NYHETER 2021-12-29 KL. 11:45

Skräckafton väntar – så skyddar du din hund

Av Elisabeth Däljemar

Nyårsafton är många hundars skräck. Varje år vädjar landets hundägare, med varierande framgång, om att de som gillar fyrverkerier ska visa hänsyn till våra fyrbenta vänner. Men som hundägare kan man också göra en hel del själv, för att underlätta nyårsfirandet för sin vovve.

Skräckafton väntar – så skyddar du din hund
Nyårshelgen är en skräckis för alla skotträdda hundar. Men det finns saker du kan göra för att göra firandet säkrare – både för din hund och för dig själv. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Nyårsafton närmar sig, och redan nu känner många ägare till skotträdda hundar ångest när de går ut och rastar sin vovve.
Personer som ”provskjuter” raketer och smällare flera dagar innan nyårsfirandet har på flera håll i vår kommun redan skrämt slag på områdets hundar.
En del hundar blir så rädda att de flyr i panik. Många hittas igen. En del av dem döda eller skadade. Men alldeles för många försvinner också för gott.
Enklast vore om alla som tycker om fyrverkerier bestämde sig för att följa de regler som omgärdar smällare och raketer. Så att våra skotträdda hundar bara behövde stå ut med oljudet de skapar under en begränsad tid, på nyårsafton.
Men som hundägare kan man även göra en hel del själv, för att nyårsfirandet ska bli säkrare för vovven.



Här följer några tips:
* Sysselsätt hunden inomhus med mycket mental träning. Börja flera dagar innan nyårsafton, så att den får tillfälle att göra sig av med den energi den inte får utlopp för när risken för smällande förkortar promenaderna.

* Säkerställ redan innan nyårshelgen att din hund är ID-märkt och att du står som registrerad ägare till den hos Jordbruksverket. Allt för att det lätt ska gå att hitta dig om din hund rymmer.

* Håll dig inomhus med din hund när det smäller som mest. Gå inte ut med den eller lämna den ensam i anslutning till tolvslaget.

* Ha hunden kopplad hela nyårshelgen – även på din egen tomt.

* Fäst hundens koppel i ett midjebälte, eller håll extra hårt i kopplet som du virar runt handleden när du rastar den i nyårstider. Även en hund som inte är skotträdd kan plötsligt bli rädd om det smäller och försöka fly.

* Skippa flexikopplet under nyårsveckan, och använd både halsband och sele, som du spänner åt så att hunden inte kan ta sig ur dem.

* Förse hunden med ordentliga reflexer. Om olyckan är framme, och den lyckas ta sig loss och springa bort, blir den lättare att se för exempelvis bilister.

* Om hunden lyckas rymma: låt någon vovven tycker om och litar på stå kvar på platsen den försvann ifrån. Många hundar återvänder till platsen de flytt från och behöver då möta någon de har förtroende för om de ska våga sig fram.

* Om hunden försvinner: efterlys den i sociala medier och anmäl den försvunnen till polisen så snabbt som möjligt. Ta hjälp av andra att leta efter den.

*Skriv ditt telefonnummer på hundens halsband så att den som eventuellt hittar den om den springer bort snabbt kan ställa sig i förbindelse med dig.


Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.