NYHETER 2021-09-23 KL. 15:36

Kajsa från Frilleås visar konst för världen

Vilka konstverk kan man skapa med en lånad grindvävstol, som man inte har några förkunskaper om hur man använder? Den 18 september får vi svaret, av fem ungdomar som visar vad de åstadkommit på Hallands konstmuseum. En av utställarna är 23-åriga Kajsa Ahlberg från Frillesås.

Kajsa från Frilleås visar konst för världen

Instruktionerna var enkla. Låna en grindvävstol, lär dig att varpa den och hur man väver egna mönster på den. Skapa sedan en utställning tillsammans.

Samlas i utställning


Även om genomförandet visade sig vara något mindre enkelt, än instruktionen, lyckades de fem halländska ungdomarna som fick uppdraget ro projektet i hamn.

Resultatet av deras vedermödor har blivit en samling användbara föremål, kläder och konstverk som de nu samlat till en utställning.

Experiment VÄV


Utställningen är en del av projektet Experiment VÄV – Slöjd för att engagera barn och unga i vävning, som 2019 startades av Kultur i Halland.

Satsningen gjordes med tanke på att Halmstad skulle stå som värd för den internationella vävmässan VÄV2020.

VÄV2022 i Halmstad


Något sådant värdskap blev det dock inte tal om, varken under 2020 eller i år. Pandemin satte dock bara stopp – inte punkt – för Kultur i Hallands värdplaner.

Nästa höst hålls VÄV2022 i Halmstad Arena, och då ska resultatet av Experiment VÄV visas för världen.

Men innan dess får vi alltså möjlighet att se utställningen på Hallands konstmuseum i Halmstad den 18 september, där den ska hänga i veckorna tre. Därefter flyttas den till kulturhuset Komedianten i Varberg, där den visas i ytterligare tre veckor.

Ville testa nytt


En av medlemmarna i Experiment VÄV-gruppen är 23-åriga Kajsa Ahlberg från Frillesås, som i vanliga fall har keramik, nåltovning och måleri som sina främsta uttrycksmedel. För henne blev skapandet med grindvävstolen lite av ett äventyr, som hon tänker fortsätta att utforska.

– Jag hade inga förkunskaper kring väv innan. Jag ville vara med för att det lät spännande att få testa ett nytt sätt att vara kreativ på. Jag hade inte vävt något innan jag var med i Experiment VÄV. När jag fick prova på första gången kände jag direkt att det var något för mig och det är något som har blivit ett stort intresse, berättar Ahlberg.


Kajsas färggranna väv är ett av de konstverk som ska visas för världen på när den internationella vävmässan VÄV2022 hålls i Halmstad. FOTO: Skärmavbild från InstagramStrid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.