NYHETER 2021-11-06 KL. 15:00

Krönika: Vi måste prata om det

Av Richard Forsberg

Vi har ett samhällsproblem. Alla snackar om det, ändå är det ingen som gör något. Alla tycker något om det, ändå är det ingen som bestämmer något. Alla klagar på det, ändå är det ingen som styr upp det. Det har större mental påverkan på gemena man än sommar/vintertid. Det upprör fler konservativa än vad en manliga Lucia gör och det är mer ombytligt än akronymen för att beteckna sexualitet och könsidentitet (vid denna krönikas pressläggning: hbtqia+).

Krönika: Vi måste prata om det

Jag hoppas att det första Magdalena gör är att ta ett allvarligt grepp om frågan. Jag hoppas att Ulf är den vuxne i rummet. Jag hoppas att Annie dealar till sig lösningen med vilken sida som helst. Jag hoppas att Nooshi är beredd att fälla regeringar för att få en lösning på frågan. Jag hoppas att Ebba öppnar sitt hus, att Nyamko blir liberal och att Per och Märta sätter barnen först. Jag hoppas att Jimmie går från blå-brun till orange

”Pratar du om klimatkrisen Richard?” -Nej. ”Då är det bristen på barnmorskor?” -Nej. ”Ska vi såldes diskutera invandringen i den här krönikan?” -Nej.

Men vi kan inte ha det så här. Det är pinsamt, snurrigt och det skadar folk. Puritaner, traditionalister, lojalister och anarkister måste enas. Vi måste prata om det. När ska egentligen Halloween firas i Sverige?

Först lite fakta från diverse Wikipediasidor: Halloween är en högtid som har sitt ursprung på Irland och Skottland, via Nordamerika. Första polisingripandet vid ett firande i Sverige sker 1961. Halloween firas den 31 oktober i USA och Storbritannien. Detta för att, som namnet antyder, högtiden infaller på aftonen före Allhelgonadagen den 1 november. Detta gäller även i Sverige. Men! Blanda dock inte ihop allhelgonadagen med Alla helgons dag. De må låta förvirrande lika men är två olika dagar. Alla Helgons dag infaller den lördag som hittas under perioden 31 oktober-6 november. Alla helgons dag kan således infalla både på Allhelgonaafton och Allhelgonadagen. Hänger ni med? För att ytterligare krångla till det hela behöver vi veta att de båda dagarna, Allhelgonadagen och Alla Helgons dag som alltså är två olika dagar, som kan infalla på samma dag, före 1953 var samma dag, dvs 1 november, dvs dagen efter All hallows eve... Att Sverige som ett sekulärt land med rötterna i protestantismens, som vid reformationen på 1500-talet endast behöll nitton stycken helgon. Av vilka vi tvåhundra år senare skar ner till ynka sex, ens firar Alla helgons dag förtäljer inte historien. Kanske var Sexhelgons dag för ekivokt för både stat och kyrka…

Tillbaka till det vi måste prata om. Av ren magkänsla vill jag hålla med Puritanerna. Har vi importerat en högtid så ska såklart hela paketet med. All hallows eve infaller 31 oktober, punkt. Bra så? Icke! Traditionalisterna rycker ut. Halloween får inte krocka med den nu stundande Alla helgons dag, det sker inte ofta men det sker. Och när det sker är det en stor synd. Lojalisterna däremot sätter barnen och tandhälsan i första rummet. Halloween bör firas på en lördag för att på så sätt jämkas med lördagsgodiset. Eftersom traditionalisterna redan helgat lördagen Alla Helgons dag återstår så lördagen innan eller lördagen efter. Att vi i Sverige skulle fira Halloween nära två veckor efter alla andra vore såklart knäppt… Tycker inte Anarkisterna. För de här sjuka jävlarna pågår Halloween från sista kräftskivan till advent. Det är inte nyttigt!

Jag vet inte vad vi ska göra, bara att något måste göras. Att möta blicken hos en bus-eller-godis-peppad femåring när hon precis fått ett ”Nej tyvärr, du skulle varit här igår, då hade vi godis” är hjärtskärande.

Vi går in i ett valår.

Vi måste prata om det.


Manegen kan öppna igen
SPORT 2021-12-06 KL. 19:00

Manegen kan öppna igen

Ridhusets tak har klarat sig

SENASTE TV-NYHETERNA

Premiär för covidbevis
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50

Premiär för covidbevis

De flesta Gardellbesökarna var väl förberedda

Här drillas framtidens elitspelare
FOTBOLL 2021-12-06 KL. 10:00

Här drillas framtidens elitspelare

Tiovåningshus på gång i norr
NYHETER 2021-12-06 KL. 08:04

Tiovåningshus på gång i norr

Nästa år börjar nya Björkris ta form

Coop satsar på framtiden
NYHETER 2021-12-06 KL. 06:40

Coop satsar på framtiden

Hoppas äntligen komma igång med sin utbyggnad

Pampigt centrumhus på Klicktoppen
KULTUR & NÖJE 2021-12-05 KL. 20:00

Pampigt centrumhus på Klicktoppen

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade
NYHETER 2021-12-05 KL. 18:00

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering
DEBATT 2021-12-05 KL. 15:00

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering

Olycka med lastbil
BLÅLJUS 2021-12-05 KL. 10:26

Olycka med lastbil

Garaget i Särö får stå kvar
NYHETER 2021-12-05 KL. 09:30

Garaget i Särö får stå kvar

Nu JO-anmäls byggnadsnämden på nytt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-12-06 KL. 19:00
Manegen kan öppna igen
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50
Premiär för covidbevis

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Norra Halland bad läsarna om bilder från snövädret och fick en hel drös med fina bilder. Bläddra i bildspelet för att se några av dem.