NYHETER 2021-10-30 KL. 12:00

Krönika: Den moderna esteten

Krönika: Den moderna esteten

Ibland är det skönt när någon annan hinner före. Som för ett par veckor sedan, när min krönikörkollega Ingrid Höglind under rubriken ”Ska vi stanna som tvåa?” skrev en mycket bra och välformulerad kolumn om hur viktig kulturen är för att människor ska trivas i en kommun. Jag skulle kunna skriva under på vartenda ord i den där texten, som jag tycker att alla ska gå in på Norra Hallands hemsida och läsa, om man inte redan har gjort det. Framför allt så skulle jag vilja lyfta de delarna som handlar om det estetiska programmet på gymnasiet och hur betydelsefullt det är. Det är nämligen ett ämne som jag själv borde ha skrivit om för längesen, men nu när Ingrid så förnämligt tog spets så passar jag på att följa efter.

Jag får ibland frågan av vänner och bekanta som jobbar som lärare på estetiska programmet om inte jag skulle kunna använda mitt utrymme som krönikör för att göra lite reklam för verksamheten. För det har varit lite si och så med ansökningarna till vissa av inriktningarna de senaste åren. Några har fått läggas ner och andra är i farozonen. Kanske är det själva tidsandan, med ett stenhårt fokus på entreprenörskap och det materiella som får blivande gymnasister och deras föräldrar, som ju ofta har ett finger med i spelet, att tänka att det är tre bortslängda år att välja estetisk inriktning på gymnasiet.
Men idag är det estetiska programmet ett brett studieförberedande program som faktiskt inte skiljer sig jättemycket från till exempel det samhällsvetenskapliga. Välj till rätt kurser och du har en utbildning som väl matchar andra studieförberedande program. Skillnaden är att här får du som är lagd åt det konstnärliga hållet ägna lektionstid åt någonting som du verkligen brinner för. Det är åtskilliga som har klarat sig igenom gymnasiet just tack vare det. Jag vet, för jag är själv en av dem.

Ändå har jag dragit mig för att skriva den här texten. Konstigt nog, för egentligen borde det ju vara lätt. Jag älskade min tid på gymnasiet. Att få längta efter teaterlektionerna gjorde att jag orkade med alla andra lektioner där min motivation var betydligt lägre. Att få sprida den bilden känns både roligt och viktigt. Kanske beror mitt tvekande på att jag inte tycker att jag är mycket till skyltfönster i det här sammanhanget. Jag ligger farligt nära nidbilden av den fattiga kulturarbetaren som hankar mig fram med frilansjobb och en deltidstjänst inom vården, långt ifrån representativ för hur det estetiska programmet har valt att marknadsföra sig på senare år.

Men jag kan lugna alla föräldrar som är oroliga för att deras tonåringar ska flumma sönder tre år av sitt liv för att därefter hamna i den osäkra kulturbranschen, alternativt i arbetslöshet. Den bilden stämmer helt enkelt inte med verkligheten. Väldigt få som gått estetiskt väljer att fortsätta på den stigen, de flesta väljer en helt annan yrkesbana. Ofta med väldigt stor framgång dessutom. Jag tror att vi alla kan skriva under på vilken känslig period i livet just gymnasietiden är. Att ha fått ägna åtminstone en del av den åt något som man tycker är roligt är ren guldvaskning för det framtida psykiska måendet. Och det är sannerligen en investering så god som någon.Manegen kan öppna igen
SPORT 2021-12-06 KL. 19:00

Manegen kan öppna igen

Ridhusets tak har klarat sig

SENASTE TV-NYHETERNA

Premiär för covidbevis
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50

Premiär för covidbevis

De flesta Gardellbesökarna var väl förberedda

Här drillas framtidens elitspelare
FOTBOLL 2021-12-06 KL. 10:00

Här drillas framtidens elitspelare

Tiovåningshus på gång i norr
NYHETER 2021-12-06 KL. 08:04

Tiovåningshus på gång i norr

Nästa år börjar nya Björkris ta form

Coop satsar på framtiden
NYHETER 2021-12-06 KL. 06:40

Coop satsar på framtiden

Hoppas äntligen komma igång med sin utbyggnad

Pampigt centrumhus på Klicktoppen
KULTUR & NÖJE 2021-12-05 KL. 20:00

Pampigt centrumhus på Klicktoppen

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade
NYHETER 2021-12-05 KL. 18:00

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering
DEBATT 2021-12-05 KL. 15:00

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering

Olycka med lastbil
BLÅLJUS 2021-12-05 KL. 10:26

Olycka med lastbil

Garaget i Särö får stå kvar
NYHETER 2021-12-05 KL. 09:30

Garaget i Särö får stå kvar

Nu JO-anmäls byggnadsnämden på nytt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-12-06 KL. 19:00
Manegen kan öppna igen
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50
Premiär för covidbevis

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Norra Halland bad läsarna om bilder från snövädret och fick en hel drös med fina bilder. Bläddra i bildspelet för att se några av dem.