Historisk skördemarknad
Av Christina Wagner
Helgens Mickelmäss på Äskhults by bjöd på mat, hantverk, historia, teater och mycket mer.
Skördetid. Äskhults by höll Mickelsmäss under lördagen och söndagen. Foto: Christina Wagmer
Matmarknaden med anor i 1800-talet gick av stapeln både lördagen och söndagen. Äskhults by hade bjudit in olika utställare och sålde sin egen skörd på marknaden, med regn i luften var arrangörerna ändå glada att besökare hittat till marknaden.
– Jag är överraskad att så många trotsat skurarna på morgonen, sa Julia Mielke, verksamhetsutvecklare på Äskhults by som stod i ett av stånden.
Trägårdsmästare Johan Gustafsson grävde upp skörden från odlingarna. Foto: Christina Wagner
Förutom utställarna var Ebbeteatern, som tidigare haft föreställningar i Äskhult, var tillbaka tillfälligt över helgen. Äskhults by passade också på att visa hur man bereder lin och så var flera drängar på plats för att skörda "kålgårdsodlingarna". Trädgårdsmästare sedan tre år, Johan Gustafsson, berättade att de försöker återskapa odlingarna med dåtidens köksväxter. Här odlas kulturarvssorter från 1700- och 1800-talet.
– Det är inte bara kål utan grönsaksland, samlingsnamnet är "det ätbara gröna". Vi har grönkål, potatis, rovor, potatislök som är en kulturarvssort på schalottenlök. Vi försöker bli så självförsörjande som möjligt.
Johan Gustafsson har tagit hjälp av en trädgårdshistoriker för att hitta rätt sorter. Forskningen än så länge handlar mest om odling på slott och herrgårdar, men det kommer allt mer om landsbygdsodling.
– Vi försöker hela tiden koppla kålgården till helheten. Det är inte bakåtsträvande romantiskt som många tror utan naturvård och självhushållning. Man var tvungen att odla hållbart förr.
Drängen Gustav Karlsryd visade hur man gör lintråd. Foto: Christina Wagner
Fakta: MickelsmässDen stora marknadsdagen anordnas till St Mikaels ära och knyter an till Mikaelidagen. På Mikaelidagen började höstens "räpp", skörden ansågs avklarad och bönderna fick börja tända ljus om kvällarna och arbeta inomhus. Överskottet av skörden såldes på marknaden som en extra inkomst inför vintern.
Källa: Nordiska museet och Äskhults by