NYHETER 2021-12-20 KL. 10:34

Nästan alla gillar att bo här

Av Kristian Alm

Nästan alla invånare tycker att Kungsbacka är en bra ort att bo och leva på. Åtminstone om man ska lita på SCBs färska medborgarundersökning.

Nästan alla gillar att bo här
De flesta gillar sin kommun. Arkivfoto: Norra Halland

Medborgarundersökningen är ett samarbete mellan Kungsbacka kommun och Statistikmyndigheten (SCB). Undersökningen rör 14 olika områden som handlar om alltifrån skola och omsorg till trygghet och inflytande.
– Undersökningen är ett viktigt verktyg för oss i kommunen att se vad vi ska rikta ännu mer fokus på, säger Malin Aronsson, kommundirektör.
Invånarna i Kungsbacka ger ett högt betyg i frågor som rör exempelvis skola, skötsel av gator och vägar och trygghet. Hela 86 procent i Kungsbacka svarar att de känner sig ganska eller mycket trygga nattetid utomhus i området, jämfört med rikssnittet på 72 procent. 98 procent känner sig ganska eller mycket trygga dagtid jämfört med rikssnittet på 94 procent. Trygghet är ett område som kommunen arbetar aktivt med.
Ett område där invånarna i Kungsbacka ger lägre betyg än invånarna i Halland är utbudet av ställen för äldre att träffas, exempelvis träffpunkter. 41% av de som svarat i Kungsbacka är nöjda med utbudet, i jämförelse med Hallands snitt på 54%.
Kollektivtrafiken är inte heller något som ligger i topp.
En tredje punkt som ligger lågt i förhållande till rikssnittet är möjligheten för minoriteter att leva sitt eget liv. Det kan handla om sexualitet, religion, ursprung eller funktionsnedsättning. Kommunens arbete för att minska diskrimineringen i samhället får också sämre betyg än snittet.
Känslan av att inte kunna påverka politik och samhälle är stor, men där skiljer sig inte Kungsbacka särskilt från någon annan kommun.
På frågan ”Tycker du att invånarna i din kommun har möjlighet till insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter?” svarar bara 19% av invånarna i Sverige ja. I Halland ligger snittet på 18% medan Kungsbacka hamnar något högre på 22%.
Men även om det finns kritik bland kungsbackaborna, är alltså häpnadsväckande många nöjda med sin kommun. Hela 98 procent svarar att kommunen är en bra plats att leva och bo på, mot rikets genomsnitt på 92 procent. Fast tydligen vill inte alla dela med sig – det är bara 82 procent som skulle rekommendera någon annan att flytta hit...
Man ska dock observera att det är en grov skala med bara fyra svarsalternativ: mycket missnöjd, ganska missnöjd, ganska nöjd och mycket nöjd. I frågan om nöjhet med kommunen är det 56b procent som är ganska nöjda, och 42 procent som är mycket nöjda. Så det finns önskemål om förbättring även bland de som klassificeras som nöjda i sammanfattningen.
Fakta medborgarundersökningen
1 600 slumpmässigt utvalda Kungsbackabor fick chansen att svara i SCBs medborgarundersökning. Svarsperioden pågick mellan den 24 augusti och 2 november. I år deltog sammanlagt 161 av landets 290 kommuner i undersökningen, Svarsalternativen är också annorlunda jämfört med tidigare år, så jämförelser haltar.


SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-