NYHETER 2022-12-02 KL. 13:30

Rikspolischefen träffade Kungsbackas poliser

Av Anton Lorentzson

Rikspolischef Anders Thornberg besökte Kungsbacka under fredagsförmiddagen. Anledningen till besöket var för att träffa och prata med medarbetarna på Kungsbackapolisen. Man pratade bland annat om utmaningar som finns och lägesbilden i Kungsbacka.

Rikspolischefen träffade Kungsbackas poliser
Rikspolischef Anders Thornberg besökte Kungsbacka under fredagen. Foto: Anton Lorentzson

Under fredagen kom hela polisens chef, Rikspolischefen Anders Thornberg, till polishuset i Kungsbacka. För att få en inblick i lokalpolisarbetet besöker han varje vecka ett av Sverige 95 lokalpolisområden. Kungsbacka var nummer 90.
– Om jag ska kunna fatta kloka beslut och förstå polisens naturliga arbete så måste jag ut och prata med medarbetarna. Jag är här för att träffa just medarbetarna, både polis och civilanställda, för att se till att det är tryggt och säkert i Kungsbacka, säger Anders Thornberg.

Man pratade bland annat om bristen på poliser och utmaningarna kring det. Dessutom berörde man ämnen som lägesbilden i kommunen och mycket om det brottsförebyggande arbetet som enligt Thornberg är "otroligt viktigt".
– I Kungsbacka har man ju inget utsatt område, men det är klart att det finns problem så som narkotika och ungdomsbrottslighet. Men här finns ett bra samarbete med kommunen och de har hjälpts åt att identifiera problem och framförallt ungdomar som är på väg in i kriminalitet. Man har genomfört gemensamma insatser som blir brottsförebyggande.

Sveriges nya regering gick till val med löftet om att ta ett krafttag mot den grova kriminaliteten. Polisen är den operativa kraften i det löftet.
– Vi jobbar med två olika ansatser. Det ena är att komma åt den riktigt grova brottsligheten och hjärnorna bakom. Då jobbar vi mer nationellt, regionalt och centralt med specialiserade enheter. Men den viktigaste delen i polisarbetet görs i våra 95 lokalpolisområden. Det är där vi är nära medborgarna och Kungsbacka vet man vad utmaningarna är. Man känner till de kriminella och omgivningen.

Dessutom finns en nationell operativ ledningsgrupp där alla regioners operativa chefer sitter och samordnar alla lite större ärenden som sträcker sig över regionsgränserna.
– Sedan 2015 är vi en svensk polis. Det innebär att vi kan dela information mycket bättre med varandra. Det är inte som i amerikanska filmer där man stannar vid statsgränsen, säger Anders Thornberg.
SENASTE TV-NYHETERNA

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”
NYHETER 2023-02-05 KL. 11:55

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”

Hanhalshjärtat:
ISHOCKEY 2023-02-04 KL. 20:00
Premium

Hanhalshjärtat: "Jag har saknat hockeyn när jag var borta"

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 18:47
Premium

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 16:12
Premium

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna
NYHETER 2023-02-04 KL. 10:00

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-02-05 KL. 12:30
Margreth förlorade kamp om specialvård

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.