NYHETER 2022-07-17 KL. 16:00

Liz fixar namnen på kommunens nya gator

Av Christina Wagner

Nya bostadsområden kräver nya gator och gatunamn. I Kungsbacka är det Liz Ebercrantz, kartingenjör Kungsbacka kommun, som tar fram namnförslag på kommunens nya vägar.

Liz fixar namnen på kommunens nya gator
Liz Ebercrantz tar fram namnen på gator i Kungsbacka, sedan beslutar Byggnadsnämnden. Foto: Christina Wagner

Sedan 2015 är det Liz Ebercrantz som klurar ut gatunamnen när nya områden är på gång i kommunen. Remisser går ut till räddningstjänsten, posten, hembygdsföreningar och på förfrågan också till kommunantikvarie på Kultur- och Fritid. Därefter beslutar Byggnadsnämnden om namnen godkänns eller inte.
Senaste uppdraget hon haft är i Fjärås, där har gatorna fått namn efter olika äpplesorter.
– Där hade varit en äppelodling rätt nära det nya området. Då tog vi fram äpplesorter, jag tror vi kommer fortsätta med det i ett nytt område intill. Som Aromavägen och Astrakanvägen, det var jag nöjd med att jag kom på, säger hon.
Det tar ungefär tre, fyra månader att hitta bra namn på gator. Liz Ebercrantz brukar få en hint redan när detaljplan är på gång för ett område och vägnamn behövs för vägarna.
– Oftast får jag frågan och börjar titta i området hur många namn som behövs. Sen kollar jag om det finns något i området som man kan få fram ett namn ifrån att knyta till vägnamnet. Om det till exempel växer en viss sorts blomma eller finns något berg i området, eller något gammalt namn på orten som gäller.


Ädelstenar och bergarter fick namnge många av vägarna i Kolla. Foto: Christina Wagner


Det finns över 2 200 vägar i Kungsbacka, under åren som kartingenjör på Geodataavdelningen har Liz Ebercrantz namngett runt 40 av dem. För att få ett namn ska en väg ha minst fyra, fem hus, det är lite olika hur lång tid hon får på sig.
– Det är bra med tre, fyra månader. Då ska det ut på remisser också, hembygdsföreningar ska tycka till. Om de inte tycker namnet är bra får jag börja om igen.
Ofta är hembygdsföreningar en bra hjälp, de vet ofta mycket om historien i området. Nu för tiden undviker kommunen att döpa vägar efter personnamn, de ska heller inte ha namn som kan uppfattas som kränkande. Lantmäteriet har även tagit fram God ortnamnssed.
– Jag försöker få fram ett namn som är fint. Det är bra om det är lätt att uttala, ett fint namn helt enkelt som inte känns obehagligt för någon.
Kommunen försöker också undvika att använda namn som redan finns på en annan ort.
– Heter det Åsa snäckväg så vill vi inte ha Frillesås snäckväg. Det ska vara lätt att hitta, man ska inte kunna blanda ihop gatorna.
Historien hjälper till
Ett projekt på gång är ett område i Björkris, intill området med namn som Mor Annies-, Mor Charlottas- och Mor Eleonoras väg.
– Det är inte jag som tog fram de namnen, de hade nog hjälp av någon från Tölö som hade koll på gamla tider. Hembygdsföreningarna är bra att ha att göra med, de har jättebra koll, säger hon.


Gröna vägen är rätt grön, i alla fall på sommaren. Foto: Christina Wagner


Liz Ebercrantz har även namngett vägarna i Valand, som Valands promenad. Där fanns också Borgmästaregatan intill som fungerade som delinspiration.
– Det kom jag på efter ett tag, så vi frågade Aranäs om det inte hade passat bra med mästar-namn på gatorna. Så det blev Glasmästaregatan, Byggmästaregatan med flera.
Teman vanligt
När Nya Kolla Parkstad byggdes anordnades en tävling, som mynnade ut i ett tema för vägnamnen. Teman är vanligt för vägnamn i större områden.
– Det är första och enda gången vad jag vet att alla fått komma in med förslag. Vinnare den gången var sten-namn, som Ädelstensvägen och Lavavägen. Så har man fortsatt med temat i hela det området. Tölö ängar är samma sak, där hade vi busk-vägar.Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.