NYHETER 2022-01-07 KL. 06:40

Kritik mot överläkare som läste journal

Av Elisabeth Däljemar

När en anställd vid Kungsbacka sjukhus lät covid-testa sig på sin vårdcentral förmedlades provsvaret av den anställdes chef, som gått in i den anställdes journal utan att ha rätt till det. Nu kritiseras överläkaren av Ivo.

Kritik mot överläkare som läste journal
Journalen lästes trots att överläkaren inte hade rätt till det. Foto: Arkivbild.

TV-klipp och nyheter

Det var i maj 2020 som en anställd vid Kungsbacka sjukhus blev förkyld och av sin chef uppmanades att testa sig för Covid-19 på sin vårdcentral.
Testet genomfördes av en av vårdcentralens läkare. Men provsvaret förmedlades av den anställdes chef, som är överläkare på Kungsbacka sjukhus. Provresultatet hade överläkaren tagit reda på genom att gå in i den anställdes journal, trots att hon saknade laglig rätt att göra detta.
När den anställde begärde ut datalagrad information om överläkarens dataintrång, visade det sig att hon totalt varit inne i den anställdes journal vid elva tillfällen. Vid några av dem hade hon varit inloggad mer än tio minuter.
Den anställde tog illa vid sig av att hennes chef läst hennes journal och anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg – Ivo. Där bestämde man sig ganska omgående för att åtalsanmäla den nyfikna överläkaren.
Överläkaren förklarade då att hon ansett sig ha varit ansvarig för den anställdes provtagning, samt att hon därmed även sett det som sitt ansvar att meddela resultatet av provtagningen så snabbt som möjligt.
Att hon varit inne i den anställdes journal så många gånger och så länge förklarade hon med att hon hållit utkik efter provsvaret samt att hon vid några tillfällen låtit den anställdes journal stå öppen, medan hon arbetat med annat.
Det gjorde det svårt för polis och åklagare att bevisa att överläkaren haft uppsåt att begå brott. Mot det som bakgrund lades förundersökningen mot överläkaren ned.
Ivo ser däremot betydligt allvarligare på händelsen.
”Även om agerandet inte har bedömts utgöra en brottslig gärning anser IVO, utifrån de omständigheter som har framkommit, att åtgärden att ta del av en anställds patientjournal har skett i strid mot bestämmelsen i patientdatalagen. NN (reds. anm) kan därför inte undgå kritik.” skriver tillsynsmyndigheten i sitt beslut att rikta kritik mot den anmälda överläkaren.
Överläkarens chef har anmält det inträffade som en personuppgiftsincident till Region Hallands dataskyddsenhet, samt haft ”ett korrigerande samtal” med den aktuella överläkaren.




TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Unga erbjuds pengar för bilder – eller se sexakt
NYHETER 2024-03-26 KL. 19:00
Premium

Unga erbjuds pengar för bilder – eller se sexakt

”Jag tror att alla någon gång har stött på sådant här”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.