NYHETER 2022-07-24 KL. 09:30

Långvariga symptom efter covid-19 kartläggs

Av Embla Starke Sundén

Sedan första vågen av covid-19 har forskare på Hallands sjukhus följt de drabbade med blodprover samt digitala enkäter. Efter ett års tid kunde man fastställa att sju procent av deltagarna fortfarande hade symptom av covid-19 kvar.
– Det innebar en enorm osäkerhet för de patienter som inte blev av med symptomen, säger Emma Löfström, läkare och forskare på mikrobiologen på Hallands sjukhus.

Långvariga symptom efter covid-19 kartläggs
Emma Löfström, läkare på mikrobiologen på Hallands sjukhus. Foto: Privat

När covid-19 bröt ut i början av 2020 började Hallands sjukhus undersöka och följa de som hade smittats. Till en början handlade det om att kartlägga hur immunförsvaret hanterar den sortens infektion.
– I det skedet visste vi såklart inte att det skulle komma att bli en sådan här studie. Det var viktigt att i ett tidigt skede hålla koll på hur symptomen och infektionen utvecklade sig. Vi gjorde antikroppsanalyser med jämna mellanrum och redan första veckan fyllde patienterna i digitala enkäter där de redogjorde för sina symptom, säger Emma Löfström, läkare och en av forskarna bakom studien.

Symptom dröjde sig kvar
Att man kunde följa deltagarna från start blev en stor fördel när Hallands sjukhus runt midsommar 2020 påbörjade arbetet med att kartlägga hur många som drabbats av långvariga symptom.
– Det vi har kunnat se är att de som nu har drabbats av långvariga symptom till en början hade liknande symptombild som övriga patienter. Det vill säga att under de första en till tre veckorna ha symptom i form av feber, hosta, huvudvärk, trötthet samt lukt- och smakbortfall. Det visade sig allt eftersom att symptomen kvarstod för en del av deltagarna. Av de 150 som vi följt sedan start hade tolv procent symptom efter två månader. Efter ett år hade sju procent kvar sina symptom, berättar hon.

Samarbetar med Högskolan i Halmstad
Studien är ett samarbete mellan Hallands sjukhus och Högskolan i Halmstad. Akademin för hälsa och välfärd har under våren utfört djupgående intervjuer med 14 av de som bedöms lida av långvariga symptom efter en covid-19-infektion.
– Där är syftet att gå in mer djupgående på hur symptomen har påverkat personens liv i stort. Vi tittar på blodprover och deras egna skattningar av måendet, men här får de chansen att utveckla sin upplevelse mer, förklarar Emma Löfström.

Vet ni hur det ser ut med symptomen efter två år?
– Vi har alla enkätsvar och blodprov från deltagarnas senaste kontroller, men resultatet är inte analyserat ännu.Stöld på Fyren
NYHETER 2022-08-19 KL. 19:55

Stöld på Fyren

SENASTE TV-NYHETERNA

Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka
NYHETER 2022-08-19 KL. 09:00

Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls
NYHETER 2022-08-18 KL. 18:27

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls

Far och son åtalas för alkoholsmuggling
NYHETER 2022-08-18 KL. 16:00

Far och son åtalas för alkoholsmuggling

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara
DEBATT 2022-08-18 KL. 11:00

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-08-19 KL. 19:55
Stöld på Fyren
SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.