NYHETER 2021-12-28 KL. 14:00

Sunt förnuft gäller när sittplatser inte kan bokas

Av Ronny Karlsson

Biljettsystemet gör det omöjligt att boka sittplatser för pendlare på Öresundstågen. Nu hoppas Hallandstrafiken att resenärerna i stället använder sunt förnuft och undviker trängsel.

Sunt förnuft gäller när sittplatser inte kan bokas
Hallandstrafikens Peter Gyllander hoppas att resenärerna tar sitt ansvar när det gäller trängsel på Öresundstågen. Foto: Pressbilder.

Från och med 28 december gäller rekommendationen att resenärer ska erbjudas sittplats på resor som är längre än 15 mil. Öresundstågen går längre sträckor än så, men de flesta åker bara med ett par stationer.
Den gör det omöjligt att erbjuda de sittplatser som rekommenderas.
- Vårt biljettsystem och tågens konfiguration är avsedda för pendlingstrafik. Där är det inte möjligt att erbjuda bokade sittplatser, säger Hallandstrafikens presschef Peter Gyllander.
Han påpekar att det inte är ett krav med sittplatser för alla, och Hallandstrafiken har i sina remissvar under hösten påpekat problemen. Det finns till exempel ingen koppling till Öresundstågens sittplatsbokning för den som köper ett pendlarkort av Västtrafik och reser mellan Göteborg och Kungsbacka.
Gyllander hoppas i stället att resenärerna tar sitt ansvar.
- Ta ett senare tåg om det är möjligt, alla måste göra en bedömning. Det går inte att skriva regler för vad som är trångt eller inte. Det måste alla själva bedöma.
Trots de rekommendationerna lär det även i fortsättningen var flest resenärer på tågen under morgnar och sena eftermiddagar.
Då hoppas Gyllander att var och en ser till att hålla avstånd så gott det går.
- Personligen tycker jag det känns bra om det till exempel sitter två personer där det finns plats för fyra. Men sedan är kanske risken mindre om fyra personer reser i ett sällskap. Man måste göra bedömningen där och då på egen hand, säger han.
SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-