NYHETER 2022-07-09 KL. 17:19

Invigning av fotoutställning på Naturum i Fjärås

Av Embla Starke Sundén

Fotoutställningen ”Naturen genom linsen” invigdes på lördagen på Naturum Fjärås Bräcka. Det är medlemmarna i Kungsbacka fotoklubb som står bakom fotografierna som presenteras.

Invigning av fotoutställning på Naturum i Fjärås
Några av medlemmarna i Kungsbacka fotoklubb. Foto: Embla Starke Sundén

Inne på Naturum samlas några av medlemmarna i Kungsbackas fotoklubb för att presentera sin utställning. De visar vilka olika kameraobjektiv som kan användas för olika typer av fotograferande. Medlemmen Matti Larborn, som har fotat en del trollsländor inför utställningen, visar upp ett objektiv som är bra för att få skarpa bilder på djur utan att gå alltför nära.

Fotograferna presenterar sina bidrag till utställningen. De pratar om arbetet bakom och konstaterar att om man ska fotografera i naturen behöver man vara tålmodig.
– Det är därför det är skönt att vara ute med andra fotografer, säger medlemmen Christer Eriksson.

Toni Carlbrand har varit med i klubben sedan 1970 och har alltid haft ett stort intresse för fotografering. I den aktuella utställningen har han bland annat en bild som han tagit på en Highland cattle i närheten av Naturum.

Är ni många medlemmar i klubben?
– Vi är nog mellan 80-90 medlemmar, men många av dem är passiva. Vissa har inte tid eller möjlighet att delta aktivt, men vill ändå stötta för att de tycker klubben är viktig, förklarar Toni.

Medlemmarna träffas en gång i månaden och fotograferar eller diskuterar sina eller andras fotografier. Ibland får de hjälpa till att bedöma andra klubbars foton, inför tävlingar eller utställningar. Ibland tar de själva in hjälp utifrån.
– Inför vissa utställningar ber vi om andra klubbars hjälp med att välja ut vilka foton som ska vara med. I denna utställningen har fotograferna själva fått välja vilka foton de vill ha med, berättar Matti.

Matti Larborn är medlem i klubben sen cirka tio år tillbaka. Han har dock ägnat sig åt fotografering längre än så. Tidigare fotade Matti en del porträtt men tycker det är allra roligast att fota djur och landskap.
– Det är en härlig kombination, att vara ute i naturen och få ägna sig åt fotografering, säger Matti.Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.