande projekt, fast med inriktning mot restaurangbranschen.
Ska något liknande införas i Kungsbackas kommunala kök tror Losman det är av största vikt att alla som behöver involveras i projektet, verkligen är med på noterna.
– Hur lång tid det tar att innan ett sådant här förslag kan bli verklighet beror mycket på hur många företag som kan leverera. Att det finns storkök som kan laga maten så att den smakar gott är också viktigt, säger hon.
– Jag tror det är mycket en vanesak vad man betraktar som mat. Men det handlar också mycket om hur man lagar den. Ska man göra det här får man ju först lära sig hur det funkar. Storköksmatlagning är ju en egen profession och storkökspersonalen måste tycka att det är roligt att prova för att det ska bli bra, avslutar Maria Losman.

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.