NYHETER 2021-11-17 KL. 14:30

På spårning i Kungsbacka

Av Rasmus Kristenson

För eleverna på Praktiska gymnasiet i Kungsbacka är den ena dagen inte lik den andra. Nyligen stod viltspårning med John-Mehdi Ghaddas och hunden Ossbon på schemat.

På spårning i Kungsbacka
John-Mehdi Ghaddas, Olle Hake och Jonathan Börjesson berömmer Ossbon efter lyckat sök. Foto: Rasmus Kristenson

John-Mehdi Ghaddas, lärare på Naturbruksprogrammet och hans femåringa hund Ossbon driver fram i slyn och snåren. Tätt efterföljande finner vi Olle Hake och Jonathan Börjesson, andraårselever på Praktiska gymnasiet i Kungsbacka.
Kursen de läser nu heter ”Träning av hund”, och under dagen ska eleverna få lära sig spåra vilt med hunden Ossbon som är en cane corso. Viltspår är en träningsform där hunden tränas till att spåra upp ett skadat vilt, och i detta fallet använder sig John-Mehdi av en så kallad skank, den nedre delen av ett rådjursben, samt oxblod.
En sträcka på ungefär trehundra meter har förberetts genom att skvätta oxblod och dra skanken längs marken. På detta vis efterliknar man spår efter ett skadeskjutet eller påkört vilt som hunden sedan får söka upp.
— Det finns flera olika anledningar till att träna sin hund på viltspår. Man kan träna hunden till att bli eftersökshund vid jakt, eller inför tävlande inom viltspår. Men framförallt är det ett väldigt bra sätt att mentalt stimulera sin hund. Plus att man får ett mycket starkare band med sin hund, säger John-Mehdi.
Ossbon står lydigt och inväntar John-Mehdis kommando om att söka, och så fort han yttrat det magiska ordet ”sök” borrar Ossbon nosen i marken och sveper fram genom den låga vegetationen. Olle och Jonathan följer efter den sniffande hunden och inom kort markerar Ossbon att han funnit något. I en lågt hängande gren hänger skanken som John-Mehdi tidigare hängt upp.
— När hunden har lyckats med spåret är det viktigt med positiv förstärkning, och självklart en belöning, säger Mehdi som skär ner skänken och kastar den till Ossbon.
Målet med kursen är att få kunskap kring olika användningsområden för hundar, samt dess mentalitet och beteende. Man lär sig begrepp, uttryck och metoder som används inom hundsport och i samband med träning av hundar.
Studier på plats varvas med yrkespraktik runt om i kommunen, och klasskamraterna Jonathan Börjesson och Olle Hake som går andra året har nyligen gjort praktik på ett lantbruk utanför Kungsbacka. Utöver skötsel och träning av hund lär man sig som elev på Naturbruksprogrammet att arbeta med djurvård och hästhållning.
— Många yrken kräver arbetslivserfarenhet från tidig ålder, och då kan det vara svårt att komma in i yrkeslivet tidigt. Men på Praktiska gymnasiet tar eleverna studenten med ett och ett halvt års arbetslivserfarenhet i ryggen, berättar John-MehdiTjolöholm dukar upp inför julen
NYHETER 2021-11-27 KL. 18:00

Tjolöholm dukar upp inför julen

Kökschef Jerker Andersson serverar hemlagad och lokal mat

SENASTE TV-NYHETERNA

Klassens nalle på resa i Europa
NYHETER 2021-11-27 KL. 10:00

Klassens nalle på resa i Europa

KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 19:00

"Jag är queen of fucking everything"

Jonas Gardell intar Kungsbacka teaters scen

Humor i fokus på teatern i vår
KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 17:00

Humor i fokus på teatern i vår

Rekordmånga evenemang väntar efter pandemin

Krönika: När blir det ordning på bamba-kaoset?
ÅSIKTER 2021-11-26 KL. 15:00

Krönika: När blir det ordning på bamba-kaoset?

Missar skolan varje dag - svårt hitta en lösning
NYHETER 2021-11-26 KL. 11:39

Missar skolan varje dag - svårt hitta en lösning

Hemmasittare ett svårt dilemma

Åsasonen Omar Rudberg klar för Melodifestivalen
KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 09:17

Åsasonen Omar Rudberg klar för Melodifestivalen

Elever får vänta på vaccin till nästa år
NYHETER 2021-11-26 KL. 06:40

Elever får vänta på vaccin till nästa år

Jenefeldts sköna avgörande
BANDY 2021-11-25 KL. 21:41

Jenefeldts sköna avgörande

Frillesås segrade mot Vetlanda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Har du den bästa Lussekatten?

Har du den bästa Lussekatten?

Kattbilderna strömmar in till redaktionen. Men även du har fortfarande möjlighet att vara med och tävla i Lussekatten.