NYHETER 2021-12-19 KL. 18:45

Restriktioner bra men förödande för branschen

Av Christina Wagner

Plötsligt stod många i krogbranschen utan jobb när covidrestriktionerna trädde i kraft förra gången. När det var dags att öppna igen fanns nästan ingen personal. Med nya restriktioner är risken stor att branschen tappar fler.

Restriktioner bra men förödande för branschen
Tobias Sehlstedt med kollegan Nicolina Kleva i baren på på Ostindiska Ölkompaniet. Om det blir nya restriktioner är det tufft för branschen, men Tobias tycker det sociala ansvaret är viktigare. Foto: Christina Wagner

Inne på Ostindiska Ölkompaniet är det ganska lugnt denna onsdagskväll. Bartendern Tobias Sehlstedt står i baren och serverar öl till några gäster, vid olika bord sitter både matgäster och sällskap. Restaurangen har haft öppet hela pandemin, men tampas precis som andra krogar i Kungsbacka med rådande omständigheter och en ovisshet om framtiden.
– Jag tycker det är bra med restriktioner på många sätt, även om det är tufft för branschen och restauranger i det stora hela. Men det är viktigare med det sociala ansvaret, att alla är friska. Även om mitt jobb är påverkat så är säkerheten viktigare, säger Tobias Sehlstedt, som förlorat bekanta i sjukdomen.

Osäker bransch
Om läget förvärras och vad ökade restriktioner innebär är svårt att sia om, men förra gången drabbades många kollegor på olika restauranger genom förlorade jobb. Det ledde till att flera valde att lämna vad som har blivit en osäker bransch och byta till en säkrare arbetsmarknad.
– Nya restriktioner kan leda till att ännu fler slutar eftersom det är så osäkert. Regelverket gör att det blir omöjligt för ägare och chefer att ha någon form av framförhållning för personalen. Det är en stor risk.
En åtgärd som Folkhälsomyndigheten diskuterar är att covidpass införs på restauranger. För Ostindiska Ölkompaniet kommer det troligen innebära att personalen blir en man kort.
– Många tar väktare till det, men i vårt fall med ett mindre ställe så det är garanterat någon ur personalen som tar det.


Gunnar och Ulla Engdahl brukar gå ut och äta nån gång i månaden. "Nu får man väl se. vad som händer". Foto: Christina Wagner


Otrevligt läge
Ulla och Gunnar Engdahl är några av gästerna som gått ut för en matbit på Ostindiska Ölkompaniet denna onsdag. De brukar äta ute någon gång i månaden sedan de båda vaccinerats och restriktionerna hävts.
– Det känns otrevligt att smittan ökar. Man får väl se vad som händer, säger Gunnar Engdahl om dagens läge och fortsätter:
– Covidbevis på restauranger är helt okej, det är ett sätt att få vaccinerade att leva lite mer som vanligt.
– Och så gör det att restaurangerna kan ha öppet, för det är ju synd när det inte är så mycket gäster, säger Ulla Engdahl.
Tobias Sehlstedt menar att restaurangernas betydelse för människor underskattats under pandemin.
– Något jag märkt är att det är en tydlig skillnad på folks humör när man släppte på restriktionerna. Restauranger och uteliv är något man saknar mer än vad man tror, säger han.
SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-