NYHETER 2022-09-14 KL. 07:00

I väntan på utvisningsbesked

Av Carl Schöndell

2015 flyttade Alexander Glacian till Sverige för att studera en master i produktionsteknik på Chalmers. Därefter har han själv lärt sig svenska, skaffat jobb och vänner. Men nu kan hela hans värld vändas upp och ned, då han hotas av utvisning.

I väntan på utvisningsbesked
Alexander trivs med sitt arbete som inköpsansvarig på köttavdelningen på Ica Maxi. FOTO: Carl Schöndell

Det kom bokstavligen som ett brev på posten. Alexander Glacian hade sen ett drygt år tillbaka jobbat som inköpsansvarig på Ica maxi Kungsbacka, när ett brev från Migrationsverket dök upp hemma hos honom. Något som Kungsbackaposten var först att rapportera om.

Gör rätt för sig
I brevet utrycktes en undran om vad Alexander Glacian faktiskt gör här, varför han var kvar i Sverige när han inte hade någon anledning till det.
– Jag undrade: varför jag?
– Jag jobbar och sköter mig, har lärt mig svenska, jag förstår inte varför de kom efter mig, säger han.

Han har efter sin examen från Chalmers etablerat sig på den svenska arbetsmarknaden, helt på egen hand.
– Jag sökte många jobb efter examen men hade svårt att hitta för jag pratade inte svenska, säger Glacian.
– Men jag hittade ett jobb på restaurang genom mina vänner och där lärde jag mig svenska, fortsätter han.

Men i oktober förra året kom det första brevet från Migrationsverket som gjorde hans framtid osäker.
– De säger att det inte finns någon anledning för mig att stanna i Sverige.

Han berättar vidare att hans vänner är hans familj nu. Bredvid honom sitter kollegan och vännen Ida Knabe som var näst intill chockad när hon såg Migrationsverkets besked till honom.
– Det är så svårt att förstå varför. Man tror det är så enkelt att om man sköter sig så är det lugnt, det är fruktansvärt och jättejobbigt, säger Ida Knabe.
Argumentet som väger tyngst hos Migrationsverket är att Alexander Glacian, som är från Indien, saknar EU-medborgarskap och jobbet på Ica Maxi skulle enligt dem EU-medborgare haft förtur att söka tio dagar innan någon annan.

Uppbackad av chefen
Kruxet ligger därför i Ica Maxis tillvägagångssätt när man anställt Glacian.
– Jag såg att de sökte folk på Facebook, så det var där jag hittade jobbet, säger han.

Och jobbet fanns förvisso aldrig på platsbanken. Men Ica Maxi tillåter konstant folk ”spontansöka” via deras hemsida, hela tiden. Vilket också Alexander Galcians chef betonar i ett brev till Migrationsverket. Där skriver man bland annat följande:
”Varje år i januari lägger vi ut en ansökan på vår hemsida www.maxikungsbacka.se för att söka främst sommarmedarbetare men även andra tjänster efter behov. Ansökan görs via vår hemsida/jobbmejl för alla att läsa och ta del av. Vi pushar sedan ut denna annons på våra sociala medier i omgångar bl a Facebook och Instagram för att nå ut till så många som möjligt. Annonsen ligger dock alltid på vår hemsida så att vem som helst kan ansöka utan att behöva följa oss på Facebook eller liknande”.

Man fortsätter också att förklara att Alexander Glacian var en av 300 sökande och en av 85 som fick komma på intervju, därifrån blev han en av drygt 40 anställda.
Ica Maxi fick referenser från Glacians tidigare arbetsgivare på Park Lane, och tvekade inte att anställa honom.

Älskad av kollegor
Han ses av kollegorna som en av de trevligaste, hårt arbetande och är omtyckt av alla på jobbet.
– Det känns så orättvist. Han har kommit hit och pluggat. Tagit sin examen och på egen hand lärt sig svenska. Han har gjort allt själv. Sökt jobb och betalat skatt i Sverige i flera år, säger Ida Knabe.

Alexander Glacians liv cirkulerar kring hans jobb. Utöver det hittar han inte på särskilt mycket. Men han gillar att umgås med sina kollegor och vänner.
– När jag är hemma och tänker på det så blir jag ledsen. Så jag hänger mycket med mina kollegor för att tänka på annat, säger han.

En annan formulering som förbryllar både Galcian och kollegan Ida Knabe är att han inte fått en ”särskild anknytning” till Sverige.
– Det är mycket luddiga formuleringar, vad menar de? Han har vänner här och bidrar till det svenska samhället, säger hon.

Alexander Glacian har länge drömt om att bo i Sverige och har blivit inspirerad av vänner som pluggat och bott här tidigare. Och när han fick chansen att flytta till Sverige så tvekade han aldrig.
– Jag sökte både i Sverige och i Tyskland med Sverige som förstaval. Och när jag kom in på Chalmers så brydde jag mig inte om Tyskland.

Men nu väntar en oviss tid för Alexander Glacian och hans vänner på Ica Maxi. Han har fått besked om utvisning och han har med hjälp av en advokat överklagat. Det som krävs för att han ska få stanna är ett permanent uppehållstillstånd.


SENASTE TV-NYHETERNA

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet
NYHETER 2022-09-25 KL. 16:27

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 15:03

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 12:31

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt

Nyförvärven levererade omgående
SPORT 2022-09-24 KL. 19:56

Nyförvärven levererade omgående

Skön stämning på allsången
KULTUR & NÖJE 2022-09-24 KL. 18:00

Skön stämning på allsången

Fler nyheter