NYHETER 2022-09-22 KL. 08:00

Mat årets tema på krisberedskapsveckan

Av Anton Lorentzson

Elbortfall, vattenbortfall och matbrist. Det är så kallade allvarliga samhällsstörningar. Om en sådan skulle inträffa behöver man själv en beredskap för att klara sig minst en vecka. Krisberedskapsveckan, som hålls vecka 39, är en nationell, årlig, informationskampanj och årets tema är mat.

Mat årets tema på krisberedskapsveckan
Per-Martin Vesterberg är specialist inom krisberedskap i Kungsbacka kommun. Foto: Privat

Krisberedskapsveckan är en årlig, nationell, informationskampanj i regi av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). MSB står för mycket av materialet men det är kommunerna som är den lokala aktören och väljer vad man vill göra med temat, som i år är mat.
– Mat är något vi alltid pratar om under den här veckan. Men nu utvecklar man det lite mer och pratar om livsmedelsförsörjning, hoten mot den och möjligheterna att säkra försörjningen. Både ur ett samhällsperspektiv och ett individperspektiv. Vi kommer fokusera på det senare och hur invånarna i Kungsbacka kan stärka sin egenberedskap, säger Per-Martin Vesterberg, specialist inom krisberedskap i Kungsbacka kommun.

"Högst relevanta frågor"
I närtid har ett flertal händelser skett som har slagit mot livsmedelsförsörjningen. Bland annat pandemin, där många gränser stängdes och import och export av livsmedel stannade av. En matvarubutik utsattes för en IT-attack och kunde inte ta betalt för sina varor, vilket ledde till att slutkonsumenten inte kunde köpa några varor. Ryssland invaderade Ukraina som är en stor spannmålsproducent.
– Incidenterna som vi sett i närtid har gett oss anledning till att prata om besörjningen av livsmedel. Var kommer den ifrån, hur kommer den till oss och hur får vi tag i den. Det är högst relevanta frågor för våra invånare. Det gäller att tänka över sina egna delar och sin egen försörjning. En del kan vara att ha ett krisskafferi hemma, en del kan vara att odla mat själv, säger Per-Martin Vesterberg.

Föreläsningar
Under veckan kommer det hållas ett antal olika föreläsningar på Kulturhuset Fyren. Föreläsningarna är gratis att delta på och kommer bland annat handla om hur Kungsbacka kommun arbetar före, under och efter en samhällskris. En föreläsningen kommer att handla om det nationella arbetet och en annan om hur man kan odla egen mat utifrån olika förutsättningar. Föreläsningarna kommer också att spelas in och läggas ut på kommunens hemsida, om man inte har möjlighet att vara på plats. Kungsbacka kommun kommer även att ha en monter på Kungsmässan, under hela veckan.
– Där kan vi möta invånare och prata om beredskap och andra delar. En medarbetare från kommunen kommer att ha det lokala perspektivet. Sedan kommer det också finnas representanter från några av de 18 frivilliga försvarsorganisationerna som finns i Sverige. De kommer prata om beredskap i allmänhet, vilka resurser det finns att tillgå när samhällets ordinarie system inte räcker till och om deras egen organisations roll och specialkompetens som en förstärkningsresurs, säger Per-Martin Vesterberg.
Enligt Per-Martin Vesterberg är den årliga krisberedskapsveckan viktig.
– Vi behöver nå ut till våra invånare för att öka insikten att vi alla är en del av Sveriges beredskap. Den egna utgången av en samhällsstörning är beroende på hur förberedd man varit för den, liten som stor. Vi som kommun kan då på ett bättre sätt få ut hjälpen till de som behöver den. Därför är det viktigt att invånarna ser över sin egenberedskap i en samhällsstörning.
Krisberedskapsveckan pågår mellan 26 september–1 oktober och årets tema är alltså mat.SENASTE TV-NYHETERNA

”Konst hör hemma i det öppna rummet”
FAMILJ 2022-09-28 KL. 11:00

”Konst hör hemma i det öppna rummet”

Föreningen som vill nå ut med konst och stötta konstnärer

Kungsbacka tappar i ny företagsranking
NYHETER 2022-09-28 KL. 09:17

Kungsbacka tappar i ny företagsranking

Släng-Inge och Inga Svinn på besök
NYHETER 2022-09-28 KL. 08:00

Släng-Inge och Inga Svinn på besök

Detta ska du tänka på med eldstäder
NYHETER 2022-09-28 KL. 07:00

Detta ska du tänka på med eldstäder

Räddningstjänsten utökar satsning på kontroller

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen
HANDBOLL 2022-09-27 KL. 21:57

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum
NYHETER 2022-09-27 KL. 20:30

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum

Klart med fyra nya år för Alliansen
POLITIK 2022-09-27 KL. 15:49

Klart med fyra nya år för Alliansen

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Fler nyheter