NYHETER 2022-07-19 KL. 15:00

På med munskyddet igen för vårdpersonal

Av Embla Starke Sundén

Region Halland meddelar att alla som arbetar med direkt patientnära kontakt ska bära munskydd i arbetet.
– Vi har kvar beredskapen kring covid-19 så vi känner oss förberedda, säger Mervi Berntsson, undersköterska och hygienombud på Måhaga vård- och omsorgsboende.

På med munskyddet igen för vårdpersonal
Mervi Berntsson. Foto: Embla Starke Sundén

Personalen på Måhaga har återigen fått in vanan att bära munskydd på jobbet. De som arbetar här uppskattar att riktlinjen om munskydd har kommit, då det visar att man från regionens sida tar ökningen av covid-19 på allvar.
– Det är ju så att ingen av oss vet någonting. Det kanske inte blir en kraftig våg, men det är ju viktigt att man tar till åtgärder så fort man märker att smittspridningen är påväg uppåt, säger Mervi Berntsson, undersköterska och hygienombud på Måhaga.

Hur tycker du att arbetet fungerar med munskydden på?
– Det går bra att arbeta med munskydd, även om det såklart är väldigt varmt. Man får också lite utslag och så i ansiktet. Kommunikationen med de boende blir svårare ibland.

Hur då?
– Många av de äldre hör lite sämre som det är, och när man pratar genom masken blir det ännu svårare för dem att höra. Sen försvinner en del av kommunikationen då ansiktsuttryck inte syns.
Som hygienombud har Mervi i uppgift att hålla koll på att de riktlinjer de fått också efterföljs i det vardagliga arbetet.
– Under covid-19 har det såklart varit ännu viktigare att inte bortse från hygienrutiner. Men min erfarenhet från tidigare covid-vågar är att besökare och personal är insatta i läget och följer de regler vi satt upp. Nu var det ju ett tag sedan vi hade krav på munskydd från anhöriga eller besöksstopp, men det var aldrig någon som motsade sig de rutinerna, förklarar hon.

Hur reagerar de boende på att ni satt på er munskydd igen?
– De flesta som har kommenterat att vi har på oss munskydd vill ju veta hur det ser ut med smittspridningen och hur det kommer bli framöver. Många boende säger att de tycker synd om oss som får det så varmt med masken på.
Hur tänker du om situationen framöver?
– Jag funderar en del på om livet ska stanna upp nu igen. Samtidigt är de flesta av oss vana vid att leva lite i ovisshet i och med covid-19. För min del är det väldigt skönt att vi just nu slipper arbeta i visir iallafall.


SENASTE TV-NYHETERNA

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls
NYHETER 2022-08-18 KL. 18:27

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls

Far och son åtalas för alkoholsmuggling
NYHETER 2022-08-18 KL. 16:00

Far och son åtalas för alkoholsmuggling

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara
DEBATT 2022-08-18 KL. 11:00

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara

Kungsbacka växer - men inte som Varberg
NYHETER 2022-08-18 KL. 09:00

Kungsbacka växer - men inte som Varberg

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.