NYHETER 2022-09-11 KL. 09:00

Störst av allt är KÄRLEKEN – även när det gäller gatunamn

Av Anton Lorentzson

Norra Halland startade en tävling under sommaren - vilket är Kungsbacka kommuns bästa gatunamn? Läsarna röstade och nu har en vinnare korats. Det bästa gatunamnet är Kärleksstigen i Onsala. Norra Halland bjöd de boende på gatan på prinsesstårta för att fira vinsten.

Störst av allt är KÄRLEKEN – även när det gäller gatunamn
Boende på Kärleksstigen samlades för att fira med tårta. Fr.v: Therese Jakobsson, Barbro Askerup, Linn Jakobsson, Sven Grill, Ester Duell, Mia Nyström, Ingrid Jansson, Stefan Jakobsson och Thomas Askerup. Foto: Anton Lorentzson

Många förslag skickades in till tävlingen. Medarbetare på Norra Halland valde de fem bästa som läsarna sedan kunde rösta på. Bidragen var Gatan, Månstensvägen, Sjöstjärnevägen, Nancys Promenad och Kärleksstigen. Flest röster fick Kärleksstigen, tätt följt av Nancys Promenad. För att fira bjöd Norra Halland de boende på gatan på tårta, mer specifikt en prinsesstårta med gatunamnet skrivet på tårtan.
– Det är faktiskt lite fascinerande. När man är i stan i olika butiker och de ska ha ens adress och man säger Kärleksstigen. Varje gång säger de ”Åh, det var ett fint namn”. Nu har vi fått en kvittens på det i och med tävlingen och tårtan, säger Sven Grill, en av de boende på Kärleksstigen.


Prinsesstårtan som Norra Halland bjöd vinnargatans boende på. Foto: Anton Lorentzson


Kärleksstigen är en gata långt ner på Onsalahalvön. På den 400 meter långa grusgatan bor tio åretrunt-boende och sex sommarboende. Stefan Jakobsson är ordförande i vägföreningen. Han bodde på Kärleksstigen som barn och flyttade tillbaka med sin familj för tio år sedan.
– 400 meter grusväg är ju inte så mycket att hålla reda på, skämtar han och fortsätter:
– Men det är fint här. Vill man bo någonstans där det är väldigt blåsigt, då har man verkligen kommit rätt.

1954 byggdes de första husen på det som idag är Kärleksstigen. Innan dess var det bara mark som tillhörde en närliggande gård. En hel del av de boende har tagit över hus och tomter från tidigare generationer.
– Det är för att här är så fint. Min mormor och morfar byggde här 1954 och så tar man över i generationer. Det är många som har kvar husen eller flyttar tillbaka hit som äldre, det är rätt roligt, säger Barbro Askerup.

När namnet Kärleksstigen infördes kan ingen i sällskapet riktigt svara på. Tidigare hette det bara Viken, enligt någon. Men det finns en okonfirmerad berättelse hur det blev just Kärleksstigen.
– Piraten Lars Gathenhielm kom hit ibland och la till sin båt här nere. Han hade ett litet förhållande med någon från Natt och Dag-familjen. När han låg här så möttes de på kvällar och nätter på en liten stig. Därav kommer namnet Kärleksstigen, det är vad jag har hört någon gång, berättar Barbro Askerup.


Kärleksstigen är en 400 meter lång grusväg långt nere på Onsalahalvön. Foto: Anton Lorentzson


Huruvida namnet kom till spelar egentligen ingen roll. Kärleksstigen är ändå gatan med det finaste namnet i Kungsbacka kommun. Dessutom var tårtan fantastiskt god enligt de boende.

Det var jämnt i toppen när ni läsare fick rösta om bästa gatunamnet. Det skilde bara några röster mellan vinnande Kärleksstigen och tvåan Nancys Promenad. Inte heller trean i den lättsamma tävlingen, Sjöstjärnevägen, var långt efter när alla röster var räknade.SENASTE TV-NYHETERNA

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock
KULTUR & NÖJE 2022-09-25 KL. 15:30

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Restauranger inställda på tuffare tider
NYHETER 2022-09-25 KL. 10:30

Restauranger inställda på tuffare tider

Chockstarten avgjorde derbyt
FOTBOLL 2022-09-24 KL. 18:40

Chockstarten avgjorde derbyt

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare
NYHETER 2022-09-24 KL. 17:00

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare

Fler nyheter