NYHETER 2022-04-28 KL. 19:00

Höjda bränslepriser slår hårt mot trafikföretag

Av Julia Sandstén Vikberg

De höjda bränslepriserna innebär miljonsmällar för Hallandstrafiken och Västtrafik som ansvarar för kollektivtrafiken i Kungsbacka. Men i nuläget finns inga planer på höjda biljettpriser eller indragen trafik.

Höjda bränslepriser slår hårt mot trafikföretag
Enligt Peter Gyllander, på Hallandstrafiken, och Roger Vanhberg, på Västtrafik, har bolagens kostnader för bränsle ökat markant. Foto: Montage

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har oljepriset ökat kraftigt vilket har lett till att bensin och diesel har blivit dyrare världen över. Bränslekostnaderna för Hallandstrafiken och Västtrafik regleras i avtal med de företag som kör bussarna och tågen och där utgår man från ett nationellt index. Om prisindex för bränsle höjs är det alltså Hallandstrafiken och Västtrafik som får stå för notan, och den beräknas bli saftig. Hallandstrafikens prognos är att helårskostnaden för bränsle kommer att öka med 20-30 miljoner kronor.
– Vi vet inte riktigt för vi vet inte hur länge det här kommer att pågå. Men det är en uppskattning av kostnadsökningen, och hittills har det blivit en stor kostnadsökning, säger Peter Gyllander, press- och informationschef på Hallandstrafiken.
Enligt honom planerar bolaget inte att införa några åtgärder som kompensation för de ökade kostnaderna i nuläget, men i framtiden kan det bli aktuellt.
– På kort blir det ingen påverkan på biljettpriser eller att vi drar ner trafiken. Men om det fortsätter under en längre tid är det klart att det kommer att påverka trafiken vi levererar för då får vi lägga mer resurser på bränslepriser i vår budget. Då kan det bli till exempel indragningar i trafiken eller höjda biljettpriser, säger Peter Gyllander.
När skulle det kunna bli?
– Det är svårt att säga när det skulle kunna hända. Vi följer utvecklingen noga, både vad som händer med bränslepriserna men också vad som händer inom branschen. Vi ser nu att regeringen agerar i frågan så det kan även bli en politisk fråga. Så vi följer även vad riksdag och regering lägger fram för förslag och lösningar, säger Peter Gyllander.

Ökning med upp till en halv miljard
Västtrafiks prognos är att deras kostnader för bränsle i år kommer att öka med från ett par hundra miljoner till en halv miljard kronor i år.
– Men det beror på hur det utvecklar sig. Prisökningarna på drivmedel skedde redan innan Ukrainakriget men sedan blev det ännu värre. Det är omöjligt att veta om den här nivån kommer att gå upp eller ner, säger Roger Vahnberg, vice vd på Västtrafik.
Enligt honom finns det i nuläget inga planer på några åtgärder som kan påverka resenärer.
– Vi har reserver som vi kommer använda för att täcka upp för det här i år och kommer inte introducera några åtgärder som mindre trafik eller höjda biljettpriser.
Men om bränslepriserna fortsätter öka?
– Då är det en annan situation och då får man se vad man kan göra då. Där är vi inte nu, och om det sker får vi diskutera det med våra ägare. Men i nuläget kör vi på som vanligt, säger Roger Vahnberg.

Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.