NYHETER 2021-10-29 KL. 06:40

Nästa etapp i stadsdelen Valand växer fram

Av Kristian Alm

Valand hade planerats i många år – ändå tyckte Aranäs att man inte riktigt satt stadsdelens identitet. Så 2019 tog fastighetsbolaget ett nytt grepp och ser nu till att varje kvarter får sitt eget uttryck. Näst på tur är gröna Oasen med takodling och solceller.

Nästa etapp i stadsdelen Valand växer fram
De senaste projektet i Valand. Bostadsrätter där en del är tänkta att bli ett slags "stadsradhus" på höjden i mittenpartiet. Än så länge är det en skiss, men tanken är takterasser med odling och växthus, och solceller för hållbarhet. Skiss: Kub arkitekter

TV-klipp och nyheter

Förvandlingen av den lilla landsorten Kungsbacka med ett torg och glesa bostadsområden runt om har pågått i ett par decennier. Stadsdelen Valand som knyter ihop Kungsmässan med Innerstaden är den kanske viktigaste pusselbiten. Förutom att det tillförs över 300 bostäder i absoluta centrum, blir det också ett kommersiellt stråk som skapar en stadskänsla.
Det har varit en lång process, där markaffären mellan kommunen och Aranäs först strulade, och sen var diskussionen intensiv kring vad kommunen menade med "djärv arkitektur".
Men till slut kom Aranäs till skott och byggde p-huset, en färgglad skapelse som delar kommuninvånarna och definitivt bör ha klarat kravet på djärvt.
Men sen då?
– Efter att det första kvarteret var byggt tog vi ett helhetsgrepp om stadsdelens identitet, berättar Aranäs marknadschef Jessica Wikestam.

Workshop

För att komma vidare bjöd de in nyckelpersoner till workshops med frågan– vad saknas i Kungsbacka?
– Vi kom fram till att målbilden för Valand ska vara "nytänkande upplevelsekvarter", och värdeorden "energirik, utmanande och kreativ".
Nå, den som varit med om värdeordspånande vet att det kan bli lite tamt utfall. Men Aranäs gick vidare och utmanade arkitektkontor att tolka målet, kvarter efter kvarter.
När Aranäs nappat på ett övergripande förslag, satte man också namn på det för att ge en bild av vad man var ute efter. Det resulterade allra först i Elegansen, där det mest synliga resultatet är guldfasaden mitt emot Kungsmässan.
– Elegansen är påkostat, med till exempel glasade trapphus och lite högre i tak. Där blir inflyttning i de 87 lägenheterna till våren.
Nästa kvarter blev Rebellen, där de 51 ägenheterna släpps på onsdag. (Se artikel intill)
– Det ska sticka ut lite extra, med betongväggar som fond i lägenheter, trapphusen får muralmålningar av en nya zeeländsk konstnär, varje våningsplan har sin färg, och installationer sitter synliga. Inflyttning blir under nästa år.
Nu har turen kommit till nästa kvarter. Vad kommer då efter elegans och rebell?
– Oasen! Där satsar vi extra på hållbarhet, takterasser med odling och växthus, solceller och möjligen bygger vi med trästomme, det är inte bestämt ännu.

Stadsradhus

– Men det som är mest speciellt, som jag inte tror finns på många andra ställen, är stadsradhus, alltså radhus på höjden. Det blir ett tvåningshus i botten, och ovanpå det ytterligare ett tvåvåningshus med ett rum på taket – i alla fall som skissen ser ut just nu.
Oasen kommer att bestå av 80 bostadsrätter. Säljstart till hösten 22 och inflyttning i slutet av 2024.
– Det är de första bostadsrätterna i Valand, både Elegansen och Rebellen är hyresrätter. Det är ovanligt med den fördelningen, men det är vår affärsidé. långsiktig förvaltning.
Vad blir nästa kvarter?
– Vi håller just nu på att avgöra vilket arkitektförslag vi ska satsa på i kvarter 5. När vi bestämt det tar vi fram ett namn – jag vet inte vad det blir ännu.
Lite längre fram är det dags för de sista två bostadskvarteren, nummer 2 och 4, men där man inte startat skissandet ännu. Det man kallar Centrumhuset är inte heller planerat, mer än att det ska innehålla kontor och affärslokaler.
Så var det bara det här med p-huset. Det får man inte kalla det för på Aranässpråk.
– Det heter Kulören. Men jag vet, där var vi sent ute, och jag inser att det förmodligen kommer att kallas p-huset.




Stadsdelen Valand tar form. Elegansen (kvarter 1) med 87 hyresrätter, Oasen (kvarter 3) med 80 bostadsrätter, Rebellen (kvarter 7) med 51 hyresrätter och Kulören (kvarter 6) med p-hus, restaruranger och kontor. Kvarter 5 med 50 hyresrätter får strax sitt namn, medan kvarter 2 och 4 inte har kommit så långt i planeringen. Alla kvarter får kommersiella lokaler i bottenplan. Centrumhuset blir enbart kontor och kommers. Skiss: Aranäs


TV-klipp och nyheter

Det blir fler soptunnor
NYHETER 2024-04-25 KL. 11:00

Det blir fler soptunnor

Moderaten som brinner för välfärden
POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Premium

Moderaten som brinner för välfärden

Men att vara i opposition är inget för Ulrika Jörgensen

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Unga i Kungsbacka mår sämre
NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Premium

Unga i Kungsbacka mår sämre

Suparkompisar åtalas för sexköp
BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Premium

Suparkompisar åtalas för sexköp

Stal narkotika i hemtjänsten
NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Premium

Stal narkotika i hemtjänsten

Gymnasiegatan avstängd
TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Premium

Gymnasiegatan avstängd

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Kabelbrott orsakar mörker
NYHETER 2024-04-25 KL. 11:00
Det blir fler soptunnor
Premium | NYHETER 2024-04-25 KL. 07:08
Brand i soprum i natt
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-24 KL. 19:30
Hon skrev årets halländska bok
Premium | POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Moderaten som brinner för välfärden

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.