NYHETER 2021-11-22 KL. 06:40

Kyrkogården ska växa rejält i Onsala

Av Kristian Alm

Egentligen är det gott om utrymme på Onsala kyrkogård. Trots det planeras en kraftig utbyggnad.
– Onsalaborna har olika önskemål om hur gravplatsen ska se ut och var den ska ligga, konstaterar kyrkogårdschef Robin Lister.

Kyrkogården ska växa rejält i Onsala
Regler. En del av Robin Listers arbete innebär att skicka brev till anhöriga som inte sköter sin grav, eller som pyntar askgravplatserna mer än man får. För de som inte orkar med skötseln kan man köpa tjänsten. 500 kronor för basabonnemang, sen allt dyrare om man vill om ha krans eller annan lyxigare service. Foto: Kristian Alm

Det är en regnig höstdag. Robin Lister och hans fyra medarbetare är i full gång med att göra kyrkogården i Onsala färdig inför vintern.
Rabatter, grusgångar, gravar där man har skötselansvar, och gravar som inte sköts – det finns mycket att göra. Och mer kommer det att bli. Just nu planeras för en rejäl utbyggnad av kyrkogården österut, på den stora äng som ligger närmast.
– Förra utbyggnaden räckte i i 40 år, den här räknar vi med ska klara 50 år till, säger Robin Lister.
För efterfrågan på gravplatser är stor, och önskemålen om hur den sista vilan ska ske många. Det är inte heller så att minneslundar där askan läggs på okänd plats och man mediterar i stillhet, på något sätt är på väg att ta över. Tvärtom.
– De flesta vill ha en sten att gå till. Och det är fortfarande många som kistbegravs.
I Onsala kan man idag välja mellan kistgrav, urngrav eller askgrav. Även vid askbegravning ska man ha en sten, men där finns ingen plats för växter eller andra arrangemang, till skillnad från de andra två typerna. Men det har varit svårt att nå fram med det budskapet.
– Vi plockar hela tiden bort kransar, ljus och andra minnessaker som inte får vara där. Det kan orsaka irritation, trots att det tydligt står i kontraktet att det enbart får finnas en lykta och snittblommor, säger Robin Lister.
Därför är man nu på väg att ersätta askgravplatsen, och följa andra församlingars exempel med en askgravlund där man i stället får en plakett på en gemensam minnessten – eller som i det här fallet ett block i massiv ek med bronsplaketter.
Många kommer alltså att få plats på samma ställe, men Robin Lister tror inte det kommer att avlasta behovet att gravplatser särskilt mycket – det är troligare att lösningen kommer att passa många som idag väljer minneslund och askgravplats.
Det är viktigt för begravningsverksamheten att erbjuda många olika sätt att begravas. Annars hade faktiskt inte kyrkogården behövt byggas ut på många år.
På den gamla delen med runt 3 000 gravar finns nämligen runt 400 återlämnade gravar, alltså gravplatser där de anhöriga inte längre är intresserade av att sköta dem, och det gått mer än 25 år sedan begravningen. Då kan de användas igen, och eftersom det oftast i de äldre fallen handlar om stora kistgravar, ryms det upp till sex urngravar på samma plats. Alltså utrymme för över 2 000 gravar, samtidigt som det bara begravs runt 100 personer varje år i Onsala.
Så varför bygga ut?
– Onsalaborna har olika önskemål om hur gravplatsen ska se ut och var den ska ligga, och det vill vi uppfylla så gott det går. I dagläget har vi plats för nya gravar i två år till, konstaterar Robin Lister.
Vill inte folk ligga på gamla kyrkogården?
– Jodå, när vi släpper en gammal grav går platserna åt direkt, man tycker miljön är fin här. Men sen finns det andra som inte kan tänka sig att deras anhöriga ska ligga på använd gravplats. Då behöver vi bygga ut med ett nytt område också.
Även om församlingen äger den stora ängen som ska tas i bruk, är det ingen liten investering.
– Nej, det handlar om runt 30 miljoner. Marken ska göras i ordning, det ska byggas gångar, bevattningssystem, planteringar, soffor och belysning.
Det planeras även en minnesplats med ett segel som tak för att knyta an till hav och båtliv. Där kan en begravningsakt hållas, eller kanske en utomhusgudstjänst. Just upphandlas arbetet, som förhoppningsvis kommer igång nästa år.
Vad händer när den här ängen är full?
– Då äger vi hästbetet intill. Och sen äger Göteborgs stift marken ner till fjorden...
Manegen kan öppna igen
SPORT 2021-12-06 KL. 19:00

Manegen kan öppna igen

Ridhusets tak har klarat sig

SENASTE TV-NYHETERNA

Premiär för covidbevis
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50

Premiär för covidbevis

De flesta Gardellbesökarna var väl förberedda

Här drillas framtidens elitspelare
FOTBOLL 2021-12-06 KL. 10:00

Här drillas framtidens elitspelare

Tiovåningshus på gång i norr
NYHETER 2021-12-06 KL. 08:04

Tiovåningshus på gång i norr

Nästa år börjar nya Björkris ta form

Coop satsar på framtiden
NYHETER 2021-12-06 KL. 06:40

Coop satsar på framtiden

Hoppas äntligen komma igång med sin utbyggnad

Pampigt centrumhus på Klicktoppen
KULTUR & NÖJE 2021-12-05 KL. 20:00

Pampigt centrumhus på Klicktoppen

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade
NYHETER 2021-12-05 KL. 18:00

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering
DEBATT 2021-12-05 KL. 15:00

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering

Olycka med lastbil
BLÅLJUS 2021-12-05 KL. 10:26

Olycka med lastbil

Garaget i Särö får stå kvar
NYHETER 2021-12-05 KL. 09:30

Garaget i Särö får stå kvar

Nu JO-anmäls byggnadsnämden på nytt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-12-06 KL. 19:00
Manegen kan öppna igen
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50
Premiär för covidbevis

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Norra Halland bad läsarna om bilder från snövädret och fick en hel drös med fina bilder. Bläddra i bildspelet för att se några av dem.