NYHETER 2021-10-18 KL. 20:00

Perfektion och originalitet utmärker Annikas macarons

Av Ingrid Ramberg

Att säga att 15-åriga Annika Otel i Onsala har ett fullspäckat schema är sannerligen ingen överdrift. Förutom skola och fotboll driver hon sedan i somras också Macarons Pastel, en hobbyverksamhet där hon bakar och säljer franska macarons.
– Jag har velat starta eget väldigt länge, säger Annika.

Perfektion och originalitet utmärker Annikas macarons
Annika Otel, 15, är stolt över att ha dragit i gång en egen verksamhet i så ung ålder.

TV-klipp och nyheter

En vanlig vardagsmorgon ringer Annika Otels väckarklocka kvart över fem. Då tar hon en timme i hemmagymmet, följt av en dusch och 20 minuters läsning innan hon gör sig i ordning och åker till skolan. Efter skoldagens slut står antingen fotbollsträning, kompishäng, mer läsning eller bakning på schemat. Vid niotiden på kvällen brukar hon försöka sova.

Många skulle kanske rygga tillbaka inför Annikas långa att-göra-listor och fullbokade kalender, men Annika är noga med att betona att det är så här hon vill ha det och att hon inte känner sig stressad.
– Tidigare hade jag lätt kunnat spendera fem timmar dagligen med att kolla på telefonen. Det är mycket tid. Nu planerar jag min tid bättre och hinner göra mer av det jag tycker är roligt. Det är också viktigt att lyssna på sin kropp och känna när man behöver vila, säger hon.

Ända sedan Annika var väldigt liten har hon gillat att hänga i köket och baka tillsammans med mamma Eva. När pandemin kom växte Annikas intresse för bakning, vilket så småningom ledde till bildandet av Macarons Pastel. Tanken är att det ska bli ett företag, men innan Annika fyllt 16 får hon nöja sig med registrerad hobbyverksamhet.


Smeten ska vara helt slät, lagom rinnig och så fri från luftbubblor som möjligt när den spritsas ut på plåten. Foto: Ingrid Ramberg


Komplicerade moment

Hemma i köket i Onsala bakar Annika, med god hjälp av mamma Eva, macarons på klassiskt franskt vis. Hittills har hon tagit beställningar och sålt på Kungsbackas Rekoring. Anledningarna till att valet föll på just macarons är flera.
¬– Man brukar säga att det är ett av de svåraste bakverken, och jag ville ha utmaningen. Det finns inte heller så många ställen som säljer det, säger Annika.

Macarons går att variera i oändlighet. Annika har ett grundutbud med fyra smaker; kaffe/karamell, ros, passionsfrukt och matcha.
– Sen har vi en femte smak som är säsongsbunden, nu har vi testat tranbär/lakrits, säger Eva.

Listan över smaker att experimentera med är lång.
– Till nyår vill jag göra något med champagne. Jag vill alltid ha lite speciella smaker. Då smälter man inte in i mängden, och det är en av de viktigaste sakerna i livet. Att sticka ut och ta plats, säger Annika.

Den perfekta macaronen är krispig på utsidan och mjuk inuti, med slät kräm och jämn yta. När man skär i den ska den hålla formen. Att uppnå detta är en hel liten vetenskap, och det är många moment med risk för misslyckande. Ugnen ska ha precis rätt temperatur, smeten rätt konsistens, luftbubblor måste slås bort och plåten måste tas ut i rätt tid. Sedan ska skalen fyllas med precis rätt mängd av perfekt tempererad fyllning.
– Det är väldigt tidskrävande, så varje macaron är som ett litet mästerverk, säger Annika.

Minsta spricka, hack, färgskiftning eller storleksavvikelse diskvalificerar macaronen från att säljas. Annika är nämligen perfektionist ut i fingerspetsarna.

Kvalitetstid och mening

Timmarna i köket känns inte som jobbigt jobb, utan bara meningsfulla och roliga. Detta för både Annika och Eva.
– Vi njuter av att göra saker tillsammans. Kvalitetstiden vi får när vi bakar tillsammans är det jag uppskattar mest, säger Eva.

Trots att det bara har gått några månader sedan Annika startade sin verksamhet har hon redan lärt sig massor och vuxit som person.
– Mitt självförtroende har blivit mycket bättre. Att få starta något eget som 15-åring, det känns väldigt fint. Nu när jag går i nian hoppas jag att jag kan vara en förebild för de yngre tjejerna i skolan.

Vad har varit jobbigast respektive roligast hittills?

– Att paketera och vika boxar är lite jobbigare. Roligast är att träffa kunderna, både när jag har levererat och vid Rekoringarna, svarar Annika.

”Passar min personlighet”

Minst hälften av inkomsterna från verksamheten ska Annika spara i fonder för att ha som startkapital till det företag hon vill starta i framtiden. Antingen blir det inom någon helt annan bransch, eller så bygger hon vidare på Macarons Pastel.
– En av mina drömmar är att öppna ett café eller bageri i Kungsbacka eller Göteborg.

Efter grundskolan vill hon läsa teknik och/eller ekonomi på Aranäsgymnasiet.
– Har man de sakerna tror jag att man kan komma långt.

Oavsett vilken bana Annika väljer att slå sig in på i det framtida yrkeslivet är hon säker på att hon vill fortsätta följa barndomsdrömmen och driva eget.
– Det är inte för alla, det är mycket ansvar. Men jag har alltid drömt om det och tycker det passar min personlighet.



Annika Otel
Ålder: 15 år
Bor: Onsala
Familj: Mamma Eva, pappa Florian, lillasyster Laura, 13 år.
Gör: Går i nionde klass på Kapareskolan, spelar fotboll i Onsala BK F06, driver hobbyverksamheten Macarons Pastel, tränar, träffar kompisar, läser och mycket annat.
Läser helst: Böcker om ekonomi och personlig utveckling och romantiska romaner.
Förebild: Mormor. Och sig själv: ”Jag försöker skapa mina egna målbilder och göra mig själv till förebild i livet”.
Favoritmacaron: Kaffe/karamell eller passionsfrukt. Det beror på humöret.

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

TV-klipp och nyheter

Skräp ska plockas i Kungsbacka
NYHETER 2024-04-16 KL. 11:00
Premium

Skräp ska plockas i Kungsbacka

Tingshöjds nya hus växer snabbt
BOSTÄDER 2024-04-16 KL. 09:00
Premium

Tingshöjds nya hus växer snabbt

Het debatt om resor till Auschwitz
POLITIK 2024-04-16 KL. 07:45
Premium

Het debatt om resor till Auschwitz

Men Emanuel Forsells argument verkar inte existera

Dags för återinflytt på Tingberget
BOSTÄDER 2024-04-15 KL. 14:21
Premium

Dags för återinflytt på Tingberget

Första etappen av totalrenoveringen är klar

Bassänger töms i badhuset
NYHETER 2024-04-15 KL. 12:45
Premium

Bassänger töms i badhuset

Så mycket kostar fimpar och skräp
MILJÖ 2024-04-15 KL. 11:45
Premium

Så mycket kostar fimpar och skräp

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Hackspettdispens för Onsalavägen
Premium | NYHETER 2024-04-16 KL. 11:00
Skräp ska plockas i Kungsbacka
Premium | BOSTÄDER 2024-04-16 KL. 09:00
Tingshöjds nya hus växer snabbt
Premium | POLITIK 2024-04-16 KL. 07:45
Het debatt om resor till Auschwitz
Premium | FAMILJ 2024-04-15 KL. 19:30
Lill undersöker världen i sin konst

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.