NYHETER 2022-09-12 KL. 08:00

”Marcos fall svårt att förutse”

Av Christina Forlin

Marco Schöneman i Stråvalla överlevde trots att han satte järnspettet i en ledning med 10 000 volt.
– Det är ett väldigt ovanligt fall, säger Ingvar Svensson på Elsäkerhetsverket.

”Marcos fall svårt att förutse”
När Marco Schöneman i mars skulle byta stängselstolpe i hästhagen råkade han sätta spettet mitt i en strömförande kabel med 10 000 volt. "Fallet är naturligtvis allvarligt, men samtidigt väldigt svårt att förutse", säger Ingvar Svensson, elinspektör på Elsäkerhetsverket .

När Marco Schöneman i mars skulle byta stängselstolpe i hästhagen råkade han sätta spettet mitt i en strömförande kabel med 10 000 volt, vilket Norra Halland berättade om i tisdags.
Det kunde gått riktigt illa, men Marco ser ut ha klarat sig utan större men. Chockad blev han förstås av att stöta på ledningen som låg alldeles för grunt, enbart på cirka 30 centimeters djup.
Kabeln som Marco Schöneman kom i kontakt med grävdes ner 2007, på rätt djup vilket är 55 centimeter enligt Jesper Liveröd, presschef på Ellevio som äger elnätet.
– Det har gått 15 år och under den tiden kan mycket hända. Här verkar kabeln ha tryckts upp, vi misstänker att det kan vara tjälen som har bidragit till det, säger han.
De stickprovsundersökningar som gjorts i området har inte visat något att anmärka på vad gäller kabeldjupet, enligt Jesper Liveröd. I juni i år grävdes kabeln i hästhagen ner till rätt djup.
– Elnät är i någon mån organisk infrastruktur, det utsätts för väder och vind, förändringar i miljön, och även kablar i marken kan påverkas. Det här är dock en ovanlig händelse, jag har inte hört talas om något liknande fall. Jag tycker inte man behöver gå omkring och vara oroli


Anmäld av båda
Enligt Ingvar Svensson, elinspektör på tillsynsmyndigheten Elsäkerhetsverket, anmäldes händelsen både av Marco Schöneman och Ellevio. I samband därmed fick man den informationen som man behövde och det var inte så mycket mer som skulle utredas.
– Vi tog kontakt med Ellevio för att be om deras kommentar och ganska snart fick vi besked om hur de planerade att kontrollera ledningsförläggningen.
Ingvar Svensson säger vidare att händelsen är mycket ovanlig, men att han just i våras ungefär samtidigt som han arbetade med Marco Schönemans fall, fick in ett nästan identiskt. Även där hade en privatperson satt ett järnspett i marken och träffat på en högspänningskabel.

Allvarligt fall
Hur det kan komma sig att kablarna som enligt Ellevio ska ligga på minst 55 centimeters djup kan krypa upp till 25-30 är inte helt enkelt att svara på.
– Det händer saker med naturen, och med jordbearbetning och plöjning, säger Ingvar Svensson.
– Fallet med Marco Schöneman är naturligtvis allvarligt, men samtidigt väldigt svårt att förutse. Det generella rådet jag kan ge till den som planerar att sätta spaden i marken är att gå in på ledningskollen.se.
Via ledningskollen kan man komma i kontakt med aktuell ledningsägare och få uppgifter om det ligger kablar i marken. Sedan är det förstås så att det är nätbolagens ansvar att fortlöpande kontrollera elnätet för att se om djupet förändras.
SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter