NYHETER 2022-09-13 KL. 12:00

Nytt service- och gruppboende öppnat i Kolla

Av Anton Lorentzson

Förra veckan invigdes Dioritvägens service- och gruppboende i Kolla. De första boende har flyttat in och resterande flyttar in pö om pö under september månad.
– Det är jättespännande. Vi har väntat så länge på detta nu, säger enhetschef Kimberly Moore.

Nytt service- och gruppboende öppnat i Kolla
Josefin Hultberg, metodutvecklare, och Kimberly Moore, enhetschef, på Dioritvägens service- och gruppboende. Foto: Anton Lorentzson

Dioritvägens serviceboende och Dioritvägens gruppboende är två olika hus men ligger alldeles bredvid varandra. Båda boendena invigdes i förra veckan med korvgrillning och uppvisning av lokalerna.
– Brukare och anhöriga fick mingla och träffa varandra. De fick visa upp sina lägenheter och det var ju en stolthet för dem, de har väntat länge på att få göra det, säger Kimberly Moore.

Totalt i de båda husen finns 14 lägenheter på omkring 30 kvadratmeter. På gruppboendet finns det sex lägenheter varav alla är uthyrda. På serviceboendet finns det åtta lägenheter där alla utom en lägenhet har en hyresgäst i nuläget. Det finns en gemensam innergård och både serviceboendet och gruppboendet har ett gemensamt vardagsrum och gemensamt kök.
– I varje lägenhet finns det också eget kök och badrum. Man har också en egen balkong eller uteplats, säger Kimberly Moore.

Brukarnas, eller hyresgästernas, behov är inte bundet till en viss typ av problematik på de båda boendena. Enligt Moore och kollegan Josefin Hultberg, som är metodutvecklare på boendena, är det människor med olika typer av problematik.
– Sen har man försökt att göra lite matchningar. Att man har rätt att bo rätt och så har man tänkt litegrann utifrån att de boende ska funka med varandra, säger Josefin Hultberg.

Enhetschefen och metodutvecklaren är båda spända på att dra igång de nya boendena.
– Kulturen som är i början, den håller ofta i sig. Vilken kultur och vilka värdegrunder ska vi ha. Det får man jobba med lite extra i början för att det ska bli en bra start, säger Josefin Hultberg.

Kimberly Moore fyller i:
– Det är så viktigt att alla delar är med. Att personalen får vara med och säga sitt då detta blir deras arbetsplats men framför allt att de som ska bo här får vara med och påverka och bestämma hur de vill ha det, i stort som smått, det är ju deras hem först av allt. Det tycker jag är jätteviktigt att lyfta.

Bostäderna stod klara tidigare i år och är ett välkommet tillskott av service- och gruppboenden i Kungsbacka. Placeringen i Kolla är också attraktivt för hyresgästerna.
– Det fanns ett behov för det. Många som har behov av att bo på grupp- och servicebostad önskar mer centrala boenden. Sen tror vi också att det finns en fördel för personalen att kunna hjälpa varandra och stötta varandra, när det ligger så nära varandra. Det blir inte så sårbart, säger Josefin Hultberg.SENASTE TV-NYHETERNA

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet
NYHETER 2022-09-25 KL. 16:27

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 15:03

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 12:31

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt

Nyförvärven levererade omgående
SPORT 2022-09-24 KL. 19:56

Nyförvärven levererade omgående

Skön stämning på allsången
KULTUR & NÖJE 2022-09-24 KL. 18:00

Skön stämning på allsången

Fler nyheter