Lokalproducerat när köket öppnar på Kolla
Av Kristian Alm
Nu blir det lokalproducerad mat på Kolla vård- och omsorgsboende igen. Men vem som ska laga den är inte klart.
Nu ska köket på Kollaboendet öppna igen.
Arkivfoto: Norra Halland
När Vardaga tog över boendet stängdes köket och företaget hämtade maten från ett centralkök, trots en del protester från boende och lunchgäster.
Sen kom pandemin och det visade sig att vårdkoncernen inte klarade huvuduppgiften att skydda de gamla.
Efter många diskussioner beslöt sig därför vård- och omsorgsnämnden i höstas för att avsluta Vardagas kontrakt när det går ut nästa höst (socialdemokraterna hade velat avsluta det omedelbart).
Det öppnar upp för en omstart med köket, som nu ligger i malpåse.
Och i veckan beslöt Servicenämnden att det blir så.
– Ja, från hösten ska maten lagas i köket på Kolla, bekräftar Fredrik Hansson (C), ordförande i Servicenämnden.
Men det blir inte kommunen som ska driva köket.
– Nej, det ska upphandlas.
Finns risken att maten då tas någon annanstans ifrån?
– Nej, ett av kriterierna är att maten ska lagas i köket på Kolla. Jag hoppas att det kan bli någon lokal företagare. Det går att använda köket dygnets alla timmar, och ha öppen matsal för lunchgäster om man vill. Det har ju förekommit tidigare.