NYHETER 2022-12-28 KL. 11:45

"Lika lätt få tag på droger som alkohol"

Av Anton Lorentzson

Cannabis, kokain, tramadol och MDMA. Det är de vanligaste typerna av droger som används i Kungsbacka. Under onsdagen inleds vår nya artikelserie om nakotikan i Kungsbacka. Droger har blivit mer normaliserat och sociala medier och internet har gjort det mycket enklare att få tag på.
– I dag är det precis lika lätt att få tag på droger som på alkohol, säger Jenny Sjöström, som är kommunpolis i Kungsbacka.


Jenny Sjöström och Jimmy Ljungberg berättar om hur lätt det är att få tag i narkotika i Kungsbacka. Foto: Anton Lorentzson.

Del 1: Polisen syn på narkotikan i Kungsbacka.

Vintermörkret och kylan gör sig påmind när Norra Hallands reportrar rör sig mot polishuset i Kungsbacka för att träffa polisen och prata om narkotikaproblemen
i Kungsbacka.
Vi har stämt träff med Jenny Sjöström, kommunpolis, och Jimmy Ljungberg, gruppchef för områdespolisen och span. Jenny Sjöström jobbar mer administrativt och strategiskt medan Jimmy Ljungberg mer jobbar på fältet. Han menar på att narkotikaproblemen inte är större i Kungsbacka än i någon annan kommun, men att alla kommuner har problem med narkotika.

– De senaste fem åren har narkotikan spritt sig och vuxit mycket, det är min uppfattning i alla fall. Det är väldigt mycket cannabis och kokain just nu, och i unga åldrar också. I hela Halland är det alarmerande mycket narkotikaanvändning bland unga, säger Jimmy Ljungberg.
Cannabis är den absolut vanligaste drogen hos unga och ses som en ”gateway”-drog till tyngre droger. Ett missbruk kan starta redan så tidigt som i 12 års ålder. Anledningen? Droger har blivit mer normaliserat och dagens generation ungdomar är mer uppkopplade.

Inget tabu
– Det är ingen big deal längre, det finns inget tabu kring droger i dag på samma sätt som det gjorde när vi var i den åldern. Dagens ungdomar lever i en ständig informationsström och ser att saker och ting legaliseras i andra länder och då kan det ju inte vara så farligt. Det har blivit en mer drogliberal syn som sprider sig, säger Jenny Sjöström och fortsätter:
– Ungdomar i dag är väldigt medvetna. Så det finns ju också en väldigt stor kategori ungdomar som väljer att hålla sig helt nyktra för de vet vilken skada det kan göra. Det blir nästan två ytterligheter som vi har att göra med då.
Många ungdomar idag är tekniskt kunniga och tekniken har gått fort framåt. Det har också gjort att marknaden har blivit mer lättillgänglig. Sociala medier har gjort det enklare att förmedla narkotika och dessutom lämnar det mindre spår.

– Vi kommer i kontakt med många fler Snapchat- eller TikTok-konton som bjuder ut droger än konton med alkohol. Många fler. Det är svårt eftersom kontona kan försvinna hur fort som helst och lämnar mindre spår. Tar vi en försäljningstelefon i beslag så kan vi inte se Snapchat-historiken på samma sätt som med till exempel Swish. Det raderas ju direkt och lämnar inte samma information i molnet. I och med att alla har telefon i dag så brukar vi prata om att man har droger högst två klick ifrån i sin mobil. Man frågar en kompis som har ett nummer, vet ett konto eller en sida, säger Jimmy Ljungberg.
Vilka forum säljs det på?
– Det kan vara allt från slutna Instagramkonton, Snapchat, TikTok till Darknet. Tidigare fanns det ju till och med öppna hemsidor, Flugsvamp till exempel, men den ska vara nedstängt. Vi, polisen, har alltid legat långt efter med internet-spaning, det är först nu vi verkligen börjat ta tag i det.
Jenny Sjöström fortsätter:
– Polismyndigheten, eller myndigheter överhuvudtaget, har ju inte riktigt hängt med i IT-utvecklingen. Även lagstiftningen har halkat efter. Det är ganska mycket analoga verktyg som används fortfarande, kontra hur verkligheten ser ut.

Köpkraftig kommun
Kungsbacka kommun är en rik kommun. Under 2020 var median-inkomsten i kommunen 358 982 kronor*, vilket var den fjortonde högsta av landets 290 kommuner. Medianinkomsten i hela riket samma år var 304 068 kronor. Det innebär såklart inte att alla, långt ifrån till och med, köper droger. Men köpkraften finns och i kombination med närheten till Göteborg så är det en bra marknad för droghandel.
– Det är en köpstark kommun på droger. Och då snackar vi partydroger som kokain som det också är lite status i att använda liksom. Vi har tagit högavlönade, framgångsrika personer för innehav, berättar Jimmy Ljungberg.

– När det florerar i det samhällsskiktet så är det klart att det blir mer normaliserat. Det spiller ner på våra ungdomar, att man kan vara framgångsrik och också dra en lina kokain. Många kanske tar det när man festar, då upplever man sig inte som en knarkare vilket också speglar hur man uppfattar narkotika. Lika mycket som att man dricker sig berusad på helgen, lika mycket kan jag ta en lina kokain eller röka cannabis. Så länge man inte gör det på sitt jobb är man ju inte en missbrukare. Det är den utmaningen vi står inför, fyller Jenny Sjöström i.

Glorifierad bild av narkotika
Droganvändningen har funnits länge, men det är viktigt att komma ihåg att dagens droger inte är samma droger som tidigare.
– Det mest förekommande är cannabis och då snackar vi marijuana och hasch. Det användes redan på den gamla hippietiden, men det som många inte vet är att produkten är förädlad idag. Den är mycket starkare, upp emot 70 procent starkare i dag än då. Det de rökte då är inte ens i närheten av det som finns i dag, säger Jimmy Ljungberg.


Narkotikan är väldigt lätt att få tag på enligt polisen. Foto: Istock.


Samtidigt pratas det om droger på ett helt annat sätt idag och i vissa fall nästan glorifieras det i till exempel TV-serier och musik.
– Ungdomar idag är konstant uppkopplade och många har aldrig haft ett liv utan att vara uppkopplade. På enheterna finns det streamingtjänster och man klickar, klickar och klickar. De matas där och i olika nyhetsflöden av olika budskap. Det är en stark faktor, menar Jenny Sjöström.
– Kolla på Snabba Cash till exempel. Förorten och gangsterkulturen som finns där glorifieras på ett sätt. Man vill vara sån, man vill klä sig så, man vill prata så. Man vill ha det livet eftersom det är snabba och enkla pengar och ger en viss status. Det snackas mycket mer öppet om droger, både i musiktexter och i serier, men det blir skevt, säger Jimmy Ljungberg.

Rimmar inte med verkligheten
Bilden av narkotika i serier som till exempel Snabba Cash och Exit rimmar inte direkt med verkligheten. Det kanske börjar oskyldigt, att man blir bjuden på något på en fest.
Men precis som med andra beroenden så behöver man hela tiden mer för att uppnå den nivån av rus som man vill åt. För att sponsra sitt beroende är det vanligt att begå andra brott, såsom rån, eller att sälja narkotikan själv.
– Alla narkotikabrott föder annan brottslighet. Det mesta bottnar i någon form av missbruk, att man behöver pengar till något, eller att man slår sin partner för att man inte fått sin dagliga fix. Det finns många lager. Det jag kan säga från den sidan jag ser allt detta, det är att det finns inga lyckliga missbrukare. Man har verkligen inget glamoröst liv, även om det kan se ut så utanpå, säger Jimmy Ljungberg.


* Siffrorna är från ekonomifakta.se

Detta är den första delen av Norra Hallands narkotikaserie. Fler reportage rörande ämnet kommer att publiceras under kommande dagar.
SENASTE TV-NYHETERNA

Debatt: Ett brott mot Barnkonventionen
DEBATT 2023-02-01 KL. 10:00

Debatt: Ett brott mot Barnkonventionen

Tre körkort per dag återkallade i Halland
NYHETER 2023-02-01 KL. 08:02

Tre körkort per dag återkallade i Halland

Ingen måstematch enligt nyckelspelaren
BANDY 2023-01-31 KL. 21:00

Ingen måstematch enligt nyckelspelaren

Fulla hus på O’Learys: ”Vi är överväldigade”
KULTUR & NÖJE 2023-01-31 KL. 19:00

Fulla hus på O’Learys: ”Vi är överväldigade”

Dumpade husvagnar blev uppeldade
NYHETER 2023-01-31 KL. 17:30

Dumpade husvagnar blev uppeldade

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KRÖNIKOR 2023-02-01 KL. 15:00
Krönika: Konsten att se något nytt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.