NYHETER 2022-08-29 KL. 17:00

Kriminella gäng ska förebyggas

Av Christina Wagner

Miljöpartiets talesman i rättsfrågor var på besök i Kungsbacka. Martin Marmgren (MP) vill bryta rekryteringen till kriminella gäng genom att hjälpa barn tidigare. Han tycker många lösningsförslag som kommit från högern på sistone är dåliga, och oroas av en eventuell framtida konservativ regering.

Kriminella gäng ska förebyggas
Miljöpartiets talesman i rättsfrågor, Martin Marmgren, tillsammans med Jan Riise, partiets ordförande i Halland, från Kungsbacka. Foto: Christina Wagner

Martin Marmgren är inte bara politiker utan också polis, och har jobbat i utsatta områden flera år. Han vet hur viktigt det är att arbeta förebyggande för att bygga upp tillit mellan invånare, polis och myndigheter. Miljöpartiet vill lägga 11 miljarder på att staten finansierar tidiga åtgärder med till exempel socialtjänstinsatser, förskola och skola och civilsamhälle.

– Kungsbacka är ingen fattig kommun, men då blir det att alla kommuner kommer ha råd. Vi tycker det är rimligt att staten tar en del av den kostnaden, säger Martin Marmgren.

Han har egna erfarenheter av utsatta områden med stort utanförskap, som polis i Järva och Rinkeby utanför Stockholm. Mer förebyggande arbete skulle göra stor nytta, tycker Martin Marmgren.

– Ur ett rättspolitiskt perspektiv, och som polis i över ett decennium, så har jag sett konsekvenserna. MP vill stötta familjerna så tidigt som möjligt, det hjälper att göra det från början och stötta i föräldrasaken. Att man bygger förtroende och allianser, så de ser att samhället gör något för allas bästa. Det är något som är bärande i vår rättspolitik, det finns inget som är viktigare än att komma in tidigt.

Eskalerande gängkriminalitet
Fler dödsskjutningar och fler vapenbrott långt ner i åldrarna. Redan under sommaren har lika många skjutningar rapporterats som under hela förra året.

– Steget idag är kort mellan högstadiebarn och mördare. Flera av de här killarna dras in med vapen i näven att skjuta någon när de är väldigt unga, och det har accelererat sista åren. I dag lägger vi väldigt mycket resurser på insatser för barn i 15 till 17-årsåldern, jag har suttit med på många såna och vi vet att personen redan är en centralgestalt och har noll motivation att bryta utvecklingen. Däremot, om vi hittar 16-åringen när han är 1o år och sätter in intensiva brottsförebyggande åtgärder, då finns möjlighet att bryta utvecklingen som nästan är obefintlig när han är 16 år, konstaterar Marmgren.

"Popcornförslag"
Senaste tiden har det haglat förslag på hur man ska komma till rätta med gängkriminaliteten. Många av dem ger Martin Marmgren och Miljöpartiet inte mycket för.

– Det har varit popcornförslag som haglat, att omhänderta barn som är språksvaga eller att försörjningsstödet ska dras in om föräldrarna inte samverkar med socialtjänsten. Det finns en gemensam ton, där SD är grövst, som jag kan tycka är osmaklig för de riktar sig inte mot kriminella utan hela grupper. Stationszoner till exempel träffar ett helt område, det känns inte bra i magen. Som områdeschef inom polisen vet jag hur otroligt viktigt det är med tillit mellan medborgare, myndigheter och polis, säger han.

Tillit är också viktigt för det brottsbekämpande arbetet, eftersom polisen inte får information från invånarna annars. Marmgren är uppriktigt orolig för vad det innebär om partierna på högerkanten får bilda regering och några av förslagen går igenom.

– Vi får dubbelt hot när åtgärder, som i sig bryter samhällskontraktet, men som dessutom blir bensin på elden för de problem vi har med utanförskap och våld. Jag vet inte vad som skulle hända.


SENASTE TV-NYHETERNA

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet
NYHETER 2022-09-25 KL. 16:27

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 15:03

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 12:31

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt

Nyförvärven levererade omgående
SPORT 2022-09-24 KL. 19:56

Nyförvärven levererade omgående

Skön stämning på allsången
KULTUR & NÖJE 2022-09-24 KL. 18:00

Skön stämning på allsången

Fler nyheter