NYHETER 2021-10-09 KL. 10:30

Miljövänlig satsning vid Björkris

Nu slår sig hållbarhetsbyggaren Jemmett samman med Eksta och vill satsa på ett miljövänligt bostadsområde i trä norr om Björkris.

Miljövänlig satsning vid Björkris
I det markerade området byggs äldreboendet just nu och där vill även Eksta bygga trähus.

TV-klipp och nyheter

Det händer mycket på åkrarna i norra Kungsbacka, och allt går inte riktigt i takt. Intill nuvarande Björkris ska Trollängen bygga Björkris etapp 2 med 600 bostäder, och där ryms även en ny skola. Lite senare är tanken att fylla på med 200 bostäder på andra sidan Göteborgsvägen.
Men eftersom det är brist på platser för äldre, är bygget av ett vård och omsorgsboende ett snäpp ännu längre norrut redan i full gång. Det ser lite märkligt ut, utkastat mitt på åkern, men det kommer alltså att knytas ihop med Björkris om några år.
Trygghetsboende
Och nu kommer nästa förslag som tar ytterligare ett steg norrut. Det är kommunala Eksta som tillsammans med företaget Jemmett vill bygga ett bostadsområde med både vanliga hyresrätter och ett trygghetsboende.
Jemmetts tanke är tre fyravåningshus med sammanlagt 69 trygghetsbostäder, medan Eksta tänker sig tre fyravåningshus med 45 lägenheter.
Men varför slår sig Eksta ihop med ett privat företag om ett bostadsprojekt?
– Vi har samma idé om miljövänligt byggande och passivhus, så det är jätteintressant att samarbeta, säger Christer Kilersjö, VD på Eksta.
Han hoppas också att satsningen på efterlängtade trygghetsbostäder ska få kommunen att nappa på förslaget, men det är inte självklart vem som ska få bygga på det attraktiva området med bra avstånd till Göteborgspendeln. Miljöbyggande

Passivhus


Jemmett startade för bara tre år sedan, och VD är Carlos Andersson som har en minst sagt gedigen bakgrund inom miljöbyggande. Han var under många år chef för Passivhuscentrum, som bland annat hade till uppgift att utbilda kommunala bolag hur man bygger miljövänliga passivhus.
– Vi är ett bolag som ska gå med vinst, men vår målsättning är att se till att Sverige når sina miljömål när det gäller byggande snabbare, säger Carlos Andersson.
Det handlar inte enbart om passivtekniken, det vill säga att husen genom extrem isolering klarar sig på minimalt energitillförsel.
– Nej, det finns flera andra miljövariabler: materialvalen ska ha låga koldixidutsläpp så både isolering och stomme är av trä, vi ska ha solceller på taken och det blir en elbilspool för hyresgästerna. Dessutom finns i förslaget odlingslotter, så att man både kan spara pengar och få rekreation.
Just nu uppför Jemmett trygghetsboenden på Tjörn och Lidköping.

Attraktivt


Nu är det en bit kvar till bostadsområdet skulle kunna bli verklighet. Först måste kommunen nappa på förslaget, och det är inte otänkbart att andra bolag som till exempel Trollängen vill vara med och slåss om marken. Sen ska det göras en detaljplan och projekteras.
Men om allt faller plats skulle miljöstadsdelen kunna byggas om några år.




TV-klipp och nyheter

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Skräp ska plockas i Kungsbacka
NYHETER 2024-04-16 KL. 11:00
Premium

Skräp ska plockas i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"
Premium | BOSTÄDER 2024-04-17 KL. 09:00
Nej till Plymouthbröderna i Fjärås

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.