NYHETER 2021-10-29 KL. 06:40

Nästa etapp i stadsdelen Valand växer fram

Av Kristian Alm

Valand hade planerats i många år – ändå tyckte Aranäs att man inte riktigt satt stadsdelens identitet. Så 2019 tog fastighetsbolaget ett nytt grepp och ser nu till att varje kvarter får sitt eget uttryck. Näst på tur är gröna Oasen med takodling och solceller.

Nästa etapp i stadsdelen Valand växer fram
De senaste projektet i Valand. Bostadsrätter där en del är tänkta att bli ett slags "stadsradhus" på höjden i mittenpartiet. Än så länge är det en skiss, men tanken är takterasser med odling och växthus, och solceller för hållbarhet. Skiss: Kub arkitekter

Förvandlingen av den lilla landsorten Kungsbacka med ett torg och glesa bostadsområden runt om har pågått i ett par decennier. Stadsdelen Valand som knyter ihop Kungsmässan med Innerstaden är den kanske viktigaste pusselbiten. Förutom att det tillförs över 300 bostäder i absoluta centrum, blir det också ett kommersiellt stråk som skapar en stadskänsla.
Det har varit en lång process, där markaffären mellan kommunen och Aranäs först strulade, och sen var diskussionen intensiv kring vad kommunen menade med "djärv arkitektur".
Men till slut kom Aranäs till skott och byggde p-huset, en färgglad skapelse som delar kommuninvånarna och definitivt bör ha klarat kravet på djärvt.
Men sen då?
– Efter att det första kvarteret var byggt tog vi ett helhetsgrepp om stadsdelens identitet, berättar Aranäs marknadschef Jessica Wikestam.

Workshop

För att komma vidare bjöd de in nyckelpersoner till workshops med frågan– vad saknas i Kungsbacka?
– Vi kom fram till att målbilden för Valand ska vara "nytänkande upplevelsekvarter", och värdeorden "energirik, utmanande och kreativ".
Nå, den som varit med om värdeordspånande vet att det kan bli lite tamt utfall. Men Aranäs gick vidare och utmanade arkitektkontor att tolka målet, kvarter efter kvarter.
När Aranäs nappat på ett övergripande förslag, satte man också namn på det för att ge en bild av vad man var ute efter. Det resulterade allra först i Elegansen, där det mest synliga resultatet är guldfasaden mitt emot Kungsmässan.
– Elegansen är påkostat, med till exempel glasade trapphus och lite högre i tak. Där blir inflyttning i de 87 lägenheterna till våren.
Nästa kvarter blev Rebellen, där de 51 ägenheterna släpps på onsdag. (Se artikel intill)
– Det ska sticka ut lite extra, med betongväggar som fond i lägenheter, trapphusen får muralmålningar av en nya zeeländsk konstnär, varje våningsplan har sin färg, och installationer sitter synliga. Inflyttning blir under nästa år.
Nu har turen kommit till nästa kvarter. Vad kommer då efter elegans och rebell?
– Oasen! Där satsar vi extra på hållbarhet, takterasser med odling och växthus, solceller och möjligen bygger vi med trästomme, det är inte bestämt ännu.

Stadsradhus

– Men det som är mest speciellt, som jag inte tror finns på många andra ställen, är stadsradhus, alltså radhus på höjden. Det blir ett tvåningshus i botten, och ovanpå det ytterligare ett tvåvåningshus med ett rum på taket – i alla fall som skissen ser ut just nu.
Oasen kommer att bestå av 80 bostadsrätter. Säljstart till hösten 22 och inflyttning i slutet av 2024.
– Det är de första bostadsrätterna i Valand, både Elegansen och Rebellen är hyresrätter. Det är ovanligt med den fördelningen, men det är vår affärsidé. långsiktig förvaltning.
Vad blir nästa kvarter?
– Vi håller just nu på att avgöra vilket arkitektförslag vi ska satsa på i kvarter 5. När vi bestämt det tar vi fram ett namn – jag vet inte vad det blir ännu.
Lite längre fram är det dags för de sista två bostadskvarteren, nummer 2 och 4, men där man inte startat skissandet ännu. Det man kallar Centrumhuset är inte heller planerat, mer än att det ska innehålla kontor och affärslokaler.
Så var det bara det här med p-huset. Det får man inte kalla det för på Aranässpråk.
– Det heter Kulören. Men jag vet, där var vi sent ute, och jag inser att det förmodligen kommer att kallas p-huset.
Stadsdelen Valand tar form. Elegansen (kvarter 1) med 87 hyresrätter, Oasen (kvarter 3) med 80 bostadsrätter, Rebellen (kvarter 7) med 51 hyresrätter och Kulören (kvarter 6) med p-hus, restaruranger och kontor. Kvarter 5 med 50 hyresrätter får strax sitt namn, medan kvarter 2 och 4 inte har kommit så långt i planeringen. Alla kvarter får kommersiella lokaler i bottenplan. Centrumhuset blir enbart kontor och kommers. Skiss: AranäsManegen kan öppna igen
SPORT 2021-12-06 KL. 19:00

Manegen kan öppna igen

Ridhusets tak har klarat sig

SENASTE TV-NYHETERNA

Premiär för covidbevis
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50

Premiär för covidbevis

De flesta Gardellbesökarna var väl förberedda

Här drillas framtidens elitspelare
FOTBOLL 2021-12-06 KL. 10:00

Här drillas framtidens elitspelare

Tiovåningshus på gång i norr
NYHETER 2021-12-06 KL. 08:04

Tiovåningshus på gång i norr

Nästa år börjar nya Björkris ta form

Coop satsar på framtiden
NYHETER 2021-12-06 KL. 06:40

Coop satsar på framtiden

Hoppas äntligen komma igång med sin utbyggnad

Pampigt centrumhus på Klicktoppen
KULTUR & NÖJE 2021-12-05 KL. 20:00

Pampigt centrumhus på Klicktoppen

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade
NYHETER 2021-12-05 KL. 18:00

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering
DEBATT 2021-12-05 KL. 15:00

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering

Olycka med lastbil
BLÅLJUS 2021-12-05 KL. 10:26

Olycka med lastbil

Garaget i Särö får stå kvar
NYHETER 2021-12-05 KL. 09:30

Garaget i Särö får stå kvar

Nu JO-anmäls byggnadsnämden på nytt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-12-06 KL. 19:00
Manegen kan öppna igen
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50
Premiär för covidbevis

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Norra Halland bad läsarna om bilder från snövädret och fick en hel drös med fina bilder. Bläddra i bildspelet för att se några av dem.