NYHETER 2022-06-28 KL. 17:00

Så påverkas Kungsbackas turistnäring av prisökningarna

Av Linnea Andersson

Pandemin har slagit hårt mot delar av turistnäringen under två år och nu har inflationen tagit rejäl fart med stigande priser på bland annat energi och livsmedel. Norra Halland har pratat med några av Kungsbackas mest besökta turistmål för att höra hur de tror att prisökningarna kommer påverka dem i sommar.

Så påverkas Kungsbackas turistnäring av prisökningarna
Peter Angergård på Åsa camping tror inte campingen drabbas. Foto: Linnea Andersson

TV-klipp och nyheter

Ett populärt besöksmål i Kungsbacka under sommaren är Tjolöholms slott. Besökarna kan bland annat gå på slottsvisningar och se framträdanden med kända artister. Patrik Olderius, vd för Tjolöholms Slott, berättar att det har blivit dyrare att köpa in byggmaterial och växter till slottet. Stigande råvarupriser har gjort att de tvingats till en liten prishöjning på maten som serveras i restaurangen och i kaféet. Antalet besökare under sommaren tror han däremot inte kommer påverkas av den höga inflationen.
– Många kommer nog välja att inte åka så långt utan i stället semestra på hemmaplan. Då kommer vi ändå få besökare, så jag känner mig inte orolig. Vi har redan märkt av ett stort intresse för våra arrangemang, säger han.

Ännu ovisst
På Hotell Halland i centrala Kungsbacka finns en viss oro för färre gäster under sommaren. Just nu är beläggningen bra, men framförhållningen för att boka hotellrum är ofta låg. Därför är det svårt att veta hur prisökningarna kommer påverka verksamheten under sommarmånaderna.
– Jag tror att många vill ut och resa i år men att inflationen kan göra att man ändå väljer att stanna hemma. Det är självklart något vi funderar på och kan känna en viss oro för. Samtidigt har vi klarat oss igenom pandemin så jag hoppas att vi kommer klara det här också, säger Pontus Isacson som är ägare till Hotell Halland.
Fler väljer att campa
På Rörviks camping påverkades man inte så mycket av coronapandemin, de utländska besökarna blev färre men fler svenskar valde att bo på campingen. Annika Larsson, delägare i Rörviks camping, berättar att besöksantalen fortsätter se bra ut även denna sommar.
– I år är det fler som vill komma och bo hos oss än det brukar vara. Under pandemin fick många upp ögonen för den svenska sommaren och prisökningarna kan säkert leda till att ännu fler väljer bort utlandsresor och i stället semestrar i Sverige, säger hon.
Även om inflationen inte leder till färre gäster märks de högre priserna ändå av på campingen.
–Vi har behövt höja priset för elen lite och det har blivit dyrare med gräsklippning nu när drivmedelspriserna är så höga. Det är dock inget som kommer gå ut över vår verksamhet, vi kan hantera det tills vi når mer normala prislägen igen, säger Annika Larsson.På Åsa camping och havsbad har man inte påverkats av den ökade inflationen i någon betydande utsträckning. Inköpspriser avtalades innan stigningen tog fart.

Fullbokat som vanligt
Campingplatserna kommer vara fullbokade under sommaren, precis som de varit tidigare år.
– Jag är inte orolig att vår verksamhet ska drabbas, varken kortsiktigt eller långsiktigt. Många köpte husvagn eller husbil under pandemin och de kommer fortsätta använda den. Om vi ändå skulle påverkas längre fram är jag säker på att vi kommer kunna hantera det, säger Peter Angergård som driver Åsa camping.

Läs mer: Oro för prisökningar i semestertider


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.