Inget slår pizzan på årets första dag
Av Henrik Laurén
Telefonen går varm och kunderna börjar droppa in så fort man öppnat och sedan är det full rulle fram till kvällen. Hos Rossi Pizzeria på Tingberget löser man den stora pizzadagen med några extra i personalen.
Mehmed Dagan med personal gör minst dubbelt så många pizzor under nyårsdagen som en vanlig lördag. Sonen Buntac sköter kebabgrillen.
– Så här har det alltid varit. Folk älskar pizza och första januari är helt fantastisk. Utan vidare årets bästa dag, vi gör minst dubbelt så många pizzor som en vanlig lördag, säger Mehmed Dagan, företagare och pizzabagare hos Rossi.
Det finns flera teorier varför pizzan är så populär just nyårsdagen. Årets första dag har till och med fått den inofficiella benämningen "den internationella pizzadagen". Livsmedelsexperter har spekulerat i saker som till exempel mättande, släcker saltsuget, mycket smak och enkelt.
– Man slappar under nyårsdagen och vill inte ställa sig i köket. Pizzan är perfekt en sådan dag, säger Mehmed Dagan.
Kollegan Hamit Karakaya skarvar i.
– Pizzan är italiensk men svensk pizza är världskänd. I mitt hemland Turkiet kör många pizzerior med svensk pizza. Och det betyder mycket fyllning och goda såser.
Rossi Pizzeria har över 80 pizzor plus kebab, grillat, hamburgare och sallader på menyn. Det finns en pizza som sticker ut litet extra. Mehmed Dagan kan den utantill.
–Side är vår etta för tillfället. Innehåller kebabkött, lök, isbergssallad, gurka, färsk tomat, peperoni och mild sås.