NYHETER 2021-11-25 KL. 01:00

Så blev content marketing företagens nya prioritet

I den allt tuffare konkurrensen gäller det att som företag hitta strategier för att sticka ut. Content marketing är idag en viktig del av många företags budget, men vad innebär egentligen begreppet och tjänar verksamheten något på det?

Så blev content marketing företagens nya prioritet

Content marketing är ett av flera engelska begrepp som snabbt nått popularitet de senaste åren. I djungeln av nya ord som poppar upp hela tiden är det lätt att bli förvirrad, inte minst inom digital marknadsföring. Du har till exempel förmodligen hört talas om content, vilket bokstavligen betyder innehåll.

Ett företag kan skapa och sprida content på många olika sätt, till exempel genom bilder, texter och videoklipp som publiceras på en blogg eller sociala medier. Innehåll kan också vara andra medier som en podd eller en e-bok.

Strategier genomsyrar content marketing
Content marketing är relaterat till detta innehåll, men består av betydligt mer än bara slumpvis material. För att bäst kunna svara på frågan vad är content marketing kan vi med fördel titta på de olika delarna. Först och främst finns det en gemensam nämnare för all content marketing, nämligen en genomtänkt strategi.

Den här strategin behöver svara på ett antal frågor: Vad man ska skapa och varför, vad som är målet för avkastningen på investeringen, och vilket datum man vill ha uppnått det resultatet.

Tydligt mål med marknadsföringen
Allt innehåll ska dessutom fylla ett syfte. Det kan verka överväldigande när man tänker på hur många olika sätt det finns att utföra innehållsmarknadsföring på, men det blir enklare om man har ett slutmål i åtanke. Då kan man istället steg för steg gå igenom hur man skapar rätt innehåll som leder till det målet. Utan ett tydligt syfte riskerar man att bara slösa tid på att skapa innehåll som inte leder till några framsteg för verksamheten.

Känna sin målgrupp och marknaden
Utan kännedom om marknaden och vilken målgrupp man vänder sig till blir marknadsföringen ineffektiv. Det gäller alltså att lista ut vilka ens potentiella kunder är, och vad de har för behov som man med företagets produkt eller tjänst kan fylla. Som företag vill man inte bara skapa generiskt content för dessa kunder, utan se till att skapa content som väcker känslor. Vilka är kundens största önskningar och rädslor?

Viktigt är också att känna till genom vilka kanaler du når flest av dessa personer. Till exempel e-post, poddar, Facebook eller Instagram. En bra idé kan också vara att anpassa sitt content efter plattformen. På LinkedIn vill fler förmodligen ha professionella tips och branschnyheter, medan det kanske riskerar att tråka ut ens följare på Instagram.

Skapa kvalitetsinnehåll som ger värde
Det spelar ingen roll hur storslagna mål man har eller hur länge man tänkt igenom sin strategi om innehållet inte håller hög standard. Som företag måste man med andra ord se till att ens content är både intressant och ger mottagaren ett mervärde. Till exempel genom att lära ut något intressant om ämnet, och inte bara göra reklam för en produkt eller skriva en riktigt tråkig text.

Mer är inte alltid bättre, men om innehållet håller hög kvalitet kan en längre text generera större resultat än en kortare sådan. Företag som använder sig av alla ovan nämnda punkter, med målgrupp, mål och syfte med marknadsföringen i åtanke, har ofta större chans att lyckas nå ut. Därmed kan de få fler kunder, öka försäljningen, få större synlighet och stärka varumärket.

Fördelarna som gör content marketing viktigt
Så vad är det egentligen som gjort att content marketing blivit en viktig del av budgeten för många företag idag? Allt från startups till jättar på marknaden satsar nämligen på konceptet. Fördelarna är flera. Till exempel går det att mäta resultaten i detalj, för att på så sätt få reda på vilken effekt som satsningen fått.

Om resultatet inte lever upp till förväntningarna går det att finjustera strategi och handling, så att man hamnar på rätt väg mot sina mål. Den här statistiken kan man få genom en mängd olika verktyg, som Google Analytics. Resultaten från bra content marketing är överlägsna många andra metoder tack vare att det skapar förtroende, stärker varumärket, lockar ny publik till hemsidan, och ökar chanserna för att behålla den publiken. Det betyder i sin tur att chansen för återkommande köp från befintliga kunder ökar, liksom nya kunder och fler rekommendationer.

Marknadsföring i framtiden
I slutändan pekar allt på att content marketing är här för att stanna. Att begreppet blivit allt mer känt tyder på att den digitala marknadsföringen verkligen är relevant för dagens företag, med stort fokus på intressant innehåll som berikar kunderna med kunskap och genererar känslor. Det här är dock ingen ”quick-fix” utan snarare en långsiktig strategi som kräver konsekvent arbete och rätt erfarenhet, samt förmågan att analysera.

I praktiken är det därmed inte många organisationer som har tid och resurser att genomföra ett effektivt marknadsföringsarbete. Efterfrågan på experter inom området, i form av konsulter och byråer, lär därför vara fortsatt hög när content marketing blir prioritet för allt fler företag.

SENASTE TV-NYHETERNA

Nya butiken en dröm som blivit verklighet
NYHETER 2022-12-02 KL. 10:30
Premium

Nya butiken en dröm som blivit verklighet

Få influensafall - men risk för intensiv vinter
NYHETER 2022-12-02 KL. 08:00

Få influensafall - men risk för intensiv vinter

Svårt bedöma vilka fall som ska utredas
NYHETER 2022-12-02 KL. 06:59

Svårt bedöma vilka fall som ska utredas

Poängräddaren om det osannolika slutet
HANDBOLL 2022-12-01 KL. 22:23
Premium

Poängräddaren om det osannolika slutet

Nya sätt att engagera frivilliga ska bryta ensamhet
NYHETER 2022-12-01 KL. 19:30
Premium

Nya sätt att engagera frivilliga ska bryta ensamhet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2022-12-02 KL. 21:47
"Det är bara hem och träna avslut"
NYHETER 2022-12-02 KL. 19:56
Brand i villa i Iserås

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.