NYHETER 2021-10-18 KL. 08:30

Ny karta visar viss vaccination

Av Christina Forlin

På Region Hallands nya karta över vaccinationstäckning kan man fördjupa sig i områden och åldersgrupper inom Kungsbacka. Men kartan säger inte allt.

Ny karta visar viss vaccination
Nu är 85,6 procent färdigvaccinerade i Kungsbacka av befolkningen i en ålder från 16 år. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Kommunen är uppdelad i 18 distrikt och inom vart och ett område visar kartan andel vaccinerade inom olika åldersintervall samt totalt. Det gäller både dos 1 och dos 2.
Bland annat kan man se att åttio procent av befolkningen äldre än 12 år är vaccinerad med dos 1 i Ölmanäs. Lägst andel vaccinerade ser det ut att vara i Kullavik med 71 procent. Men stämmer det?
– Nej, den slutsatsen kan man inte dra utifrån den här kartan, enligt Bibi Estev, områdeschef Uppdrag pandemi i Region Halland.
– Den här kartan tar sin statistik från vaccinationsregistret Mitt Vaccin. Den visar enbart personer folkbokförda i Halland som har fått sin vaccination i Halland. Det innebär att en person som är bosatt i Halland, men som har vaccinerat sig i annat län inte kan tas med i statistiken för denna karttjänst.
– Det kan vara så att de har valt att vaccinera sig i en annan region, till exempel Västra Götaland.

Annan statistik

För den som vill ha reda på hur stor andel av befolkningen som är vaccinerad, oavsett var de tagit sprutan, finns annan information att ta del av.
Det är Folkhälsomyndighetens statistik över andel vaccinerade från 16 år. Den utgår från folkbokförda personer i Halland.
– Ja, där syns alltså även de som är folkbokförda i Halland, men som vaccinerat sig någon annanstans, säger Bibi Estev.
Folkhälsomyndighetens siffror visar ett högre resultat, att hela 89,2 procent av befolkningen är vaccinerade med dos 1 i Kungsbacka och 85,6 procent är färdigvaccinerade. I Halland som helhet är motsvarande siffror 86,6 procent och 82,9.
– En ytterligare skillnad som kan påverka att siffrorna skiljer sig åt är att den nedre åldersgränsen är olika, 12 år för kartan respektive 16 år i Folkhälsomyndighetens statistik.

Fler smittade

Samtidigt som vaccinationen fortsätter ökar antalet smittade i Kungsbacka. Mellan den 6 och 13 oktober konstaterades ytterligare 51 personer smittade.
– Vi har ingen enskild förklaring till det, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.
– Men man ska komma ihåg att det är små tal vi pratar om. I Kungsbacka har det varit sju på 10 000 invånare medan det rör sig om två på 10 000 invånare i Falkenberg och Halmstad.
Maria Ryberg Mo är inte bekymrad och säger att det något högre talet i Kungsbacka kan bero på slumpen, ett enskilt utbrott eller på att fler pendlar till Göteborg.
Enligt henne var mönstret detsamma förra året, med mer smitta i norr under tidiga hösten för att sedan bli det omvända längre fram. Det är möjligt att smittotalen jämnar ut sig i slutändan även i år.




TV-klipp och nyheter

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla
Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.