NYHETER 2022-01-07 KL. 06:40

Kritik mot överläkare som läste journal

Av Elisabeth Däljemar

När en anställd vid Kungsbacka sjukhus lät covid-testa sig på sin vårdcentral förmedlades provsvaret av den anställdes chef, som gått in i den anställdes journal utan att ha rätt till det. Nu kritiseras överläkaren av Ivo.

Kritik mot överläkare som läste journal
Journalen lästes trots att överläkaren inte hade rätt till det. Foto: Arkivbild.

Det var i maj 2020 som en anställd vid Kungsbacka sjukhus blev förkyld och av sin chef uppmanades att testa sig för Covid-19 på sin vårdcentral.
Testet genomfördes av en av vårdcentralens läkare. Men provsvaret förmedlades av den anställdes chef, som är överläkare på Kungsbacka sjukhus. Provresultatet hade överläkaren tagit reda på genom att gå in i den anställdes journal, trots att hon saknade laglig rätt att göra detta.
När den anställde begärde ut datalagrad information om överläkarens dataintrång, visade det sig att hon totalt varit inne i den anställdes journal vid elva tillfällen. Vid några av dem hade hon varit inloggad mer än tio minuter.
Den anställde tog illa vid sig av att hennes chef läst hennes journal och anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg – Ivo. Där bestämde man sig ganska omgående för att åtalsanmäla den nyfikna överläkaren.
Överläkaren förklarade då att hon ansett sig ha varit ansvarig för den anställdes provtagning, samt att hon därmed även sett det som sitt ansvar att meddela resultatet av provtagningen så snabbt som möjligt.
Att hon varit inne i den anställdes journal så många gånger och så länge förklarade hon med att hon hållit utkik efter provsvaret samt att hon vid några tillfällen låtit den anställdes journal stå öppen, medan hon arbetat med annat.
Det gjorde det svårt för polis och åklagare att bevisa att överläkaren haft uppsåt att begå brott. Mot det som bakgrund lades förundersökningen mot överläkaren ned.
Ivo ser däremot betydligt allvarligare på händelsen.
”Även om agerandet inte har bedömts utgöra en brottslig gärning anser IVO, utifrån de omständigheter som har framkommit, att åtgärden att ta del av en anställds patientjournal har skett i strid mot bestämmelsen i patientdatalagen. NN (reds. anm) kan därför inte undgå kritik.” skriver tillsynsmyndigheten i sitt beslut att rikta kritik mot den anmälda överläkaren.
Överläkarens chef har anmält det inträffade som en personuppgiftsincident till Region Hallands dataskyddsenhet, samt haft ”ett korrigerande samtal” med den aktuella överläkaren.

SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-