NYHETER 2022-05-24 KL. 09:23

Insamling Ukraina utan lokal

Av Christina Nordwall

Nu står Insamling Ukraina i Kungsbacka utan lokaler. Allt i den tillfälliga lokalen på Teknikgatan har packats och monterats ned i väntan på en ny lösning.
– Nu behöver vi få veta när vi ska ut därifrån. Vi har packat ihop i lådor och ställt allt på pall, säger Rickard Nordqvist som tog initiativet till insamlingen när kriget i Ukraina bröt ut.

Insamling Ukraina utan lokal
Rickard Nordqvist drog igång Insamling Ukraina i Kungsbacka när kriget bröt ut. Nu behöver han och övriga volontärer en ny lokal. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

I flera månader har han drivit insamlingen där mängder av privatpersoner engagerat sig och skänkt kläder, filtar, leksaker, förbandsmaterial och mycket mer. Fem trailers har under våren gått iväg till behövande. För att kunna ta hand om allt som skänkts behövdes en lokal och det ställde Aranäs Fastigheter upp med. Där kunde Rickard och andra volontärer strukturera upp det som skänkts i olika kategorier för att få en bättre överblick och lokalen blev också en välbehövlig mötesplats för ukrainska flyktingar. Det fanns även en ”gratisbutik” där de kunde hämta till exempel barnvagnar och kläder.

Tillfällig lokal skulle fungera
Men lokallösningen var tillfällig, en hyresgäst är på väg in och Insamling Ukraina har ingenstans att ta vägen i dagsläget.
– Vi hade en annan lokal på gång men det sprack på grund av brandskyddet. Men det finns ju tomma lokaler i Kungsbacka, en tillfällig lösning hade fungerat för oss, säger Rickard som hoppas att någon fastighetsägare kan hjälpa till.

Ingen samverkan
Han är besviken på kommunen och orolig för hur situationen kommer att se ut i juli när Kungsbacka ska ta emot 874 ukrainska flyktingar.
– Jag vill veta hur förberedelserna ser ut. Vi är i samma situation som 2015 men när jag frågar hur deras plan ser ut får jag inga svar. Jag har ringt runt till olika skolor för att höra om de har fått någon information men det har de inte. Det kommer också många äldre som kanske behöver hemtjänst och så vidare. Det påverkar hela samhället men det finns ingen samverkan mellan civilsamhället och kommunen, säger han.
Egentligen skulle ytterligare en trailer har gått iväg till Polen och gränsen till Ukraina men i väntan på att fler ukrainare anländer i juli har Rickard lagt den planen på is.
– Istället för att skicka iväg ytterligare en trailer behåller vi allt här. Nu väntar vi och ser hur behovet ser ut för de som kommer i juli.


USB-lampor – lysnande ny trend
BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
Premium

USB-lampor – lysnande ny trend

TV-klipp och nyheter

Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
USB-lampor – lysnande ny trend
Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Fyr får klartecken i Åsa
Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.