NYHETER 2021-12-01 KL. 18:00

Nu införs vaccinbevis - så blir det i Kungsbacka

Av Christina Nordwall


Från den 1 december återinförs smittskyddsåtgärder för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det krävs ett vaccinationsbevis för den som ska gå på ett evenemang inomhus med fler än 100 personer som samlas.
– Vi är förberedda, säger Victoria Forsberg, utvecklare och marknadsförare på Kungsbacka teater.

Nu införs vaccinbevis - så blir det i Kungsbacka
Nya åtgärder. Från den 1 december krävs vaccinbevis för inomhusarrangemang där fler än 100 personer deltar.

TV-klipp och nyheter

Smittskyddsåtgärderna ska minska risken för smittspridning av covid-19 i samhället och gäller bland annat för teater, bio, konserter och idrottsevenemang.
Nästa stora arrangemang på Kungsbacka teater är Jonas Gardells två föreställningar på söndag. Dit har cirka 800-900 personer köpt biljett.
– Vi har laddat ner och testkört myndighetens app för kontroll av vaccinbevis. Under förutsättning att vädret är någorlunda kommer vi sköta scanningen utomhus annars kommer vi att ordna en sluss. Vi har tagit in vaktbolag, extrapersonal och öppnar 1,5 timme tidigare. Framför allt har vi informerat på alla tänkbara sätt och skickat mejl till de som uppgett mejladress. Vi samlar också all information på vår hemsida, säger Victoria Forsberg.
När det gäller eventuell återbetalning för besökare som inte vill eller kan visa upp ett vaccinbevis skiljer det sig åt.
– Det är olika externa arrangörer som hyr in sig och det ser olika om de erbjuder återbetalning, säger Victoria Forsberg.

Sköter tillsynen

Det är Länsstyrelsen som ser till att arrangörer följer smittskyddsåtgärderna. Det sker både digitalt och på plats.
– Vi kommer främst att göra digital tillsyn men även åka ut och göra bedömning, säger Sumaia Bouh, tillsynshandläggare på Länsstyrelsen i Halland och ansvarig för uppstarten av tillsynsarbetet.
Den digitala tillsynen sker genom att arrangören får förklara hur det är tänkt att genomföra evenemanget och utföra dokumentation.
– Vi vill hjälpa arrangören genom att informera och vägleda i första hand, säger Sumaia Bouh.
Tillsynen görs där den bedöms minska smittspridningen i störst omfattning. Länsstyrelsen hämtar löpande in information från andra myndigheter och verksamheter om efterlevnaden i länet. Det utgör tillsammans med en riskbedömning urvalet för var tillsyn ska ske. I första hand är det Länsstyrelsen som utför tillsynen men vid behov kan det bli aktuellt med hjälp från kommunen precis som när den tillfälliga covid-19-lagen först trädde i kraft i januari 2021.
Vad händer om smittskyddsåtgärderna inte följs? Blir det vite?
– Vi vill främst uppmana till frivillig rättelse, om inte det görs kan det bli aktuellt med vite men det är som sista åtgärd, säger Sumaia Bouh.
Vad har ni på Länsstyrelsen fått för respons av arrangörer?
– Det handlar mest om frågor om något känns oklart. De flesta vill göra rätt för sig och vi vill vägleda så gott vi kan, säger Sumaia Bouh.







Fakta:
I första hand bedrivs tillsynen genom att ge råd, information och uppmaningar för att eventuella brister frivilligt ska rättas till. Tillsynen kan ske på distans eller genom besök.
Om arrangören inte genomför beslutade åtgärder kan det bli aktuellt med vite. Beloppets storlek bestäms utifrån vad som antas få arrangören att följa det aktuella beslutet.
Den som anordnar en allmän sammankomst/offentlig tillställning och väljer att inte använda sig av vaccinationsbevis ska vidta särskilda smittskyddsåtgärder som begränsningar i form av maxantal personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap.
Från den 1 december gäller även allmänna råd för handelsplatser, marknader och för fritids- och kulturverksamheter.
Källa: Länsstyrelsen i Halland

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.