NYHETER 2022-08-17 KL. 11:30

Skolskjutsar ses över efter hård kritik

Av Johanna Simonsson

Många föräldrar har blivit upprörda efter att skolskjutsen ändrats om inför det nya skolåret. Nu ska kommunen se över skolskjutsen på flera håll i Kungsbacka.

Skolskjutsar ses över efter hård kritik
Föräldrarna i Åsa protesterade mot att skolbussen från dem ställts in. Foto: Johanna Simonsson

TV-klipp och nyheter

Under tisdagen kunde Norra Halland berätta om föräldrar i Dotetorp, Åsa som var upprörda över att deras barn tvingades gå långt och genom en trafikerad väg för att åka med en buss till skolan. En skolbuss i Onsala där restiden hem förlängts till 45 minuter skapade också problem.
Enligt kommunen är det skolbussarna 1-26 som omfördelats, vilket inneburit att elever i några områden istället har fått terminskort och hänvisats till linjetrafiken medan andra områden istället har fått en skolbuss. Några av skolbussarna har även ändrat linjesträcka.
Även i Kullavik har detta medfört problem. Deras skolbuss, 21 och 23, stannade tidigare på södra sidan av Lindomevägen för att släppa av skolelever efter skolan. När skolskjutsen ändrades om stannar den istället på norra sidan, vilket gör att barnen som bor på södra sidan måste korsa över Lindomevägen för att ta sig hem. Maria Hedenström har två barn i skolåldern och är inte nöjd över ändringen.
– Bussarna har ju alltid stannat på båda sidorna, så de sluppit korsa vägen. Nu måste det korsa en högt trafikerad väg, där många kör över hastighetsbegränsningen på 70 km/h. Det finns heller inget övergångsställe i närheten.
Bussen på morgonen går som vanligt. På vägen hem däremot finns det bara en skolbuss som stannar på södra sidan och den åker från skolan strax innan klockan ett.
– Jag har inte fått barnens schema än, men det är inte så troligt att de slutar strax innan klockan ett varje dag. Jag vet inte riktigt hur vi ska lösa det. Om jag jobbar hemifrån kan jag ju gå och möta dem, men det är ju inte alltid man har möjlighet till det. Jag tycker inte det känns rimligt att såpass små barn ska korsa en sån trafikerad väg. Jag förstår inte vad som gjort att man inte tycker det är viktigt längre, det har inte blivit mindre trafik om man säger så.
Maria Caskie bor på norra sidan och här har det också blivit problem.
– Vi har fått linjekort istället för skolbusskortet, som vi fått alla andra år. Närmsta linketrafik är vid Snipen, då måste de gå över både påfarten och avfarten till väg 158, där det inte finns något övergångsställe och är mycket trafik. Det är väldigt stressande. Den stora frågan är varför vi ska åka med linjetrafiken när skolbussen stannar här. Förvisso stannar den ju bara på norra sidan på eftermiddagen, på morgonen går den bara från södra. Detta drabbar ju barnen på bägge sidorna.
Nu har kommunen tagit till sig av kritiken och insett att den nya planeringen inte har hållit måttet.
- Syftet med förändringsarbetet har varit gott och i linje med vårt uppdrag, vi ska ha en effektiv skolskjutstrafik som möter behoven. Vi ser dock nu vid skolstarten att det finns delar som inte fallit så väl ut som kan behöva ses över och rättas till, säger Anders Ekström, ordförande i nämden för förskola och grundskola i ett pressmeddelande.
Frida Byrsten, verksamhetschef Myndighet & stöd inom Förskola & Grundskola, säger att bussarna vid Dotetorpsvägen och Lindomevägen samt restiden för bussen i Onsala alla ligger på agendan för att ses över. Hon beklagar också att det blivit fel från början.
– Vi har försökt anpassa så att bussarna ska plocka upp fler barn. Det har varit ambitionen. Naturligtvis ska vi dra lärdom av detta för kommande år. Bussarna kan kanske inte åka samma sträckor varje år - det måste kunna ändras efter elevantal och scheman. Men det finns ett antal punkter som vi kommer kolla noggrannare på framöver, som trafiksäkerheten och scheman. Det har varit ett missförstånd hur vi förstått schemat, så det tittar vi också på nu, säger hon och fortsätter:
– Prio nu är att få en bild och hitta lösningar och sen göra en utvärdering och dra slutsatser från det.

TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.